Την κορινθιακή σταφίδα τη βρίσκουμε παντού στον τόπο μας δίχως να πρέπει να ξοδέψουμε ένα σωρό χρήματα όπως συμβαίνει με ορισμένες διεθνείς «υπερτροφές.
Είναι προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα, πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό.
Περιλαμβάνει πρεβιοτικά που επηρεάζουν ευεργετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, τρέφετοντας τα καλά βακτήριά του.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα χαρίζει ενέργεια. Αποτελεί ιδανική θερμαντική τροφή και εναλλακτική πρόταση για το σχολικό κολατσιό.
Πλούσια σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικά (βανιλλικό οξύ, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.) αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2, Β6, C, παρ’ ότι πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο.
Δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα ισοδυναμούν με μια μικρομερίδα φρούτου, ισούται δηλαδή με ένα μήλο, μισό αχλάδι, ένα μικρό πορτοκάλι κ.λπ.
Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.
Κάτι που είχε διαπιστωθεί και σε άλλες αναλύσεις στο παρελθόν.
Ανάλογη δράση έχει διερευνηθεί εργαστηριακά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου.
Επίσης μελέτη σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η κορινθιακή σταφίδα όταν αντικατέστησε δύο μικρομερίδες άλλων φρούτων του διαιτολογίου, βοήθησε στη ρύθμιση της διαστολικής (μικρής) πίεσης αυτών των ατόμων και μάλιστα χωρίς να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, όπως θα περιμέναμε λόγω των αυξημένων σακχάρων που εμπεριέχει.
Τέλος πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν την κορινθιακή σταφίδα ως όπλο και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού, αυτού «λαϊκά» χαρακτηρίζουμε ως «λίπος στο συκώτι».
Είναι προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα, πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό.
Περιλαμβάνει πρεβιοτικά που επηρεάζουν ευεργετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, τρέφετοντας τα καλά βακτήριά του.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα χαρίζει ενέργεια. Αποτελεί ιδανική θερμαντική τροφή και εναλλακτική πρόταση για το σχολικό κολατσιό.
Πλούσια σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικά (βανιλλικό οξύ, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.) αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2, Β6, C, παρ’ ότι πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο.
Δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα ισοδυναμούν με μια μικρομερίδα φρούτου, ισούται δηλαδή με ένα μήλο, μισό αχλάδι, ένα μικρό πορτοκάλι κ.λπ.
Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.
Κάτι που είχε διαπιστωθεί και σε άλλες αναλύσεις στο παρελθόν.
Ανάλογη δράση έχει διερευνηθεί εργαστηριακά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου.
Επίσης μελέτη σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η κορινθιακή σταφίδα όταν αντικατέστησε δύο μικρομερίδες άλλων φρούτων του διαιτολογίου, βοήθησε στη ρύθμιση της διαστολικής (μικρής) πίεσης αυτών των ατόμων και μάλιστα χωρίς να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, όπως θα περιμέναμε λόγω των αυξημένων σακχάρων που εμπεριέχει.
Τέλος πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν την κορινθιακή σταφίδα ως όπλο και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού, αυτού «λαϊκά» χαρακτηρίζουμε ως «λίπος στο συκώτι».