Οι εκδηλώσεις στον IANO (15/4 - 21/4)

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ΙΑΝΟ για τις επόμενες ημέρες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/04/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση Βιβλίου | Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο | Επιμέλεια: Svetozar Rajak - Κωνσταντίνας Μποτσιου & Ειρήνης Καραμούζη - Ευάνθης Χατζηβασιλείου


Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο «Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο», σε επιμέλεια: Svetozar Rajak, Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου, Ειρήνης Καραμούζη, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής - πρ. υπουργός Εξωτερικών
Σωτήρης Ριζάς, διευθ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
Ηλίας Κανέλλης, δημοσιογράφος - εκδότης του περιοδικού «The Book’s Journal»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αν. καθ. Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - διευθ. της σειράς «Σύγχρονη Ιστορία».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Επιμέλεια: Svetozar Rajak, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Ειρήνη Καραμούζη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευρισκόμενη ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα δύο ανταγωνιστικών ιδεολογικών και στρατιωτικών συμμαχιών του Ψυχρού Πολέμου, και διαποτισμένη από εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική πολυμορφία, η περιοχή των Βαλκανίων προσφέρεται ιδιαιτέρως για τη μελέτη του Ψυχρού Πολέμου. Το βιβλίο διερευνά αφενός τις ρίζες, την εξέλιξη και την επίδραση του ίδιου του Ψυχρού Πολέμου στα Βαλκάνια και αφετέρου το ειδικό βάρος των τοπικών συνθηκών και πιέσεων. Δεκαέξι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές διεθνών σχέσεων μελετούν μια σειρά σύνθετων θεμάτων που σπάνια συνυπάρχουν σε επίτομη έκδοση: τα Βαλκάνια και τη δημιουργία της παγκόσμιας τάξης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο· τις στρατιωτικές συμμαχίες στα Βαλκάνια· τις άβολες σχέσεις των βαλκανικών κρατών με τις υπερδυνάμεις· τα διλήμματα της περιοχής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και τη σχέση με την ΕΟΚ· ζητήματα ταυτότητας, πολιτισμού και ιδεολογίας. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη συμβολή στη βιβλιογραφία του Ψυχρού Πολέμου καθότι οι συγγραφείς βασίζονται σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, τόσο στα τοπικά όσο και στα αμερικανικά, τα πρώην σοβιετικά και τα δυτικοευρωπαϊκά αρχεία.

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
ta balkania ston psyxro polemo

Κύκλος Συζητήσεων «Περί Ωραίου» Στο Café του ΙΑΝΟΥ: O Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο Ματίνα Σταυροπούλου


Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο Ματίνα Σταυροπούλου, με θέμα «Η περιπέτεια της Γραμμής», ο συμβολισμός της «γραμμής» στα εικαστικά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα παραπάνω λόγια για το θέμα της συζήτησης

Στον Παρθενώνα δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή.

Γραμμές ευθείες, τεθλασμένες, οριζόντιες, κατακόρυφες, παράλληλες, συγκλίνουσες, αποκλίνουσες, πλάγιες, καμπύλες, ελλειψοειδείς, ελλειπτικές, υπερβολοειδείς, παραβολοειδείς, κλειστές, ανοικτές, ελεύθερες, κυματοειδείς, διακεκομμένες, φυσικές, μεταφυσικές, γραμμές ζωής, deadline, μεικτές, επίπεδες, στρεβλές, σπειροειδείς. Στα εικαστικά έργα η κάθε γραμμή έχει το δικό της συμβολισμό: η οριζόντια συμβολίζει την ηρεμία, η κάθετη και η κατακόρυφη τη σταθερότητα και την αυστηρότητα, η πλάγια την αναζήτηση, την ανησυχία...

Λίγα λόγια για τη Ματίνα Σταυροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1985-90). Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο FAC DES LETRES στο Poitiers, Γαλλία (1990-1991).

