Χώρος μνήμης για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Θεσσαλονίκη

(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ένας ξεχωριστός χώρος τιμής και μνήμης σ’ αυτούς που «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τα χρόνια της χούντας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Στις 5 Μαΐου 2017, 50 χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Νίκο Βούτση μια μόνιμη έκθεση μνήμης για τον αντιδικτατορικό αγώνα, σε μια από τις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (δίπλα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην Σοφία Βέμπο). Με τον τρόπο αυτό δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία 15 χρόνια ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967 - 1974, για την παραχώρηση του χώρου. Για τη συγκρότηση της έκθεσης εργάστηκε ομάδα εθελοντών αντιστασιακών, μουσειολόγων και ερευνητών, ενώ την οργάνωση ανέλαβε ο ΣΦΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού, συνέβαλλαν οι περισσότεροι από τους αγωνιστές της Αντιδικτατορικής αντίστασης.

Όπως μπορεί να διαβάσει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο χώρο:

Την περίοδο της δικτατορίας στο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν πολλοί αγωνίστηκαν που όρθωσαν το ανάστημά τους στο τυραννικό καθεστώς. Εδώ στεγαζόταν η μονάδα 4551 της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), που είχε μετατραπεί σε άντρο βασανιστηρίων αντιστασιακών πολιτών, στρατιωτών και στρατιωτικών. Στο χώρο αυτό πέθανε στις 9 Μαΐου 1968, μετά από φριχτά βασανιστήρια, ο Γιώργης Τσαρουχάς, ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ. Η ΚΥΠ Θεσσαλονίκης λειτουργούσε υπό τις διαταγές της 87ης Στρατιωτικής Διοίκησης (ΣΔΙ), έδρα της οποίας ήταν ένα διώροφο κτίριο στο στρατόπεδο Τσιρογιάννη, που κατεδαφίστηκε μετά τους σεισμούς του 1978 και στο χώρο του χτίστηκε το νέο Δημαρχείο της πόλης.
ektshhs01.jpg
Η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού συνεχίζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλ. Ιπποδρομίου). Όπως πληροφορηθήκαμε, σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη μια νέα θεματική ενότητα, σχετικά με τη λογοκρισία που επεβλήθη εκείνη την εποχή στην τέχνη, με την παράθεση εκθεμάτων όπως βιβλία, δίσκοι κλπ.

Από τις 9.00 μέχρι τις 17.00 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Η διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου είναι Γρηγόρη Λαμπράκη 4, πίσω ακριβώς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το τηλέφωνο 2310249802-803.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν στο gallery, μπορείτε να περιηγηθείτε στο χώρο της έκθεσης. Μιας έκθεσης που, αναμφίβολα, πρέπει να επισκεφθούν όλοι…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!