Οι εκδηλώσεις στον IANO (1/4 - 6/4)

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ΙΑΝΟ για τις επόμενες ημέρες.
28/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση Βιβλίου | Τάκης Χατζηδημητρίου: Η Κύπρος 1950-1959. Το τέλος του αλυτρωτισμού | Εκδόσεις Παπαζήση


Τη Δευτέρα 1 Απριλίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Τάκη Χατζηδημητρίου «Η Κύπρος 1950-1959. Το τέλος του αλυτρωτισμού».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θάνος Βερέμης, ομ. καθ. ΕΚΠΑ
Κώστας Ζέπος, πρέσβης ε.τ.
Άλκης Κούρκουλας, δημοσιογράφος
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθ. ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επικ. καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πως η βούληση του λαού για ελευθερία οδηγήθηκε στον ένοπλο αγώνα και απ’ εκεί στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου είναι μια δαιδαλώδης πορεία που συνδέεται άμεσα με τα συμβάντα και τις προσωπικότητες που ηγήθηκαν του αγώνα, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γεώργιο Γρίβα - Διγενή. Τα σφάλματα σε ένα αγώνα είναι αναπόφευκτα. Κάποια ήταν ορατά έκτοτε και άλλα φάνηκαν αργότερα, παρακάμπτονται, όμως ή αποσιωπώνται, γιατί η μυθοποίηση των καταστάσεων όπως και η συμβολή των ηγετών δεν επιτρέπει την κριτική. Πολλοί είναι εκείνοι, και ιδιαιτέρα η κατηγορία των πάσης λογής επιγόνων, που θέλουν την ιστορία αμετακίνητη, δογματικά διατυπωμένη και τους ηγέτες στο κέντρο του αιώνιου θαυμασμού. Όμως, ο άκριτος έπαινος του αγώνα και η άνευ ορίων και μέτρου μυθοποίηση των ηγετών εμπεριέχει ιδιοτελή ελατήρια, παγιδεύει τη σκέψη, εμποδίζει τη νέα γενιά να απελευθερωθεί από το παρελθόν και να ατενίσει το μέλλον με νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ερευνηθούν και να σχολιαστούν. Να υποστηριχθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει αντικειμενικά, είναι εκτός πραγματικότητας. Μπορεί όμως να γίνει με καλή πίστη και διαλεκτικά. Άλλωστε προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία και πληροφορίες και κάθε εποχή βάζει τα δικά της ερωτήματα. Το συμπέρασμα της ιστορίας παραμένει:

Ότι μας κληροδοτήσαν οι αιώνες κατασπαταλήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν έλειψαν οι ηρωισμοί και οι αυτοθυσίες, όμως συνοδεύτηκαν από ορυμαγδό αμετροέπειας και απουσίας λογικής. Τι έφταιξε και δεν παίρναμε τα μηνύματα της προαναγγελθείσης καταστροφής;

Ποια ήταν η Κύπρος που η γενιά του 1950-59 παρέλαβε όταν ξεκινούσε ο αγώνας και ποια Κύπρο παρέδωσε με τον τερματισμό του; Αυτό είναι ερώτημα που με την πάροδο του χρόνου θα προβάλλει όλο και πιο έντονα.
xatzidimitriou kypros1950 1959 fcv 1

Παρουσίαση Βιβλίου | Βαγγέλης Γονιδάκης: Μη το γελάς | Εκδόσεις Ταξιδευτής


Την Τρίτη 2 Απριλίου στις 18:00 οι εκδόσεις Ταξιδευτής παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Βαγγέλη Γονιδάκη, «Μη το γελάς». Μια συλλογή διηγημάτων που απαρτίζεται από δύο ενότητες: η πρώτη ενότητα είναι η ναυτοσύνη, η θάλασσα με τους κινδύνους που εγκυμονεί, και το βουνό με τους δικούς του όταν σκεπάζεται από τρία μέτρα και η δεύτερη, ανάλαφρη και σαρκαστική ταυτόχρονα, αναμοχλεύει αυτό που παλιά το λέγαμε «ηθογραφία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας
Σάσα Βούλγαρη, προφορική αφηγήτρια - ψυχοπαιδαγωγός