Ατομικές Εκθέσεις (17): Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (1991), Alliance Francaise, Bologna, Ιταλία (1993), Ecole des Beaus Arts, La Serre, Saint Etienne, Γαλλία (1993), Γκαλερί 7, Αθήνα (1994), Γκαλερί BOSCH Αθήνα (1994), Γκαλερί Μορφές, Ρέθυμνο (1995), Γκαλερί 7, Αθήνα (1997), Γκαλερί 7, Αθήνα (1999), Γκαλερί 7, Αθήνα (2002), Γκαλερί 7, Αθήνα (2004), Παλαιό ταχυδρομείο Πειραιά (2005), Γκαλερί 7, Αθήνα (2005), Γκαλερί 7, Αθήνα (2008), Εθνική Λυρική Σκηνή (2009), Γκαλερί 7, Αθήνα (2011), Γκαλερί 7, Αθήνα (2015), «Camille Claudel - Aimer c’est perdre», Γκαλερί «7», Αθήνα (2018).

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): «Διονύσιος Σολωμός» Judecca, Βενετία, Ιταλία (2008), «Γενέθλιος τόπος» Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2007), «DIALOGUES», Mission Laique Francaise Palais d΄ lena, Paris, Γαλλία (1993)

Για την τελευταία ατομική της έκθεση στην Γκαλερί «7» τον Φεβρουάριο του 2018: Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η γκαλερί «7» παρουσίασε την 17η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Σταυροπούλου, με τίτλο «Aimer c’est perdre» - «Ν’ αγαπάς σημαίνει να χάνεις».

H έκθεση αφορά την ζωή και το έργο της Camille Claudel (1864-1943), η οποία υπήρξε βοηθός, ερωμένη και μούσα του γλύπτη Rodin. Καθώς έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της στο άσυλο, με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας και του αδελφού της Paul Claudel, τα έργα που παρουσιάζονται επιχειρούν να απεικονίσουν το ταλέντο, την αντισυμβατικότητα και την ήττα, λόγω της απόρριψης από τον Rodin αφενός και του βίαιου εγκλεισμού της στο άσυλο αφετέρου. Τα σχέδια και οι μελέτες, άλλοτε αναπαραστατικά κι άλλοτε αφαιρετικά, αποδίδουν μέσω των γραφισμών (graphisms) και της βίαιης χρωματικής χειρονομίας, την ανατρεπτική και χαρισματική προσωπικότητα της.

Χρησιμοποιήθηκαν λάδια, γραφίτες, ξηρά παστέλ, κάσια, κόλλες, βερνίκια, σινική μελάνη και άμμος πάνω σε πανί και χαρτί.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr
Peri Wraiou Stoxeumeno

Κύκλος Συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής» στο Café του ΙΑΝΟΥ: Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιώργο Ρακκά


Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 20:30 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον πολιτικό επιστήμονα και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιώργο Ρακκά, με θέμα «Αθήνα - Θεσσαλονίκη, μητροπόλεις της παγκοσμιοποίησης ή του οικουμενικού ελληνισμού».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ρακκά

Γεννήθηκε το 1981 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. (2000-2004) και έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2004-2008). Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να τελειώσει το διδακτορικό του πάνω στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.
rakkas

Παρουσίαση Βιβλίου | Γ. Μικρούδης | 1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία | Εκδόσεις Νεφέλη


Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 18:00 -στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία- η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο του Γ. Μικρούδη, «1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία». Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει σε 29 σύντομα και ευσύνοπτα κεφάλαια το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της νεοελληνικής Ιστορίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Παγουλάτος, καθ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αιμιλία Σαλβάνου, ιστορικός - Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης - Ε.Α.Π.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, οι εκδόσεις Νεφέλη εγκαινιάζουν μια νέα σειρά Ιστορίας «γενικού κοινού». Το βιβλίο «1919 - Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία» του Γ. Μικρούδη παρουσιάζει σε 29 σύντομα και ευσύνοπτα κεφάλαια το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της νεοελληνικής Ιστορίας, εγχείρημα που κατέρρευσε με παταγώδη αποτυχία, εδαφικό ακρωτηριασμό, εκατόμβη θυμάτων και προσφυγοποίηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία αποτελεί αναμφισβήτητα το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα στη νεοελληνική Ιστορία, εγχείρημα που κατέρρευσε με παταγώδη αποτυχία, εδαφικό ακρωτηριασμό, εκατόμβη θυμάτων, προσφυγοποίηση 1.000.000 και πλέον ανθρώπων. Η αποτυχία όμως του όλου εγχειρήματος οφείλεται μόνο στη δυσκολία του ή και στις εσωτερικές αντιθέσεις ενός πολιτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά διαιρεμένου Έθνους; Οι αντιθέσεις αυτές προέκυψαν μόνο από ιδεολογικοπολιτικούς λόγους ή πρωτίστως από τον φόβο των κατοίκων της Παλαιάς Ελλάδας για την αναπόφευκτη μετατόπιση του κέντρου βάρους της λήψης των αποφάσεων στις Νέες Χώρες; Μια πιο συνετή πολιτική θα είχε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή του μικρασιατικού ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες ή πολύ περισσότερο την προσάρτηση της Θράκης, Ανατολικής και Δυτικής;

Μακριά από μανιχαϊστικές προσεγγίσεις περί προδοτών - πατριωτών, θεωρίες συνωμοσίας κατά του ανάδελφου έθνους, ιδεοληψίες περί ιμπεριαλιστικού πολέμου, θα δούμε τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην έναρξη και στη συνέχιση της Μικρασιατικής Εκστρατείας - και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση από τους αρχικούς επικριτές της όταν αυτοί ήλθαν στην εξουσία, ενέργεια που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε συνήθη αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Ο συγγραφέας καταδεικνύει επίσης μια αντίφαση που θεωρεί ότι επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κόσμου: επικροτείται η ιδιαίτερα παράτολμη (έως το 1917) απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατακρίνεται η διεκδίκηση της περιοχής της Σμύρνης -του μοναδικού σταθερού ανταλλάγματος που προσφέρθηκε για τη συμμετοχή αυτή- και εμφανίζεται ως αυτονόητη η προσάρτηση της Θράκης. Τέλος, αναδεικνύει την έμμεση σύνδεση της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις άλλες δύο μεγάλες τραγωδίες, το Κυπριακό και τον Εμφύλιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γ. Μικρούδης γεννήθηκε το 1967 και έχει καταγωγή από τη Χίο και τη Μικρά Ασία. Σπούδασε Νομικά, ολοκληρώνοντας τις πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
cover nefefli

Παρουσίαση Δοκιμίου | Κώστας Κουτσουρέλης | Εκδόσεις Μικρή Άρκτος: Η τέχνη που αυτοκτονεί. Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας


Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος παρουσιάζουν το δοκίμιο του Κώστα Κουτσουρέλη, «Ἡ τέχνη ποὺ αὐτοκτονεῖ. Γιὰ τὸ ἀδιέξοδο τῆς ποίησης τοῦ καιροῦ μας».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο εκδότης της Μικρής Άρκτου, Παρασκευάς Καρασούλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες. Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται έργα των Σαίξπηρ, Νοβάλις, Ρίλκε, Κάφκα, Γκόττφρηντ Μπεν, Οκτάβιο Πας κ.ά. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας δωματίου «Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη» που ανέβηκε το 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το 2015 παρουσίασε τον δραματικό μονόλογο «Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη» στο Μέγαρο Μουσικής. Το 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στη Βεστφαλία της Γερμανίας, στις εκδηλώσεις «Ρουρ - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Διακρίσεις: Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών (2013), Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου (2012), Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα (2012).

Διευθύνει την επιθεώρηση λόγου και ιδεών «Νέο Πλανόδιον».
koutsourelis

Μουσική Παράσταση | Ντόρα Μπακοπούλου | Ρεσιτάλ πιάνου: Μια επίσκεψη στο Παρίσι στο πέρασμα προς τον 20o αιώνα


Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 21:30 η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου έρχεται στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, για ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο «Μια επίσκεψη στο Παρίσι στο πέρασμα προς τον 20ο αιώνα», βασισμένο σε γαλλική μουσική Debussy, Ravel και Faure.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Μπακοπούλου θα συνομιλήσει με τον λογοτέχνη Στρατή Πασχάλη σχετικά με την τεράστια άνθιση που υπήρξε στη ζωγραφική, τη μουσική και την ποίηση, την εποχή εκείνη.

Ειδική συμμετοχή: Θεοδώρα Μπάκα μέτζο σοπράνο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 16€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Λίγα λόγια για την Ντόρα Μπακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, που την άκουσε μικρή, να παίζει στη Νέα Υόρκη.

Σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (Α’ Βραβείο) με καθηγήτρια τη Μαρίκα Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire της Γενεύης κοντά στον Louis Hiltbrand από όπου και αποφοίτησε (Α’ Βραβείο Δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Nikita Magalof, με τον Friedrich Gulda στο Σάλτσμπουργκ και με τους Paul Badura Skoda και Alfred Brendel στη Βιέννη όπου και βραβεύθηκε. Επίσης έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο ως σολίστ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τον Yehudi Menuhin, το Μάνο Χατζιδάκι, το Δημήτρη Χωραφά, το Βύρωνα Κολάση, το Μίκη Θεοδωράκη, το Γιώργο Δεμερτζή, τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον Τάσση Χριστογιαννόπουλο, την Μαρία Φαραντούρη, την Martha Argerich και άλλους.

Έχει ηχογραφήσει έργα του δυτικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Rachmaninov) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη).

Η Ακαδημία Αθηνών την έχει τιμήσει για την μουσική της προσφορά με το Βραβείο Μοντσενίγου.

Ζει στην Ελλάδα όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ατομικών ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες. Είναι καθηγήτρια στην Ανώτερη Σχολή Πιάνου του Ωδείου Αθηνών.
mpakopoyloy

Θεατρική Εκδήλωση | Ομάδα «Νοητή Γραμμή» | Περιπατητική performance | Ex Libris


Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 15:00 η ομάδα θεάτρου «Νοητή Γραμμή» παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας την περιπατητική performance «Ex Libris». Ο θεατής γίνεται ένας flaneur - εξερευνητής, των ιστοριών που ψιθυρίζουν τα βιβλία. Οι εγκαταστάσεις θα είναι διάσπαρτες στον χώρο και οι θεατές θα τις συναντούν στην πορεία τους.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Κείμενα: Ανδρέας Στάικος, Ανδρέας Φλουράκης, Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Γουλή, Θεώνη Δέδε
Επιμέλεια χώρου - Art direction: Κωστής Δάβαρης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γόνη Λούκα, Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Στέβη Φόρτωμα, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντής Μιζάρας, Μάριος Σουγιουτζόγλου.

Συμμετέχει η μουσικός: Βίκη Σαχπάζη
Οργάνωση Παραγωγής: Μυρτώ Λαζαρίδου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24).

Είσοδος: 10€
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές κρατήσεις θέσεων στο 6908993503 (Δευ.-Σαβ.: 11:00-13:00).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 14:30. Το πρώτο γκρουπ θεατών θα ξεκινήσει τη διαδρομή από το χώρο του IANOS Café, στις 14:45.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπινόπουλος
Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ www.noitigrammi.gr

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τα βιβλία αφηγούνται ιστορίες. Ιστορίες που δίνουν νόημα στην πολυπλοκότητα και τη χαοτική πλευρά της ζωής. Πυκνές και ελλειπτικές, συγκεντρώνουν την προσοχή μας σε καταστάσεις που μέσα στην καθημερινότητα θα περνούσαν απαρατήρητες ή θα μας ήταν αδιάφορες. Οι ιστορίες φανερώνουν τις κρυμμένες συνάψεις που είναι κοινές για όλους. Αυτό που ο συγγραφέας επιλέγει να πει και ο τρόπος, με τον οποίο το λέει, μας δείχνει που να κοιτάξουμε, μας βοηθάει να νιώσουμε. Το διάβασμα των ιστοριών είναι μία προσωπική σχέση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα βιβλίο. Προϋποθέτει έναν ιδιωτικό χώρο, μία επιλογή και μία δέσμευση. Μία συνενοχή και μία περιδιάβαση. Στην περιπατητική μας performance, ο θεατής γίνεται ένας flaneur - εξερευνητής, των ιστοριών που ψιθυρίζουν τα βιβλία. Οι εγκαταστάσεις θα είναι διάσπαρτες στο χώρο και οι θεατές θα τις συναντούν στην πορεία τους. Μικρά τελετουργικά της ιδιωτικής και δημόσιας ανάγνωσης θα καλούν τους θεατές:

• Να πουν τις δικές τους ιστορίες για να εμπνεύσουν τους συγγραφείς.
• Να παρακολουθήσουν τις ιστορίες των βιβλίων που ξεχάστηκαν, παράπεσαν ή δεν διαβάστηκαν ποτέ
• Να μπουν συναισθητικά στις ιστορίες των βιβλίων με την όσφρηση, τη γεύση, την ακοή, την αφή.
• Να διαμορφώσουν το δικό τους χώρο για διάβασμα
• Να παρακολουθήσουν τα ίχνη της χρήσης (σημειώσεις στο πλάι, αφιερώσει, λεκέδες) στα μεταχειρισμένα βιβλία να μεταμορφώνεται σε ιστορίες ανθρώπων που τα κατείχαν.
• Να διαβάσουν αποσπάσματα από αγαπημένα βιβλία, που θα συνδυαστούν με μουσική από κάποιον performer
• Να σωπάσουν, να ψιθυρίσουν και να ξεροβήξουν σε ένα αναγνωστήριο βιβλιοθήκης
• Να παρακολουθήσουν ένα βιβλίο να μιλά για το δέσιμό του, τις σελίδες του και την ιστορία που ξεδιπλώνεται σ’ αυτές,
• και να στοχαστούν τους τρόπους με τους οποίους αρχίζουν και τελειώνουν οι ιστορίες, πριν την πρώτη λέξη και μετά την τελευταία τελεία.

Λίγα λόγια για την ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ:

H Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν «Η μεγάλη της ευκαιρία» του Alan Bennett και το «Ένα κήρυγμα» του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν. Έκτοτε έχει παρουσιάσει με επιτυχία πολλές παραγωγές devised theatre και ιδιαίτερες perfomace στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 ταξιδεύει συνεχώς με παραστάσεις της σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις (Νέα Υόρκη, Βιετνάμ, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ουκρανία, Ιράν). Στην Ελλάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ενώ έχει δώσει το παρόν και στα Θεατρικά Βραβεία του περιοδικού «Αθηνόραμα». Η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2001, ενώ σε δύο παραγωγές της είχε τη στήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου.

Λίγα λόγια για την Όλγα Ποζέλη

Η Όλγα Ποζέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α. Π. Θ. και Θέατρο στην Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο (ΜΑ), στο Royal Holloway and Bedford New College του Λονδίνου, με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ακαδημίας Αθηνών. Για την Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε τα έργα: Η μεγάλη της ευκαιρία του Α. Bennett, Ένα κήρυγμα του D. Mamet, Do you love me?, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου αντιψυχιάτρου R. D. Laing, Κβετς του Steven Berkoff, Πουλί της Ηδονής, μία παράσταση devised theatre βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Peter Carey, Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, devised, βασισμένη στην εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss με τίτλο Questions, Ποτέ μην πας απ’ τις σκάλες, με θέμα τις συμπτώσεις, Η Γυναίκα / Το Ρούχο, ιστορίες που αφορούν τα ρούχα ως οικειότητα, ως συναίσθημα και ως μνήμη. Τα ρούχα ως εργαλεία για μεταμόρφωση, ως ένδειξη θριάμβου, ως σημάδι συγγένειας και επαφής και το Karaoke Night μία παράσταση για όλα όσα κουβαλούν μαζί τους τα τραγούδια. Για το Do you love me? ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το Do you love me? ήταν επίσης υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ». Το Κβετς ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας. Στο Φεστιβάλ Μπέκετ στο θέατρο Σφενδόνη σκηνοθέτησε το μονόπρακτο Θέατρο. Στο Θέατρο Επί Κολωνώ σκηνοθέτησε 4 μονόπρακτα του David Ives με γενικό τίτλο 8 Παραλλαγές στον Θάνατο του Τρότσκι.

Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σκηνοθέτησε τον Μάγο του Οζ και τους Όρνιθες σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου. Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου, στην μεγάλου μήκους ταινία Έναστρος Θόλος του Κ. Αριστόπουλου και στις τηλεοπτικές σειρές: Στον Αργαλειό του Φεγγαριού (Κ. Ζώη) και Αττίκ (σκην. Κ. Αριστόπουλου).

Από το 2004 έως το 2011 δίδαξε Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Ενώ από το 2008 διατελεί γραμματέας του International Μonodrama Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ), ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως καλλιτεχνική σύμβουλος στο Fujairah International Monodrama Festival (UEA).
ex libris 01

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!