Τα live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι δίσκοι με τις ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από το 1997 μέχρι σήμερα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Μια «Παραγγελιά» η αιτία…


Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε με κυριακάτικη εφημερίδα, το cd με τα αποσπάσματα των εμφανίσεων του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Γιάννη Κότσιρα, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με τίτλο «Παραγγελιά».

Συμμετέχει η Παυλίνα Βουλγαράκη.

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Άκη Κατσουπάκη και η ηχοληψία από τους Γιώργο Καραγαννίδη, Λάμπρο Μπούνα και Στρατή Καραδημήτρη. Η ηχοληψία της ηχογράφησης έγινε από τον Άρη Κουντούρη.
fot1
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Minos - Emi.

Έχοντας αυτή την αφορμή σκέφτηκα να κάνω μια συγκέντρωση των δίσκων με τις ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αρχικά, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και στη συνέχεια και σε άλλους χώρους, στους οποίους γίνονται μουσικές παραστάσεις.

Λίγα λόγια για το «Γυάλινο»


Το Γυάλινο μουσικό Θέατρο σχεδιάστηκε από τον Zainea Liviou και κατασκευάστηκε ως μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με βασικές χρήσεις συναυλίες, παραστάσεις καμπαρέ, θεατρικές παραστάσεις και συνέδρια, με σκοπό την κατάλληλη ακουστική για οποιοδήποτε μουσικό γεγονός. Η μεταβαλλόμενη ακουστική εφαρμόζεται με δύο τρόπους. Με οροφή από μηχανοκίνητα πολλαπλά καμπυλωτά τμήματα με διπλή εσωτερική απορρόφηση και δεύτερο με μηχανοκίνητα απορροφητικά «panels» για τους πλαϊνούς τοίχους. Προσθετικά λειτουργούν μπασοπαγίδες σε όλο το μήκος των πλαϊνών τοίχων. Λόγω αυτών των κατασκευαστικών λεπτομερειών, αποκλείεται κάθε μελλοντική ενόχληση από βόμβο μπάσου.

Οι παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ξεκίνησαν το 1997 με τον Σταμάτη Γονίδη, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Άγαμοι Θύται κι από κει και πέρα το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού

Εν αρχή ην η Ελευθερία…


Ο πρώτος δίσκος που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ήταν το 2002, το «Live» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με έντεκα επανεκτελέσεις προσωπικών της επιτυχιών αλλά και τραγουδιών των Σταύρου Ξαρχάκου, Άκη Πάνου, Γιώργου Ζαμπέτα, Γιώργου Μουζάκη και Μάνου Χατζιδάκι… Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Γιώργο Ζαχαρίου. Η ηχογράφηση έγινε με το Mobile Studio του Βαγγέλη Καλαρά «ΟCTAL ONE» με ηχολήπτη τον Βαγγέλη Λάππα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Universal.
fot2
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Το Live του Νίκου Ξυδάκη


Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν παρούσα και στον επόμενο, τριπλό δίσκο που κυκλοφόρησε από την Universal, σε συνεργασία με την Lyra το 2003. Πρόκειται για 55 τραγούδια, ζωντανά ηχογραφημένα από τις εμφανίσεις του Νίκου Ξυδάκη στο χώρο στις 11, 18 και 25 Νοεμβρίου 2002.

Εκτός της Ελευθερίας τραγουδούν οι Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας, Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Haig Yazdjian και ο ίδιος ο συνθέτης. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
fot3
Η ηχογράφηση έγινε από το κινητό studio SIERRA RECORDINGS με ηχολήπτη τον Γιώργο Καρυώτη και τεχνικούς ήχου τους Χρήστο Ζορμπά, Άκη Πασχαλάκη και Άγγελο Λιαπίκο.

Στο video που προηγείται αλλά και σε αυτό που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα με τον Σωκράτη Μάλαμα και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

«Τα Ζωντανά» του Θανάση


Το 2004 ήταν η σειρά του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του συγκροτήματος «Λαϊκεδέλικα», να παρουσιάσουν την πρώτη τους ζωντανή ηχογράφηση. Ο διπλός δίσκος «Τα ζωντανά» κυκλοφόρησε από την Lyra με είκοσι ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του τραγουδοποιού στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τον Μάρτιο του 2003, στο «Gagarin» τον Οκτώβριο του 2003 και στο θέατρο «Χώρα» τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2004. Συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα. Η ενορχήστρωση ήταν του Μπάμπη Παπαδόπουλου.
fot4
Η ηχογράφηση, η μίξη και η επιμέλεια παραγωγής έγιναν από τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα, με βοηθό ηχολήπτη και κουρδιστή τον Βαγγέλη Φιλαΐτη-Χοχόλο.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρους τους δυο δίσκους.

Οι «σημαίες» του Πανούση


Το 2008 κυκλοφόρησε από τη Sony - BMG ο δίσκος του Τζίμη Πανούση «Της πατρίδας μου η σημαία», μαζί με το dvd που έφερε τον τίτλο «Της πατρίδας σου η σημαία». Και τα δυο ηχογραφήθηκαν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Δυστυχώς δεν έχω ακούσει το συγκεκριμένο δίσκο, ούτε έχω δει το dvd, οπότε δεν έχω εμπεριστατωμένη άποψη για τα πονήματα...
fot5

«Free gipsy music» με Σαράντη & Βασίλη Σαλέα


Το 2009 τη «σκυτάλη» παρέλαβε ο Σαράντης Σαλέας με το δίσκο «Free gipsy music» που ηχογραφήθηκε στο «Γυάλινο» και κυκλοφόρησε από την Legend. Συμμετείχε ο Βασίλης Σαλέας με το κλαρίνο του, ο Ferus Mustafov που έπαιξε σαξόφωνο και η Ευδοκία που τραγούδησε μαζί με τον Σαράντη Σαλέα το περίφημο «Rom» του Νίκου Κυπουργού.
fot6
Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Λευτέρη Καλκάνη, εκτός από δυο κομμάτια που ενορχήστρωσε ο Γιώργος Βούκανος. Η μίξη έγινε από τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο στο studio «Sofita».

Στα video που ακολουθούν μπορείτε να ακούσετε δυο τραγούδια από το δίσκο με τον Σαράντη και τον Βασίλη Σαλέα και την Ευδοκία.

Ο «Γυάλινος κόσμος» του Αλκίνοου


Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, το 2011 κυκλοφόρησε από την Mercury ένας ακόμα «Γυάλινος κόσμος» (μετά από αυτόν του Απόστολου Καλδάρα). Ήταν το διπλό cd με τη ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο «Γυάλινο» στις 23 και 24 Απριλίου 2010. Συμμετείχε το φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς» υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Στουπάκη, με σολίστ την Αναστασία Έδεν και την Αγάπη Παπαμήτσου.
fot7
Η ενορχήστρωση έγινε από τους Γιώργο Καλούδη που έπαιξε ακουστικό τσέλο, 5-χορδο ηλεκτρικό μπάσο-τσέλο, 4-χορδη κρητική λύρα, Μιχάλη Καπηλίδη που έπαιξε τύμπανα, Σωτήρη Λεμονίδη που έπαιξε πλήκτρα και Αλκίνοο Ιωαννίδη που έπαιξε ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο, bass και subbass φλάουτα με ράμφος. Και οι τέσσερις μουσικοί έκαναν φωνητικά.

Η ηχογράφηση έγινε από την κινητή μονάδα ηχογράφησης Music Delivery με τεχνικό υπεύθυνο τον Νίκο Καραπιπέρη. Η ηχοληψία έγινε από τον Βαγγέλη Λάππα και τον Χρυσόστομο Μουράτογλου με βοηθό τον Χάρη Κατσούλια. Η επεξεργασία και η μίξη του ήχου έγιναν στο studio Sierra.

Στο video μπορείτε να ακούσετε τα τρία πρώτα τραγούδια του δίσκου.

Έρχονται τα… «Κρόταλα»…


Στις 8 Νοεμβρίου του 2013 εμφανίσθηκαν στο «Γυάλινο» «Τα κρόταλα», το συγκρότημα κρουστών του Πέτρου Κούρτη, του Ανδρέα Παπά και του Βαγγέλη Καρίπη. Συμμετείχαν ο Μανώλης Καραντίνης, που ένωσε το μπουζούκι του με τους φωνητικούς πειραματισμούς των Word of mouth και την εκπρόσωπο του flamenco Yota Baron, καθώς και ο Αποστόλης Βαγγελάκης στα πνευστά και στα φωνητικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο δίσκος με την ηχογράφηση αυτής της παράστασης είναι υπό έκδοση. Στα video (πριν και μετά) μπορείτε να παρακολουθήσετε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

«Avgi» με το Κρητικό Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη


Το 2015 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και τη Γαλλία από την Buda Musique το cd με το dvd του Στέλιου Πετράκη με το «Κρητικό Κουαρτέτο» (Stelios Petrakis Quartet), με τίτλο «Αυγή τσ’ αυγής» («Avgi»). H ηχογράφηση έγινε από τον Δημήτρη Χατζάκη στην αίθουσα πολιτισμού του Δημαρχείου Αχαρνών - Αστερουσίων στα Πεζά Ηρακλείου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τον Μάρτιο του 2014 και στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου (Πύλη Βηθλεέμ) τον Ιούλιο του 2014. Τραγουδούν και παίζουν οι: Στέλιος Πετράκης (λύρα, λαούτο), Θανάσης Μαυρόκωστας (μαντούρα, λυρούκλα / τσελόλυρα), Αντώνης Σταυρακάκης (μαντολίνο, λαούτο), Γιώργος Σταυρακάκης (λαούτο).
fot8
H έκδοση τιμήθηκε με το βραβείο «Coup de Coeur» της Ακαδημίας Charles Cros, μπήκε στο «Top of the world» (top 10) του περιοδικού Songlines, και απέσπασε την 25η θέση στους 800 δίσκους του 2015 για τα «World Music Charts Europe».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!