40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους στην Δράμα

Σήμερα (18/09) ανοίγει την αυλαία του το 40ο φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας και θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής φέτος θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 161 ταινίες από 54 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

To επίσημο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη.

Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί και η η αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο ο τιμητικός τίτλος μέλους με δικαίωμα ψήφου.

Τις προβολές παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες θεατές.

Από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Στο πλευρό των νέων σκηνοθετών αναδεικνύουν την ερμηνευτική τους δεινότητα πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως οι:

Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Α. Καραζήση, Κ. Καρβούνη, Μ. Σκουλά, Β. Ανδρεαδάκη, Ε. Λίτση, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Καλλιμάνη, Πρ. Αλειφερόπουλο, Υ. Μαλτέζου, Σ. Κόκκαλη, Γ. Σκαφιδά, Μ. Ζορμπά, Μ. Γιαννάτου, Μ. Κεχαγιόγλου, Γ. Κέντρο, Ν. Γεωργάκη, Α. Σακελλαροπούλου, Φ. Βαξεβάνη και Μ. Αλιφέρη.

Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας.

Πρόεδρος: Kατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας. Τα μέλη είναι οι: Ιφιγένεια Κοτσώνη, σκηνοθέτις, σεναριογράφος, Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτις, Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός, Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης,παραγωγός, σεναριογράφος. Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα του φύλου μοιάζουν να κυριαρχούν, χωρίς να λείπουν και φέτος οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και οι ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην Τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Πρόεδρος: Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου. Μέλη: Katia Scarton Kim: σκηνοθέτης, ηθοποιός (Γαλλία), Christie Huysmans: συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου (Βέλγιο), Goran Radovanovic: συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός (Σερβία), Filipe Pereira: διευθυντής Φεστιβάλ, επιμελητής προγράμματος (Πορτογαλία). Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 54 ταινίες από 48 χώρες του κόσμου που περιλαμβάνουν μέχρι και το Περού. Αξίζει να αναφερθεί πως περισσότερες από τις μισές ταινίες που διαγωνίζονται είναι παραγωγής 2017.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα: «Play»του Β. Λυμπερόπουλου, «Φράγμα» του Γ. Τελτζίδη, «Ράγες» της Ε. Φέσσα και από την Κύπρο: «Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή» του Μ. Χαπέσιη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ξένες παραγωγές:

*η γερμανική ταινια «Chuckwall» καθώς και το αυστραλέζικο «Goat boy» καταπιάνονται με ελληνικά θέματα.
*Η ταινία «The Guilt, probably», πέρυσι βραβεύτηκε στις Κάννες στο τμήμα Cinefondation
*Το αντιναζιστικό τσέχικο animation «Shadow over Prague», βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ο υπερήρωας πρωταγωνιστής σε έναν πραγματικό Τσέχο ήρωα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
*Στην ισπανική ταινία «Miss Wamba» πρωταγωνιστεί η Ρουθ Ντίαζ, γνωστή μας από την περσυνή ταινία μεγάλου μήκους «Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου».

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διοργάνωση και κυρίως στους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς που τους δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

H φωτογραφία του άρθρου είναι από την ταινία του Μανώλη Μαυρή, Maneki neko.

Δείτε το trailer του φεστιβάλ:

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!