Έκθεση - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Μια ιδιαίτερη έκθεση με ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες αφηγήσεις και τραγούδια
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του Μάνου Χατζιδάκι (1925 - 1994) πραγματοποιείται στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» μια ιδιαίτερη έκθεση από τις 2 έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Μια ξεχωριστή έκθεση


Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης θα παρουσιάσει σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς θα αναλάβει το μουσικό μέρος της βραδιάς.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, που ανήκουν στο Αρχείο Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι. Απεικονίζουν στιγμές του συνθέτη με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του, κατά την ηχογράφηση ιστορικών κύκλων, όπως ο «Μεγάλος Ερωτικός», «Τα παράλογα», «Η εποχή της Μελισσάνθης» και «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς».

Ακόμη ιδιόχειρες και μη παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Κυριτσόπουλου για εξώφυλλα δίσκων, καθώς και ένα άγνωστο έργο του Γιάννη Τσαρούχη που προοριζόταν για το εξώφυλλο του κύκλου «Τα λειτουργικά».

Η επιμέλεια είναι του Φώτη Απέργη και της ιστορικού - κριτικού τέχνης Αθηνάς Σχινά.  

Μάνος Χατζιδάκις & Φοίβος Δεληβοριάς

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ήταν μαθητής, όταν γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη. Τη βραδιά των εγκαινίων, θα μοιραστεί αναμνήσεις, αλλά και εκτιμήσεις για την αξία του έργου του Μάνου Χατζιδάκι.

Το 1989, ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε για τον 16χρονο, τότε, Φοίβο: «Πόσοι απ’ αυτούς, που φωνασκούν με θλιβερή έπαρση για το ελληνικό τραγούδι, μπορούν να ισχυριστούν πως πλησιάζουν, έστω και στο ελάχιστο, την ομορφιά αυτού του νεαρού συνθέτη, που, γράφοντας ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική, κατορθώνει να φανερώσει έναν κόσμο ολόκληρο, που περιέχει η σημερινή ελληνική νεότητα, με διαύγεια και ποιητική ευαισθησία; Μια νεότητα που έχει αφομοιώσει δημιουργικά τις νεοελληνικές φυσιογνωμίες του μεταπολέμου και που, χάρη σ’ αυτές, εξακολουθεί να σκέφτεται διεισδυτικά στις δύσκολες κι αναποφάσιστες μέρες μας».

Η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» μαζί με το Φοίβο Δεληβοριά θα ερμηνεύσουν στιγμές  του Μάνου Χατζιδάκι, υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου.

Πληροφορίες


«Ελληνογερμανική Αγωγή», Δημητρίου Παναγέα - Παλλήνη Αττικής
Τηλ. 210 8176700.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 20:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 - 14:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates