Τα τραγούδια της έναρξης: Γιώργος Νταλάρας

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Τα τραγούδια της έναρξης των παραστάσεων του καλλιτέχνη που έκανε πραγματικότητα το αδιανόητο…

Σαν σήμερα…


Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1949 γεννήθηκε στην Κοκκινιά ο Γιώργος Νταλάρας. 18 χρόνια μετά έκανε την είσοδό του στη δισκογραφία με την «Προσμονή» του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και του Παναγιώτη Καλαποθαράκου

Τα τραγούδια για της έναρξης


Με αυτή την αφορμή, η στήλη με τα «τραγούδια της έναρξης» είναι σήμερα αφιερωμένη στον Γιώργο Νταλάρα. Προσπάθησα λοιπόν να συγκεντρώσω όσα τραγούδια γράφτηκαν αποκλειστικά για την έναρξη κάποιου κύκλου παραστάσεων του ερμηνευτή (μαζί με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι για μια συναυλία του Αντώνη Βαρδή). Τα πέντε πρώτα είναι σε μουσική του ίδιου του Γιώργου Νταλάρα και αναδεικνύουν άλλη μια πτυχή της πολύμορφης μουσικής του προσωπικότητας, η οποία δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε στο μέλλον στην έκδοση μιας ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς με τα δικά του τραγούδια.

Ίσως αυτά τα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, σε κάποιους να μη λένε πολλά ή και τίποτα. Όμως για μια μεγάλη μερίδα φίλων του ερμηνευτή, είναι ένα ταξίδι της μνήμης σε «τραγούδια, στάδια, συγκροτήματα… Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική…». Ένα ταξίδι στα καλύτερά μας χρόνια, που πέρασαν ανεπιστρεπτί…

Είναι μια μικρή αναδρομή με τραγούδια του καλλιτέχνη, που στα 50 χρόνια της επίσημης και διαρκούς παρουσίας του στην ελληνική μουσική έκανε πραγματικότητα το αδιανόητο… Ποιο είναι αυτό; Θα το αναλύσουμε μια άλλη φορά.

Προς το παρόν ακούμε τα τραγούδια… Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη φίλη Ελίνα Κωστελέτου για τη βοήθεια της στην εξεύρεση των οπτικοακουστικών αποσπασμάτων με την καλύτερη δυνατή εικόνα και ήχο. (Τα πέντε πρώτα τραγούδια υπέστησαν νέα ηχητική επεξεργασία, προκειμένου να βελτιωθεί ο ήχος στη μεταφορά τους από τις παλιές, «ταλαιπωρημένες» βιντεοκασέτες). Τα τραγούδια με αστερίσκο (*) παραμένουν μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητα σε δίσκο, ενώ οι τίτλοι στα 1, 4 και 5 μπήκαν «αυθαίρετα» από τον γράφοντα.

1) Πρόγραμμα και εισιτήριο *
(Μουσική: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας.

Το εναρκτήριο τραγούδι των παραστάσεων του Γιώργου Νταλάρα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Διονύση Θεοδόση και τον Χρήστο Νικολόπουλο στο «Αττικόν» της Αθήνας τον Ιανουάριο του 1990 και στο «Ράδιο Σίτυ» της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια. (Στην Θεσσαλονίκη την Ελένη Τσαλιγοπούλου αντικατέστησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη). Τηλεοπτική μετάδοση συναυλίας: 21 Μαΐου 1990.

2) Στο ίδιο έργο θεατές
(Μουσική: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Αντώνης Ανδρικάκης)
Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Φωνητικά: Εύα Τσελίδου, Μαρία Αριστοπούλου, Νατάσα Μακρυνικόλα.

Το εναρκτήριο τραγούδι των παραστάσεών του Γιώργου Νταλάρα και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Αττικόν» της Αθήνας και το «Ράδιο Σίτυ» της Θεσσαλονίκης το χειμώνα 1990 - 1991.

Τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας από το «Αττικόν»: 25 Μαρτίου 1991.

3) Καλωσόρισμα
(Μουσική: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας)
Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα. Φωνητικά: Νατάσα Μακρυνικόλα, Μάριμελ Χρυσή, Βαρβάρα Κρασάκη.

Με αυτό το τραγούδι ξεκινούσαν οι παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και στο «Ακροπόλ» της Αθήνας που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο 1992.

Τηλεοπτική μετάδοση συναυλίας από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: 20 Δεκεμβρίου 1992.

4) Στην Αστόρια μένουν φίλοι *
(Μουσική: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας.

Το εναρκτήριο τραγούδι των παραστάσεων του Γιώργου Νταλάρα με το συγκρότημα «Άγαμοι Θύται» στο «Αττικόν» το 1993.

Μαγνητοσκόπηση: 2 Μαρτίου 1993, τηλεοπτική μετάδοση συναυλίας: 18 Απριλίου 1993.

5) Άσπρη νύχτα *
(Μουσική: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Μιχάλης Γκανάς)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας.

Το εναρκτήριο τραγούδι των παραστάσεων του Γιώργου Νταλάρα με τον Goran Bregovic και τον Γιάννη Βαρδή στην «Ιερά Οδό» της Αθήνας και στο «Fix» της Θεσσαλονίκης το 1999.

Τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας από την «Ιερά Οδό»: 12 Απριλίου 1999.

6) Μια συναυλία ακόμα *
(Μουσική: Αντώνης Βαρδής, στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος)
Τραγουδούν: Αντώνης Βαρδής, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τερζής, Αντώνης Ρέμος και ο Γιάννης Βαρδής

Ένα τραγούδι για την έναρξη μιας συναυλίας για τα τριαντάχρονα του Αντώνη Βαρδή στο ελληνικό τραγούδι, που θα λάβαινε χώρα στο Σ.Ε.Φ. στις 30 Μαρτίου 2006, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

7) Σου χρωστώ κάποια τραγούδια *
(Μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος)
Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία.

Το εναρκτήριο τραγούδι των παραστάσεων τους στην «Ιερά Οδό», που πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Μαγνητοσκόπηση: 28 Φεβρουαρίου 2015, τηλεοπτική μετάδοση συναυλίας: 1 Ιανουαρίου 2016.

8) Πες μου τι έφταιξε *
(Μουσική: Σταύρος Λογαρίδης, στίχοι: Λίνα Δημοπούλου)

Το τραγούδι έναρξης των παραστάσεων του Γιώργου Νταλάρα, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Γιάννη Κότσιρα, όπως παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην «Ακτή Πειραιώς» στις 31 Οκτωβρίου 2016, εν όψει της πρεμιέρας στις 4 Νοεμβρίου 2016. Οι παραστάσεις διήρκεσαν μέχρι τις 18 Μαρτίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!