Τα Ιστορικά Συγκροτήματα του ελληνικού Ροκ, στην Εποχή της Δικτατορίας

Με τον όρο «ιστορικά συγκροτήματα» ονομάζουμε όσα έγραψαν ιστορία, δηλαδή δημιούργησαν σημαντικό έργο και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη νεολαία της εποχής τους.
Ειδικότερα, για την εποχή της Δικτατορίας, εννοούμε εκείνα που η ροκ παράδοση θεωρεί ως τα καλύτερα της ελληνικής ψυχεδελικής νεολαίας.

Η Ροκ παράδοση δεν είναι ένα κείμενο, ούτε βιβλίο. Διαμορφώθηκε σε πραγματικό χρόνο, από το συλλογικό αισθητήριο και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Αυτή η παράδοση θέλει, για εκείνη την χρονική περίοδο, ως σημαντικότερα, τα σχήματα:

MGC, Socrates, Εξαδάκτυλος, Aphrodite’s Child, Morka, Poll, Μπουρμπούλια, Δάμων και Φιντίας, Νοστράδαμος και Πελόμα Μποκιού.

1. MGC

1_MGC.jpg
Το σχήμα υπήρχε και πριν την Δικτατορία. Η δράση όμως των MGC στα χρόνια 1967-1969 είναι η σημαντικότερη.

Καθορίζεται από την προσχώρηση στο γκρουπ του Δημήτρη Πουλικάκου. Οι M.G.C με τον Πουλικάκο είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που θα διαχωριστεί από τα γλυκανάλατα τραγούδια της Χρυσής Νεολαίας και θα συνδεθεί καθαρά, σαν νοοτροπία, σκηνική παρουσία και άκουσμα με την Βρετανική Εισβολή και το Καλοκαίρι της Αγάπης.

Βασικά μέλη σε αυτήν την φάση του γκρουπ ήταν: Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πολύτιμος, Λάκης Τσαγκάρης, Δημήτρης Μπεληγιάννης και Αντώνης Τριανταφύλλου.

Το συγκρότημα διαλύεται τον Σεπτέμβριο του 1969.

2. Εξαδάκτυλος

2_eksadaktylos.jpg
Ο Εξαδάκτυλος είναι το καλύτερο ίσως ροκ συγκρότημα στην Εποχή της Δικτατορίας. Εκφράζει με έναν μοναδικό τρόπο την ψυχεδελική διάθεση της νεολαίας. Η αισθητική του είναι εκπληκτική και μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο μελέτης για όλους, όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ροκ. Σχηματίστηκαν το 1970 και έδρασαν μέχρι το 1973. Βασικά μέλη του γκρουπ ήταν: Δημήτρης Πουλικάκος, Νίκος Πολίτης, Λεωνίδας Αλαχαδάμης, Αντώνης Τριανταφύλλου και Κώστας Δουκάκης.

Το όνομα Εξαδάκτυλος διακωμωδούσε τον μύθο του εξαδάκτυλου Βασιλιά, που ο ευσεβής λαός πίστευε ότι θα είναι εκείνος που θα γεννιόταν με έξι δάκτυλα και θα κατόρθωνε να ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους.

3. Aphrodite’s Child

3_APHRODITE'S-CHILD.jpg
Οι Aphrodite’s Child σχηματίζονται στην Ελλάδα το 1967, αλλά παίρνουν το όνομά τους την επόμενη χρονιά, όταν πηγαίνουν στο Παρίσι. Το τραγούδι Rain and Tears τους κάνει διάσημους σε όλο τον κόσμο. Αποτελούνταν από τους: Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ντέμη Ρούσσο, Λουκά Σιδερά και (κατά την τελευταία φάση) Αργύρη Κουλούρη. Είναι το μοναδικό ελληνικό συγκρότημα που είχε παγκόσμια αναγνώριση.

Διαλύονται το 1971 και αφού ηχογραφούν το θρυλικό άλμπουμ, 666.

4. MORKA

4_morka.jpg
Το ψυχεδελικό συγκρότημα Morka, σχηματίστηκε το 1971.

Αρχηγός του ήταν ο αείμνηστος Ντόριαν Κόκας, Έλληνας που έφυγε το 1968 από την Αμερική για να κρυφτεί στην Ελλάδα, λιποτακτώντας από το εκστρατευτικό σώμα που η Αμερικανική Κυβέρνηση έστελνε στο Βιετνάμ.

