Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ - «Δόκτωρ Γκλας»

Ένα πολυσυζητημένο κλασσικό έργο της σουηδικής λογοτεχνίας που στάθηκε αφορμή να χαρακτηριστεί ο συγγραφέας του «αμφιβόλου ηθικής».
Και ενώ είχα διαβάσει πολύ ωραία βιβλία το καλοκαίρι και σκόπευα να γράψω για αυτά, ήρθε τούτο το βιβλίο να με κατακτήσει όπως είχε προβλέψει ο φίλος μου ο Παναγιώτης ότι θα κάνει. Ένα πολυσυζητημένο κλασσικό έργο της σουηδικής λογοτεχνίας που προκάλεσε πολλές συζητήσεις την εποχή που εκδόθηκε και στάθηκε αφορμή να χαρακτηριστεί ο συγγραφέας του, Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, «αμφιβόλου ηθικής».

Ο συγγραφέας έχει επιλέξει να μας διηγηθεί την ιστορία του μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του βασικού του ήρωα, του γιατρού Τύκο Γκάμπριελ Γκλάς. Αστός με καλή οικονομική κατάσταση που όμως ζει μια εντελώς ανιαρή ζωή. Δεν είχε ποτέ ερωτικές επαφές με γυναίκες και περιορίζεται στο να αναπολεί τα σκιρτήματα της νιότης του. Όλα ξεκινούν όταν η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθειά του για να αποφύγει τις ερωτικές συνευρέσεις με τον κατά πολύ μεγαλύτερο σύζυγό της, τον πάστορα Γκρεγκόριους. Δεν αργεί να αποκαλύψει και την ύπαρξη ενός νεαρού εραστή. Ο γιατρός Γκλας αποφασίζει να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα, αλλά οι προσπάθειες του δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Έτσι, ως ύστατη λύση, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται το φόνο παρασυρμένος από την έλξη που νοιώθει για την Χέλγκα και από την ανάγκη του να δώσει νόημα στην ως τότε αδιάφορη ζωή του.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλο; Πού τελειώνει το σωστό και πότε αρχίζει το λάθος; Σελίδα - σελίδα ο ψυχισμός του γιατρού Γκλας αποκαλύπτεται κομμάτι - κομμάτι.

Καταγράφονται οι απόψεις του για τη ζωή καθώς παρακολουθεί τον κόσμο. Με γλώσσα απλή που ρέει ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο και τον κάνει παρατηρητή του δράματος που εξελίσσεται στις σελίδες του, κρατώντας την αγωνία του αμείωτη. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα και μέσα από την καταγραφή των γεγονότων και των σκέψεων του στο ημερολόγιό του, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να αφουγκραστεί και τις αντιδράσεις του.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. Η εξαιρετική έκδοση περιλαμβάνει επίσης επίμετρο της μεταφράστριας Αγγελικής Νάτση, ένα κείμενο της συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ, βιογραφία του συγγραφέα και φωτογραφικό υλικό.
exfl_Soederberg_DrGlas.jpg
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates