Τα θρυλικά «κλειδιά» του Τσιτσάνη ξανά σε βινύλιο!

Επανακυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου ο ιστορικός δίσκος του Βασίλη Τσιτσάνη με τη φλοκάτη και τα κλειδιά στο εξώφυλλο!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, με την καθιέρωση του δίσκου 45 στροφών και την απόσυρση των δίσκων γραμμοφώνου, οι κορυφαίοι λαϊκοί συνθέτες και τραγουδιστές συνεργάστηκαν ηχογραφώντας μια σειρά από παλαιότερα τους τραγούδια. Αρκετά απ’ αυτά τα ηχογραφούσαν ολόκληρα. Κάποια άλλα μισά. Μία ή δύο στροφές σε μορφή ποτ-πουρί, που κυκλοφορούσαν σε δίσκους 45 στροφών αλλά μεγαλύτερης διάρκειας, μέχρι και 7 λεπτών, τα περίφημα «extended play», όπως επικράτησε να λέγονται.

Ανάμεσά στους συνθέτες και ο Βασίλης Τσιτσάνης που στη διετία 1960-1962 ηχογράφησε στην Columbia 3 μικρούς δίσκους extended play, με 24 τραγούδια παιγμένα χωριστά, με κενό περίπου δυο δευτερολέπτων μεταξύ τους και όχι όπως των άλλων συνθετών που ήταν ενωμένα. Τα 20 από τα 24 τραγούδια συμπεριλήφθηκαν το 1968 στο μεγάλο δίσκο «Τσιτσάνης» με το εξώφυλλο με την άσπρη φλοκάτη και τα κλειδιά. Δίσκος που επανακυκλοφόρησε στη δεκαετία του ’90 σε cd, ενώ πολύ πρόσφατα επανεκδόθηκε και ο δίσκος βινυλίου από τη Minos-Emi & Universal.

Τα 24 τραγούδια, με τη σειρά που ηχογραφήθηκαν,  ήταν:

Δίσκος 1ος
Ηχογράφηση: 7 Δεκεμβρίου 1960. Μπουζούκι παίζει ο Μανώλης Χιώτης και μπαγλαμά ο Βασίλης Τσιτσάνης.Α) 1) Θα πάω στην Αραπιά (Καίτη Γκρέυ - Βασίλης Τσιτσάνης)
2) Νύχτες μαγικές (Αντώνης Ρεπάνης - Βασίλης Τσιτσάνης - Καίτη Γκρέυ)
3) Μπαξέ Τσιφλίκι (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Αθηναίισσα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βασίλης Τσιτσάνης)

Β) 1) Χωρίσαμε ένα δειλινό (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Καίτη Θύμη)
2) Απόψε κάνεις μπαμ (Καίτη Γκρέυ - Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Ντερμπεντέρισσα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Σε τούτο το παλιόσπιτο (Καίτη Γκρέυ – Μανώλης Χιώτης)

Όλα τα τραγούδια μπήκαν στο δίσκο «Τσιτσάνης» του ’68.

Δίσκος 2ος
Ηχογράφηση: 5 Δεκεμβρίου 1961. Μπουζούκια: Κώστας Παπαδόπουλος-Λάκης Καρνέζης

Α) 1) Αντιλαλούνε τα βουνά (Πόλη Πάνου - Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βασίλης Τσιτσάνης)
2) Πέφτουν της βροχής οι στάλες (Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Κάνε λιγάκι υπομονή (Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Γιατί με ξύπνησες πρωί (Γρηγόρης Μπιθικώτσης -Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)

Β) 1)Το σκαλοπάτι (στίχοι:Γεράσιμος Τσάκαλος) (Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)
2) Όμορφη Θεσσαλονίκη (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Πόλυ Πάνου – Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Δεν με στεφανώνεσαι (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)
4) Τρικαλινή τσαχπίνα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης)

Τα επτά από τα οκτώ τραγούδια μπήκαν στον δίσκο «Τσιτσάνης», με εξαίρεση την «Τρικαλινή τσαχπίνα», που βρήκε θέση το 1986 στη συλλογή «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη».

