Το Πιστεύω της Χούντας: Λεσβίες όσες φορούσαν παντελόνια! Απαγορεύονται τα μακριά μαλλιά και οι μίνι φούστες! Επιτρέπονται οι χαφιέδες!

Ο χουντικός παραλογισμός και η βία κατά της ελληνικής νεολαίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τι πίστευε η χούντα για τους μοντέρνους νέους της εποχής;

Η διδασκαλία στις Αστυνομικές Σχολές, στο μάθημα Εγκληματολογικής Τακτικής, καθόριζε ως ύποπτους γενικά τους μακρυμάλληδες, τους οποίους και θεωρούσε κρυφομοφυλόφιλους, και συνεπώς, ενδεχόμενους εγκληματίες.

Η ομοφυλοφιλία κατατασσόταν στις γενετήσιες ανωμαλίες και στις πιθανές αιτίες για εγκληματική πράξη.

Οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες διδάσκονταν πως συγκροτήματα σαν τους Beatles ήταν "αποφώλια τέρατα", επικίνδυνα για την ελληνική νεολαία.

Κορίτσια με παντελόνια θεωρούνταν κρυφολεσβιάζουσες και επίσης ύποπτες για εγκληματικές πράξεις.
photntal2.jpg
Πάνω, μία σελίδα από το χουντικό εγχειρίδιο «Εγκληματολογική Τακτική» εντοπισμού υπόπτων...

Για τους χουντικούς, ο μακρυμάλλης ήταν ύποπτος για εγκληματική πράξη, αφού το μακρύ μαλλί θεωρείτο «μεταμφίεσις».

Στις ύποπτες συμπεριφορές έμπαινε ακόμα και το μπλουτζήν στις γυναίκες. Η «αντρική περισκελίδα» έδειχνε «λεσβιάζουσα ροπή». Τα κορίτσια που φόραγαν παντελόνια ήταν εξίσου ύποπτα με τα μακρυμάλλικα αγόρια.

Όλα αυτά τα απίστευτα τα δίδασκε ο «εγκληματολόγος» Κωνσταντίνος Πίττος, εγκεκριμένος από την χούντα.

Κουρέματα, επιχειρήσεις δηλαδή «συμμόρφωσης» των μακρυμάλληδων, έγιναν σε όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας και όχι μόνο από τις «πρωτοβουλίες» του συνταγματάρχη Λαδά.
photntalouk
Οδηγίες του Καλαμποκιά (Υπουργού Παιδείας) όριζαν "ευπρεπή εμφάνιση στην ενδυμασία και κόμη", απαγόρευση να πηγαίνουν μαθητές σε μπαρ, κλαμπ και κινηματογράφους.

Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η χούντα για την «αναμόρφωση» και την «ευπρέπεια» της νεολαίας ήταν και η απαγόρευση της μίνι φούστας. Σήμερα, προκαλούν γέλιο οι δηλώσεις που έκανε τότε ο Παττακός, για το μίνι...

Η απαγόρευση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι συνταγματάρχες αφού έγιναν περίγελος στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν σε μεγαλόπρεπη κωλοτούμπα, ενεργοποιώντας βλακώδη προπαγανδιστική εκστρατεία, που τους εμφάνιζε σαν ...υποστηρικτές της μόδας του μίνι.

Για την συμμόρφωση της νεολαίας, η χούντα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Άλκιμοι».

Επρόκειτο για την δημιουργία μιας στρατιωτικού τύπου νεολαίας, που θα ασπαζόταν τα παρανοϊκά ιδεώδη και θα αποτελούσε -όπως οι χουντικοί ήλπιζαν- γερό θεμέλιο για το μέλλον.
pant4
Φωτο: Άλκιμοι παρελαύνουν στο κέντρο της Αθήνας. Για τους συνταγματάρχες αποτελούν την ιδανική νεολαία. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν όλα "χουντικά" (πολλά πήγαν πιστεύοντας πως θα τους βρουν δουλειά) και ο νέος που μας κοιτάζει, δεν είναι απίθανο να έγινε λίγο αργότερα δημοκράτης (Από την ταινία του Π. Βούλγαρη για τη χούντα).

Η χουντική νεολαία των Αλκίμων σχηματίζεται το 1969 και ήταν ιδέα δύο συνταγματαρχών: του Λαδά και του Ασλανίδη.

Υπήρχε μία οργάνωση νέων, οι Άλκιμοι, που λειτουργούσε ήδη από το 1932. Ήταν μια οργάνωση που την είχε δημιουργήσει η Εθνικιστική Ένωση Ελλάς, σαν αντίπαλο δέος για τους νεαρούς κομμουνιστές στην δεκαετία του 1930. Οι Άλκιμοι έδρασαν με παραστρατιωτική μορφή, λαμπαδηφορίες, παρελάσεις στην πόλη αλλά και ξυλοφορτώνοντας αρκετούς κομμουνιστές, μέχρι και το 1936. Τότε, διαλύθηκαν από τον Μεταξά, αφού αυτός σχημάτισε την ΕΟΝ, την μοναδική στα χρόνια του νόμιμη οργάνωση για τη Νεολαία.

Αυτήν λοιπόν την οργάνωση θυμήθηκαν οι δύο συνταγματάρχες. Ανέθεσαν στον Κωνσταντίνο Πλεύρη να της δώσει νέα πνοή και να την γιγαντώσει. Θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να καπελώσουν τους Προσκόπους, αλλά δεν το ήθελαν. Οι Πρόσκοποι είχαν Αρχηγό τον Βασιλιά και ο Βασιλιάς, μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να ρίξει τους χουντικούς, δεν ήταν πρόσωπο προσφιλές για τη χούντα.
phot5
Φωτο: Τμήμα Αλκίμων (κορίτσια και αγόρια) στο Πεδίο του Άρεως. Μπροστά, υψηλόβαθμος αξιωματικός της οργανώσεως (Από την ταινία του Π. Βούλγαρη για τη Χούντα).

Η χούντα παρακολουθούσε τους πάντες και ιδιαίτερα τον χώρο της νεολαίας.

Η Σάσα Σοφού, από τις πρώτες παρουσιάστριες στην ελληνική τηλεόραση, αποκαλύπτει ότι, το 1967, η χούντα της έκανε πρόταση να γίνει χαφιές. Να δίνει πληροφορίες δηλαδή, τι γίνεται με τους ηθοποιούς και τα νεανικά συγκροτήματα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η παρουσιάστρια και ηθοποιός αρνήθηκε και γι' αυτό απολύθηκε από την ΤΕΔ (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων).
phot6
Φωτο: Η Σάσα Σοφού.

- Μου πρότειναν να παρακολουθώ τα μοντέρνα συγκροτήματα της εποχής και να τους αναφέρω τι έκαναν...
- Τους καλλιτέχνες των μοντέρνων συγκροτημάτων τους παρακολουθούσαν;
- Βεβαίως και όχι μόνο... υπήρχε ενδιαφέρον και για τους ηθοποιούς... και εκεί θέλανε να μάθουν «ποιοι είναι» ...και γι αυτούς μου προτείνανε γιατί εγώ ήμουν και ηθοποιός... με απολύσανε γιατί δεν δέχτηκα να γίνω καρφί...
- Ακόμα και τα μουσικά συγκροτήματα τα παρακολουθούσανε δηλαδή μου λέτε...
- Μουσικά συγκροτήματα, ηθοποιούς, τραγουδιστές ...τα πάντα...

Η χούντα από νωρίς είχε αντιληφθεί ότι η ψυχεδελική διάθεση των νέων της εποχής ήταν ένα σοβαρότατο εμπόδιο στο να μπορέσει να περάσει τα φασιστικά ιδεώδη. Η κουλτούρα που μετέφεραν τα συγκροτήματα της Βρετανικής Εισβολής και του Καλοκαιριού της Αγάπης βρισκόταν στην ακριβώς αντίθετη πλευρά από όσα «δίδασκαν» οι συνταγματάρχες.

Κάποιος, που τότε είχε γοητευτεί από τον Σαββόπουλο, τον John Lennon ή τον Bob Dylan, ουσιαστικά είχε γοητευτεί από την Τέχνη, την Ομορφιά και την Ελευθερία. Αυτός δεν ήταν δυνατόν να καθοδηγηθεί από τους ηθικοπλαστικούς λόγους - παραληρήματα των χουντικών εγκεφάλων. Η ψυχεδελική διάθεση λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην χουντική σκέψη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!