Άλλα μέλη του συγκροτήματος: Αντώνης Μπράβος, Πωλ Παπαδέας, Τζωρτζ Ταμπακόπουλος, Μιχάλης Ορφανίδης και Πάμελα Ληκ.

Διαλύθηκαν τον Απρίλιο του 1973, ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό του ντράμερ, Μιχάλη Ορφανίδη.

5. Socrates Drank The Conium

5_SOCRATES-DRANK-THE-CONIUM-1970.jpg
Το συγκρότημα θρύλος του Πειραιά σχηματίστηκε το 1970. Ιδρυτικά μέλη: Ηλίας Μπουκουβάλας, Γιάννης Σπάθας και Αντώνης Τουρκογιώργης.

Έδρασαν μέχρι τις μέρες μας και διαλύθηκαν μετά την σοβαρή αρρώστια του Αντώνη Τουρκογιώργη.

6. Poll

6_POLL-1971.jpg
Σχηματίστηκαν το 1971 και διαλύθηκαν το 1973.

Το Ταγάρι, ο πρώτος μεγάλος δίσκος των Poll, έχει τεράστια σημασία στην Ροκ ιστορία.

Δημιουργεί μια ειρηνική επανάσταση. Το συγκρότημα Poll γοητεύει τη νεολαία και οι εμφανίσεις τους στο κλαμπ ΕΛΑΤΗΡΙΟ προκαλούν ένα "λαϊκό προσκύνημα". Το σήμα των Poll είναι το περιστέρι της Ειρήνης. Αυτό, σε συνδυασμό με το όνομα του συγκροτήματος που σήμαινε "δημοψήφισμα", αλλά και με τους στίχους των τραγουδιών, έφερε την πρώτη μαζική αντιδικτατορική στάση στην ψυχεδελική νεολαία.

7. Δάμων και Φιντίας

7_damonkaifintias.jpg
Σχηματίστηκαν το 1970 από τους Παύλο Σιηρόπουλο και Παντελή Δεληγιαννίδη.

Το φθινόπωρο του 1971 συμμετέχουν στην ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Έδρασαν ως ντουέτο μέχρι το 1972, οπότε ενώνονται με τους Νίκο Τσιλογιάννη και Βασίλη Ντάλλα και σχηματίζουν τα Μπουρμπούλια.

8. Μπουρμπούλια

8_bourboulia.jpg
Σχηματίστηκαν το 1972 όταν οι Νίκος Τσιλογιάννης και Βασίλης Ντάλλας αποφασίζουν να φύγουν από τον Σαββόπουλο και να ενωθούν με τους Δάμων και Φιντίας σε ένα τετραμελές αρχικά σχήμα.

9. Νοστράδαμος

9_nostradamos.jpg
Οι Νοστράδαμος σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 1972. Αποτελούνταν από τρία άτομα, τους: Στέλιο Φωτιάδη, Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και την αγγλίδα Κρις Κινγκ. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δως μου το χέρι σου». Τότε προσχωρεί στο συγκρότημα και η Δέσποινα Γλέζου.

Η αρχή του τέλους για τους Νοστράδαμος ήταν τον Μάρτιο του 1973, όταν ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος συνελήφθη με την κατηγορία της αποπλάνησης ανήλικης. Η κοπέλα ήταν δεκαεξάχρονη μαθήτρια και μεγάλη θαυμάστρια των Νοστράδαμος.

10. ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ

10_pelomampokiou.jpg
Το συγκρότημα με το τραγούδι «Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε» που έγινε ύμνος στην ψυχεδελική νεολαία.

Σχηματίστηκαν την άνοιξη του 1970 και εμφανίζονται το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο κλαμπ Blow Up (που ήταν στην οδό Πελλήνης, στην Κυψέλη).

Το 1972, ηχογραφούν τον μεγάλο τους δίσκο, που είναι και ο μοναδικός δίσκος του συγκροτήματος (ένας άλλος που κυκλοφορεί πολύ αργότερα, δεν έχει σχέση με το τότε ύφος και ήθος).

Διαλύθηκαν το 1973.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates