Από το αμπέλι στο θέατρο: O Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Μήτσο Κασόλα

Η σωστή διαχείριση του ελληνικού πολιτισμού είναι λύση όλων των σημερινών προβλημάτων;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 18:00 ο επιμελητής του Ιανού Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον με τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, με θέμα τα δύο τελευταία βιβλία του συγγραφέα, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα δύο τελευταία βιβλία του Μήτσου Κασόλα: Το μέλλον είναι πίσω μας, Οι εκδόσεις των Συναδέλφων, 2015 και Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού, εκδόσεις Gutenberg, 2017.

• Η σωστή διαχείριση του ελληνικού πολιτισμού είναι λύση όλων των σημερινών προβλημάτων;
• Μπορεί η Ελλάδα και ο κόσμος να σωθούν από μια νέα Αναγέννηση, από ένα νέο Διαφωτισμό;

Για τον Μήτσο Κασόλα και το τελευταίο βιβλίο του, θα μιλήσει ο Λαοκράτης Βάσσης, διακεκριμένος νεοελληνιστής φιλόλογος, συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια». Ποιήματα του συγγραφέα θα απαγγείλει η σκηνοθέτης Αγγελική Κασόλα και ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης, μέλη της θεατρικής ομάδας Πείρα{γ}μα. Η μουσικός-συνθέτρια Κούλη Τσολοδήμου θα παίξει στο πιάνο και θα τραγουδήσει συνθέσεις της σε κείμενα του συγγραφέα.

Ο πολιτισμός που ανθρωπεύει, που ενώνει, που μας φιλιώνει με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τη φύση, είναι το θέμα του βιβλίου, για μια αναγέννηση της Ελλάδας και όχι μόνο. Και γιατί όχι μόνο; Γιατί ότι είναι βαθιά ελληνικό είναι και παγκόσμιο. Και ότι είναι βαθιά παγκόσμιο είναι και ελληνικό.

Μ. Κασόλας, Για ένα μανιφέστο πολιτισμού, εισαγωγικό σημείωμα, σελ.13.

Α γη μου, Α πατρίδα μου, Α ρίζα βαθιά,
πότε θα ξαναγίνεις δέντρο για σένα και τον κόσμο;

Μ. Κασόλας, Για ένα μανιφέστο πολιτισμού, σελ.19.

We are all Greeks.
Our laws, our literature, our religion, our arts, have their root in Greece.
Είμαστε όλοι Έλληνες.
Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα.

Percy Shelley, 1792 - 1822

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο»


Ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει από το 2015 με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών στο Café του Ιανού. Ο νέος κύκλος παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιούλιο 2018,εκτός από εικαστικούς καλλιτέχνες, εμπλουτίζεται με συζητήσεις και συνομιλίες με φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος. Σε κατευθύνσεις εφαπτόμενες και συγγενικές με όσα μέχρι τώρα πραγματεύεται.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιανού, θα προβάλλεται ζωντανά (ήχος και εικόνα) διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο και θα παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο.

• Τα δύο τελευταία βιβλία του Μήτσου Κασόλα θα διατίθενται στο χώρο της εκδήλωσης.
• Όλα τα βιβλία του συγγραφέα διατίθενται στο ισόγειο του Ιανού.
• Ο συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία του για όποιον θέλει.
• Ο συγγραφέας στο τελευταίο ημίωρο θα απαντήσει στις δικές σας ερωτήσεις.

Λίγα λόγια για τον Mήτσο Kασόλα


O Μήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος και οπερατέρ (1961-1967) στο κινηματογραφικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, απ' όπου και τον έδιωξε η Χούντα. Για τρία χρόνια, στη Φίνος Φιλμ, ήταν βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων και υπήρξε μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Παράλληλα άσκησε και το επάγγελμα του δημοσιογράφου -ως μέλος της EΣHEA- από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες του κέντρου και της περιφέρειας: «Τα Νέα», «Αυγή», «Οικονομική Πορεία» κ.ά.

Από το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, ένα δοκίμιο για τον Νίκο Καββαδία και οχτώ μυθιστορήματα. Το 1974 πήρε το A' Κρατικό Βραβείο για το χρονικό του «H άλλη Αμερική» και το 1982 τιμήθηκε με το A' Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά του «O Πρίγκιπας». Ο Πρίγκιπας προβλήθηκε το 1996, ως τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων στην ET-1, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά (Σενάριο: Κώστας Χαλκιάς, Τάσος Ψαρράς), με τους ηθοποιούς Γιώργο Αρμένη, Ηλία Λογοθέτη, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Δήμητρα Χατούπη, Βασίλη Κολοβό, Μάκη Ρευματά, Ανέστη Βλάχο και πολλούς άλλους σημαντικούς ηθοποιούς. Μουσική τίτλων Αργύρης Μπακιρτζής, μουσικοί και στίχοι σειράς Γιάννης Μπάχ - Σπυρόπουλος. Το μυθιστόρημά του «Αγγελίνα» μεταφέρθηκε ως σειρά στη ΝΕΤ το 2005, επίσης από τον Τάσο Ψαρρά (σενάριο και σκηνοθεσία), με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Αγγελίνας». Έπαιξαν: Στον ομώνυμο ρόλο η Ντίνα Κώνστα, και οι ηθοποιοί Σοφοκλής Πέππας, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Αρμένης, Κάτια Γέρου, Μαρία Ζορμπά, Μαρία Ζαχαρή, Ταμίλα Κουλίεβα, Ανέστης Βλάχος και πλήθος ακόμη λαμπρών ηθοποιών. Μουσική Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος.

Ποιήματά του μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και έχουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Ντασέν «Δοκιμή». Αποσπάσματα του βιβλίου του «H άλλη Αμερική» περιέχονται σε βιβλία της μέσης εκπαίδευσης. Μια σειρά από τα έργα του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (τμήμα ξένων γλωσσών). Επιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Αμερική με τον τίτλο «Harvest» το 1971.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!