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο αρχαιολόγος - ιστορικός Γιάννης Κουτούλιας.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Σάσα Βούλγαρη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συλλογή διηγημάτων του πρωτοεμφανιζόμενου Βαγγέλη Γονιδάκη «Μη το γελάς» απαρτίζεται από δύο ενότητες: στην πρώτη η ναυτοσύνη, η θάλασσα με τους κινδύνους που εγκυμονεί, και το βουνό με τους δικούς του όταν σκεπάζεται από τρία μέτρα χιόνι (και τα τέσσερα με μια γραφή λιτή που όμως σε συνταράζει με το Τραγικό νόημα της ζωής κατά τον Ισπανό Μιγκουέλ Ουναμούνο) και η δεύτερη ενότητα, ανάλαφρη και σαρκαστική ταυτόχρονα, αναμοχλεύει αυτό που παλιά το λέγαμε «ηθογραφία», ενώ σήμερα -που οι «αγροτοπολίτες» των πόλεων επιστρέφουν στο χωριό όπου γεννήθηκαν μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, στα εξοχικά που έχτισαν εκεί ή στα πατρώα οικήματα που αναπαλαιώσαν- δεν μπορεί να υπάρξει ηθογραφική γραφή αντίστοιχη του παρελθόντος καθώς τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητά και αυτοκίνητα κανοναρχούν τη ζωή μας. Οπότε με την μεσολάβηση του «χρόνου» αλλάζει και το σκηνικό: ηθογραφική πια μπορεί να είναι μόνο η μνήμη.

(Από τον Πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βαγγέλης Γονιδάκης κατάγεται από τη Δρυοπίδα της Κύθνου. Σπούδασε στη ΑΔΣΕΝ Πλοιάρχων της Κύμης και στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Εδώ και τρεις δεκαετίες ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυτιλία και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ταξιδευτής της ζωής, έχει επισκεφτεί πάνω από εκατό χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Η συλλογή διηγημάτων «Μη το γελάς» είναι το πρώτο του βιβλίο.
mi to gelas

Θέατρο στο Πατάρι του ΙΑΝΟΥ | «ΚΑΦΕ ΙΑΝΟΣ» του Γεράσιμου Θεοδόση | Αλεξάνδρα Παλαιολόγου | Ένκε Φεζολλάρι


Την Τρίτη 2 Απριλίου στις 22:30 το «Θέατρο στο Πατάρι» του ΙΑΝΟΥ και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση (διά της μεθόδου του αναλογίου) του έργου «ΚΑΦΕ ΙΑΝΟΣ» του Γεράσιμου Θεοδόση, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και τον Ένκε Φεζολλάρι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα «Έρωτας σε δύο χρόνους» του Γεράσιμου Θεοδόση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Δραματουργική επιμέλεια - Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Λογοτεχνική επιμέλεια: Νίκος Θρασυβούλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα «Έρωτας σε δύο χρόνους»

Είναι ένα μινιμαλιστικό μυθιστόρημα πάνω στο βασικό συστατικό του έρωτα: τον χρόνο. Ο Γεράσιμος Θεοδόσης απαντά στο ερώτημα κατά πόσο αλλάζει ο έρωτας καθώς αλλάζουν οι χρόνοι του. Τι γίνεται κάθε φορά που το αίτιό του απομακρύνεται από το αποτέλεσμά του αποκτώντας αυτοτελή υπόσταση; Όταν οι πρωταγωνιστές του έργου, μέσα σε ένα ταξίδι επανασύνδεσης των κορμιών και των ψυχών τους, γίνονται θεατές των πράξεών τους; Ό,τι απεύχονται και προσπαθούν αγωνιωδώς να αποφύγουν, τελικά καταλήγουν να το αποδεχτούν ως αδήριτη πραγματικότητα. Ούτε να λιποτακτήσουν ούτε να πολεμήσουν μπορούν. Ο Έρωτας σε δύο χρόνους είναι η ιστορία ενός «ακυβέρνητου έρωτα» μεταξύ μιας καθηγήτριας και του -κατά οκτώ χρόνια νεώτερου- μαθητή της. Με αυτό το έργο του ο Γεράσιμος Θεοδόσης μάς μιλά για την αλήθεια, την περιουσία που καθένας μας χάνει ή έχασε παίζοντας με τα ζάρια της ζωής. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της σχέσης των δυο ηρώων ο συγγραφέας βγάζει στην επιφάνεια πάθη και λάθη τους μέσα από το σταδιακό ξεγύμνωμά τους και τους αρνείται τη συγχώρεση μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια που είχαν να ειδωθούν.

Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Απριλίου του 1969 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Είναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη (1991). Έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές αλλά και ταινίες.

Λίγα λόγια για τον Ένκε Φεζολλάρι

Γεννήθηκε το 1981 στην Αλβανία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1993 και το 2005 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Λίγα λόγια για το «Θέατρο στο Πατάρι» του ΙΑΝΟΥ

Θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα θα παρουσιάζονται σε μορφή θεατρικού αναλογίου. Ηθοποιοί και όχι μόνο, δανείζουν στο κείμενο τη φωνή τους, αναδεικνύοντας τη ζωντάνια και ιδιαιτερότητα της γραφής.

Δραματουργική επιμέλεια - Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Λογοτεχνική επιμέλεια: Νίκος Θρασυβούλου
kafe ianos theatro

Αφιέρωμα στον Χρήστο Ζυγομαλά


Την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 20:30 διοργανώνεται τιμητικό αφιέρωμα στο έργο και στην προσωπικότητα του Χρήστου Ζυγομαλά, έναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη και συγγραφέα, διανοητή και μέλος της γενιάς των «χαμένων ποιητών» της Πλατείας.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του, θα μιλήσουν άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, φίλοι και συνεργάτες του.

Θα μιλήσουν οι:

Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, ποιητής
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κάιν
Κωστής Τριανταφύλλου, ποιητής
Αθηνά Σχινά, κριτικός και ιστορικός Τέχνης
Δημήτρης Αληθεινός, ζωγράφος
Ξενοφών Δεστέφανος, πρ. Συλλόγου γλυπτών Ελλάδος
Παναγιώτα Μπλέτα, συγγραφεύς - διανοήτρια
Νώντας Σκυφτούλης, Ε.Κ.Χ Nosostros
Δημήτρης Ζαφειρέλης, μουσικός

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από συνθέσεις του καλλιτέχνη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Ζαφειρέλης (κιθάρα), Διονύσης Ρούσσος (κιθάρα), Τάκης Άκος (κιθάρα), Μανώλης Σωτηρέλλης (φλογέρα), Αριάδνη Ζυγομαλά (φωνητικά), Βάνια Σιδέρη (φωνητικά), Ελισάβετ Ζαχαριάδη (φωνητικά)

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Ζυγομάλα

Γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από νωρίς ασχολήθηκε με την ποίηση και διακρίθηκε σε ποιητικό διαγωνισμό με κριτές την Έλλη Αλεξίου και τον Αντώνη Σαμαράκη. Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητήριου Ελλάδος και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος. Συνεργάστηκε σαν συνθέτης με τον Νικόλα Ασιμο για έξι χρόνια, 1977-1983. Το 1979 σχηματίσανε μαζί την «Exarchia Square Band» και δώσανε μερικές επεισοδιακές συναυλίες με αποκορύφωμα το συμβάν «Κροκ». Ηχογράφησε στο ίδιο στούντιο που είχε γράψει τις κασέτες του ο Νικόλας Άσιμος και κυκλοφόρησε δύο κασέτες την «Πολιτεία» το 1981 και το «Χενέρωμα» το 1982 με περίπου τα ίδια τραγούδια σε διαφορετικές εκτελέσεις. Το χειμώνα του 1982-83 έπαιξαν για τελευταία φορά στο «Τάδε έφη» πρώην «Skylab» στην Πλάκα με τον Άσιμο. Το 1984 έκανε άλλη μια εμφάνιση δημιουργώντας τους «Nodead» μαζί με τον Μάκη Σημίτη και ηχογραφώντας μια κασέτα με τίτλο «ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ». Το 1994 εμφανίστηκε ξανά στα μουσικά πράγματα, αυτή τη φορά με ρεμπέτικα και σμυρναίικα με το cd «Από τη Σμύρνη στην Αθήνα». Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 ξανασυνέθεσε πολιτικά τραγούδια κυρίως και έκανε διάφορα live με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μου στο B-Fest με μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 2009 επανακυκλοφόρησε το «Χενέρωμα» σε remastered εκδοχή. Απεβίωσε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου του 2019.
christos zygomalas

Παρουσίαση Βιβλίου | Δημήτρης Μπούκουρας | Σπύρος Φωκάς - Ένα πέρασμα | Εκδόσεις Όστρια


Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 18:00 οι εκδόσεις Όστρια παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Δημήτρη Μπούκουρα, «Σπύρος Φωκάς - Ένα πέρασμα...», με θέμα τη βιογραφία του σπουδαίου ηθοποιού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Δημήτρης Μπούκουρας εξομολογεί τον παλιό καλό του φίλο Σπύρο Φωκά και μας ταξιδεύει στην περιπετειώδη ζωή του Έλληνα ηθοποιού με την μεγαλύτερη διεθνή καριέρα.

Ο Σπύρος Φωκάς στην βιογραφία του «ένα πέρασμα…», αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και μας αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Hollywood. Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στην λαμπερή εποχή του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου.

