Ο όλεθρος του πολέμου σε ψηφιακή μνήμη

Αφηγηθείτε τις οικογενειακές ιστορίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Εθνική Βιβλιοθήκη! Έχετε αναμνηστικά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο; Υπάρχουν ανάμεσα στα κατάλοιπα των παππούδων σας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/06/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
φωτογραφίες, ημερολόγια, καρτ ποστάλ, επιστολές, χάρτες, κράνη, στολές, μετάλλια, όπλα, σημαίες, οτιδήποτε που να σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στο Μεγάλο πόλεμο και θα μπορούσε να κοινοποιηθεί;

Μήπως αντί να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα καταχωνιασμένα σε συρτάρια ή πατάρια, θα 'ταν προτιμότερο ν' ανακαλέσετε τις ιστορίες που κουβαλούν και να τις μοιραστείτε μ' εμάς τους υπολοίπους και, κυρίως, με τις νεότερες γενιές; Ιδού η πρόσκληση-πρόκληση του προγράμματος «Europeana 1914-1918», όπως παρουσιάστηκε στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης από την επικεφαλής της ψηφιακής βιβλιοθήκης της Ευρώπης, Jill Cousins, παρουσία του νέου διευθυντή της ΕΒΕ Φίλιππου Τσιμπόγλου και του Δημήτρη Πρωτοψάλτου από το δίκτυο «Future Library» και τη βιβλιοθήκη της Βέροιας, οι οποίοι ανέλαβαν να προωθήσουν και στην Ελλάδα αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Πυροδοτημένο από την εκατοστή επέτειο της τραγωδίας που έμελλε να σημαδέψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, το πρόγραμμα της Europeana έχει ήδη αποδώσει τους πρώτους του καρπούς. Από τις «Ημέρες Συλλογής» που έχουν οργανωθεί σε είκοσι ευρωπαϊκές χώρες έως τώρα, σαρώθηκαν, φωτογραφήθηκαν και ανέβηκαν στην ιστοσελίδα www. europeana1914-1918 γύρω στα 60.000 τεκμήρια. Όπως δήλωσε η Jill Cousins, «πολλές οικογένειες έχουν ενθύμια και ιστορίες να διηγηθούν. Πρόκειται για κρυμμένα αρχεία που περιέχουν προσωπικές ιστορίες μεγάλης ιστορικής αξίας. Γι' αυτό έχει αξία και το ψηφιακό αρχείο μας.

Η Europeana φέρνει μια νέα προσέγγιση στην πολιτιστική ιστορία, συνδέοντας τις προσωπικές ιστορίες με την επίσημη Ιστορία και δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις διαφορετικές όψεις της ίδιας χρονικής περιόδου. Καλούμε τους Έλληνες να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογική μνήμη ενός πολέμου που επηρέασε τη ζωή όλων των Ευρωπαίων, ανεξαρτήτως της πλευράς στην οποία ανήκε ο καθένας».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όσοι Αθηναίοι διαθέτουν αντικείμενα ικανά να διαφυλάξουν στην ψηφιακή μνήμη τη θηριωδία και τον όλεθρο του πολέμου, μπορούν να τα πάνε προς φωτογράφιση στην Εθνική Βιβλιοθήκη στις 20 και 21 του μηνός και ν' αφηγηθούν σε ειδικούς τις μνήμες που συνοδεύουν το καθένα τους, ενώ αντίστοιχες συλλογές θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Ιουνίου στις δημόσιες βιβλιοθήκες Χανίων, Βέροιας, Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές ιστορίες να καταθέσει τόσο από το μέτωπο όσο και από εκείνους που έμειναν πίσω, από τη μάχη του Σκρα ως τη φημισμένη συνθήκη ανακωχής του Μούδρου στη Λήμνο, ενώ όπως τόνισε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, «ο Α' Παγκόσμιος σημαίνει ακόμα περισσότερα για τη χώρα μας, αν αναλογιστούμε τον εθνικό διχασμό, το μεγάλωμα του ελληνικού κράτους, τις ελπίδες μας για τη Μεγάλη Ιδέα αλλά και την απογοήτευση που ακολούθησε...».

Πρώτο δείγμα γραφής του νέου διευθυντή της, η συμμετοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο «Europeana 1914-1918» γίνεται με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Νιάρχος» και υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., σηματοδοτώντας και την έναρξη των συνεργασιών της με ομόλογα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Εν αναμονή, δε, της μελέτης για το πώς θα αξιοποιηθεί το ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας μετά τη μετακόμιση της ΕΒΕ στο Φάληρο, στο αναγνωστήριό του «τρέχουν» αυτές τις μέρες δύο μικρές εκθέσεις: η μία με εφημερίδες από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και η δεύτερη με σκίτσα του νεαρού κομίστα -και παλιού συνεργάτη της «Ε»- Πέτρου Χριστούλια από το άλμπουμ που συνυπογράφει με τον Τάσο Ζαφειριάδη «Χαρακώματα» (εκδ. Gemma).

Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!