Δίσκος 3ος
Ηχογράφηση: 27 Νοεμβρίου 1962. Μπουζούκια: Κώστας Παπαδόπουλος-Λάκης Καρνέζης
Α) 1) Πάλιωσε το σακάκι μου (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βούλα Γκίκα)
2) Τρελέ Τσιγγάνε (Καίτη Γκρέυ)
3) Γύρνα μόνος (Πάνος Γαβαλάς - Βούλα Γκίκα)
4) Στην Καλαμπάκα μια βραδιά (Καίτη Γκρέυ - Βασίλης Τσιτσάνης)

Β) 1) Σερσέ λα φαμ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Βούλα Γκίκα - Βασίλης Τσιτσάνης)
2) Αραμπάς περνά (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Καίτη Γκρέυ - Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Η Μαρίτσα στο χαρέμι (Πάνος Γαβαλάς - Βούλα Γκίκα)
4) Είμαστε λεβέντες (Πάνος Γαβαλάς - Βούλα Γκίκα

Τα πέντε από τα οκτώ τραγούδια συμπλήρωσαν την εικοσάδα του δίσκου «Τσιτσάνης». Έμειναν εκτός ο «Τρελός Τσιγγάνος», που παρέα με τη «Μαρίτσα στο χαρέμι» και τους «Λεβέντες» περίμεναν υπομονετικά μέχρι το 1994, όταν συμπεριλήφθηκαν στον έβδομο δίσκο της σειράς «Δισκογραφία Τσιτσάνη», που κυκλοφόρησε με την επιμέλεια του Βασίλη Χριστιανού από τη Minos-Emi.

Οι εξαιρετικές διφωνίες και τριφωνίες αυτών των εκτελέσεων μαγεύουν. Σε συνδυασμό με τις, σε σχέση με τις πρώτες εκτελέσεις, προχωρημένες και πλούσιες ενορχηστρώσεις και τον καθαρό ήχο των ηχογραφήσεων, περνούν πιο εύκολα στα αυτιά των νεότερων ακροατών.

Όσον αφορά τη νέα έκδοση βινυλίου, θεωρώ κατ ’αρχάς πολύ θετικό το γεγονός αυτής της κυκλοφορίας, πολύ περισσότερο για κάποιους νεώτερους, που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του κύκλου τραγουδιών ή δεν μπορούν να βρουν την πρώτη έκδοση. Αν και ο συγκεκριμένος κλασικός δίσκος δεν θεωρείται δυσεύρετος και με λίγο ψάξιμο μπορεί άνετα να βρεθεί στα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων.

Καταρχάς, υπάρχει ένα ένθετο με μια φωτογραφία του συνθέτη και ένα βιογραφικό του από τον Γιώργο Τσάμπρα. Το εξώφυλλο είναι μορφής «σαλόνι», ανοιχτό δηλαδή, σε αντίθεση με το κλειστό της έκδοσης του ’68. Πιστεύω όμως πως θα ήταν ωραιότερο, αντί για τους τίτλους των τραγουδιών που υπάρχουν ξανά και με μεγαλύτερη γραμματοσειρά στο εσώφυλλο, να υπήρχαν κάποιες φωτογραφίες ή στοιχεία για τις πρώτες εκτελέσεις κλπ. Νομίζω επίσης, πως θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα 4 τραγούδια που έμειναν εκτός της πρώτης έκδοσης, έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο το σύνολο αυτών των ηχογραφήσεων. Η χρονική διάρκεια του δίσκου βινυλίου μάλλον επέτρεπε να προστεθούν 4 λεπτά περίπου, σε κάθε πλευρά του. Ας το ψάξουν λίγο περισσότερο οι υπεύθυνοι της εταιρείας και σε μια μεταγενέστερη έκδοση σε cd να τα συμπεριλάβουν όλα αυτά…

Τον αρχικό ενθουσιασμό μου για την έκδοση, όταν την είδα στο δισκοπωλείο, μετρίασε η τιμή του. Τα 20 euro (19,90 για την ακρίβεια) που κοστίζει ο δίσκος και μάλιστα για υλικό 50 και πλέον χρόνων, είναι, σχεδόν, απαγορευτικά. Είναι βέβαιο πως το κόστος παραγωγής του βινυλίου είναι πολύ μεγαλύτερο από του cd, αλλά θα ήταν τραγικό, την εποχή που οι τιμές των cd έχουν πέσει κατακόρυφα, να γυρίσουμε στα επίπεδα των 20 και 30 euro για τα βινύλια. Η παρατήρηση δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο δίσκο, αλλά όλες τις επανεκδόσεις βινυλίου που κυκλοφόρησαν τελευταία, από όλες τις εταιρείες και κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!