Κάποτε αυτή η βιογραφία θα συμπληρωθεί σε τρίτο πρόσωπο. Πέρασα μιαν όμορφη ζωή. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολλά μέρη, μπήκα σε σαλόνια που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι μπαίνουν. Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο και δεν ήταν σαν την αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπώ. Το σινεμά το αγάπησα και του το έδειξα. Εκεί όμως είχα και ανταπόκριση. Με αγάπησε κι εκείνο. Μπορεί να μην ήμουν πάντα πρωταγωνιστής. Όμως, πιστέψτε με, ακόμα και σαν κομπάρσος αν υπηρετήσεις αυτήν την τέχνη, πάλι θα σε μαγέψει. Και όταν παίρνεις μέρος με οποιονδήποτε ρόλο σε μια ταινία, πάλι ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ - Ένα πέρασμα... – 231 – αυτές οι φράσεις-κλισέ θα σε μαγέψουν: «Πάμε»... «Γυρίζουμε»... «Ησυχία»... «Κατ»... «Πάμε πάλι»... Και ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου σαν να είναι κι αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους του τέλους... Και αρκεί να γραφτεί το όνομά σου πάνω σε αυτούς τους τίτλους... Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σειρά... Πρωταγωνιστής; δεύτερος; τρίτος; ένα πέρασμα; Όχι... Πιστέψτε με... Δεν παίζει κανέναν ρόλο... Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα...

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Μπούκουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Παλ. Φαλήρου και ακολούθως φοίτησε στην Δημοσιογραφική Σχολή του Σπύρου Μελά. Εργάστηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» από το 1964 μέχρι το 1967, όταν η Χούντα σταμάτησε άδοξα την δημοσιογραφική του καριέρα, αφού οι εφημερίδες έπεσαν σε χειμερία νάρκη. Ύστερα από πολλές επαγγελματικές περιπέτειες ασχολήθηκε με το εμπόριο. Έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, παιδικές ιστορίες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μελέτες. Έργα του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Σήμερα πλέον είναι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του. Το βιογραφικό «Διάττοντες» (2016) και η συλλογή διηγημάτων «Σκόρπια και Άταχτα» (2017) από τις Μικρές εκδόσεις. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στο συλλογικό βιβλίο «Χάρτινο καραβάκι» του Δήμου Αλίμου. Η παρούσα βιογραφία του φίλου του Σπύρου Φωκά, που εκδίδεται από τις εκδόσεις Όστρια, είναι το τρίτο του βιβλίο.
dimitris mpoukouras

Παρουσίαση Συγκεντρωτικού Τόμου Ποιημάτων | Κυριάκος Χαραλαμπίδης | Ποιήματα (1961-2017) | Εκδόσεις Ίκαρος


Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20:30 οι εκδόσεις Ίκαρος και ο IANOS παρουσιάζουν τον συγκεντρωτικό τόμο των ποιημάτων του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Ποιήματα (1961-2017)».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το έργο του ποιητή θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Καλοκύρης, συγγραφέας
Συμεών Σταμπουλού, κριτικός λογοτεχνίας
Γιώργος Βέης, πρέσβυς επί τιμή - ποιητής

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δύο χρόνια μετά την έκδοση της συλλογής Ηλίου και Σελήνης άλως, που εγκαινίασε την συνεργασία του Κυριάκου Χαραλαμπίδη με τον Ίκαρο, κυκλοφορεί το σύνολο των μέχρι σήμερα ποιημάτων του σε έναν πανόδετο τόμο. Το βιβλίο περιλαμβάνει όλες της συλλογές του μεγάλου ποιητή που εκδόθηκαν από το 1961 έως το 2017: Πρώτη πηγή (1961), Η άγνοια του νερού (1967), Το αγγείο με τα σχήματα (1973), Αχαιών ακτή (1977), Αμμόχωστος Βασιλεύουσα (1982), Θόλος (1989), Μεθιστορία (1995), Δοκίμιν (2000), Αιγιαλούσης Επίσκεψις (2003), Κυδώνιον Μήλον (2006), Ίμερος (2012), Στη γλώσσα της Υφαντικής (2013), Ηλίου και σελήνης Άλως (2017), καθώς και τα σχέδια που συνόδευαν τις εκάστοτε εκδόσεις και εκτενείς σημειώσεις πάνω στα ποιήματα.

Η έκδοση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Άχνα (1940) και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απ’ όπου αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας. Έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, τη μετάφραση για τους τρεις Ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού για την οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, έναν τόμο με δοκίμια άρθρα και συνεντεύξεις, και μία επιλογή κειμένων για τη Λευκωσία. Το 1998 τιμήθηκε με το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο. Το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη. Το 2007 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Μεταφράσεις του έργου του κυκλοφορούν σε αυτοτελείς εκδόσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Βουλγαρικά και Αλβανικά.

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης ό,τι και να γράφει, ποίηση γράφει, με αίσθηση ευθύνης μεγίστη για το εργαλείο που χειρίζεται. Προβάλλοντας την καταγωγή, την ιθαγένεια και την ηλικία της γλώσσας και του τόπου, καθοδηγεί στην προβολή του μύθου και της ιστορίας, συνδέοντας πάθη παλαιά και νέα σε νέα σύνθεση, πρόσωπα μυθικά και πραγματικά σε νέα κατασκευή. Ανθούλα Δανιήλ, apoikia.gr

Η αλήθεια όμως είναι μία και είναι η εξής: Ο Κ. Χαραλαμπίδης και το έργο του έχουν φτάσει ψηλά, πολύ ψηλά στο ποιητικό στερέωμα! Και εγώ απορρίπτω ασυζητητί πως όποιος φτάνει ψηλά απομένει μόνος του. Χρήστος Μαυρής, poiein.gr
charalampidis poiimata 1961 2017

Συζήτηση | Απρόβλεπτες Συναντήσεις | Μαργαρίτα Πουρνάρα | Ρένα Δούρου | Γιώργος Πατούλης | Γιάννης Πρωτούλης | Γιάννης Σγουρός


Την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 20:30 οι «Απρόβλεπτες Συναντήσεις», μετά τη μεγάλη επιτυχία της συνάντησης τέσσερις (4) υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων, φιλοξενούν τέσσερις (4) υποψήφιους για την περιφέρεια Αττικής. Η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Πατούλης, ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Γιάννης Σγουρός θα απαντήσουν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα με χρονομετρημένες απαντήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ»

Στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ, η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους. Όλοι τους έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, από την πολιτική, την αρχαιολογία και τις επιχειρήσεις ως τα γράμματα και τις επιστήμες. Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, όμως, είναι το θάρρος να χαράσσουν και να ακολουθούν την δική τους πορεία. Είναι, δηλαδή, φυσιογνωμίες -χαμηλόφωνα ή ανορθόδοξα- ηγετικές που, αν και συχνά δεν ασχολούνται με τα κοινά, ωφελούν την κοινωνία με το δικό τους παράδειγμα ζωής και δράσης. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα και ας μιλήσουμε μαζί τους, για ένα νέο συλλογικό ήθος, που συναπαρτίζεται από φωτισμένες μονάδες.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr
aprovleptes synanthseis pournara perifereiarxes

Μουσική Παράσταση | Δαυίδ Ναχμίας & Μπάμπης Βελισσάριος: Καντσονέτες | τραγούδια του παλιού αθηναϊκού ραδιοφώνου


Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 21:30 ο Δαυίδ Ναχμίας και ο Μπάμπης Βελισσάριος θα παρευρεθούν στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) σε μία μοναδική παράσταση τραγουδιών του παλιού Αθηναϊκού ραδιοφώνου. Ένα αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που έζησαν τα δημιουργικά τους χρόνια απ’ την αρχή του Ελληνικού εικοστού αιώνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '50.

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 13€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στους καλλιτέχνες που έζησαν τα δημιουργικά τους χρόνια απ' την αρχή του Ελληνικού εικοστού αιώνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '50, κληρώθηκε η απεικόνιση του εσωτερικού τοπίου των ανθρώπων τότε. Μεγάλες πιέσεις σε κάθε επίπεδο δημιούργησαν μορφωμένα τραγούδια για ένα κοινό απαιτητικό, πολύ προσεκτικό στις λεπτομέρειες με αληθινό ενδιαφέρον και προσμονή για το επόμενο δημιούργημα. Μεγάλα θαύματα συνέβαιναν σε κάθε επίπεδο στη Ρώμη, Στο Παρίσι και σ' όλη την Ευρώπη και σα να μην έφτανε η ντόπια σοδιά τραγουδιών, οι Έλληνες αποπειράθηκαν να αδελφωθούν με τους Ευρωπαίους συνανθρώπους τους και να μοιραστούν τις χαρές και τους καημούς τους, τραγουδώντας έναν τεράστιο αριθμό «μεταγλωττισμένων» τραγουδιών που είχαν διαγράψει επιτυχημένη πορεία στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Η παράσταση αποτελείται από εναλλακτικές επιλογές τραγουδιών που χαρακτηρίζουν τον καιρό τους. Κάποιες μεταφρασμένες επιτυχίες και κάποια άλλα, αδίκως παραγνωρισμένα Ελληνικά τραγούδια υψηλής αξίας.
David Babis

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates