Συνηθισμένα λάθη που γίνονται για το φεστιβάλ Γούντστοκ!

Διαβάστε για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους...
28/04/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί, είναι ότι νομίζουν πως το φεστιβάλ έγινε στο... Γούντστοκ

Σχεδιαζόταν να γίνει εκεί, αλλά οι κάτοικοι είχαν ξεσηκωθεί και απειλούσαν πως αν πατούσαν στα μέρη τους οι «βρωμοχίπηδες», θα τους κυνηγούσαν με τις τσουγκράνες. 

Έτσι, οι διοργανωτές μετέφεραν το φεστιβάλ σε άλλη πόλη, την Bethel (στην φάρμα Max Yasgur), που απέχει 100 σχεδόν χιλιόμετρα από το Woodstock. Επειδή όμως είχε ήδη διαφημιστεί ως φεστιβάλ Woodstock και είχε γίνει μεγάλος ντόρος, κράτησαν το όνομα.
2
Ένα δεύτερο λάθος υπάρχει και στην ιστορική αφίσα του φεστιβάλ, όπου αναγράφεται ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Λάθος.
 
Το Φεστιβάλ σχεδιαζόταν τριήμερο 15 -17 Αυγούστου 1969. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «3 ΜΕΡΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και έτσι (3 DAYS OF PEACE AND MUSIC) τυπώθηκε στην αφίσα. 

Τελικά όμως, εξελίχθηκε σε τετραήμερο και μάλιστα στις 18 Αυγούστου 1969, την τέταρτη μέρα, εμφανίστηκε ο Jimi Hendrix, τον οποίο οι περισσότεροι δεν είδαν, αφού είχαν φύγει από τη νύχτα της τρίτης μέρας, νομίζοντας ότι το φεστιβάλ τελείωσε.

Ένα τρίτο λάθος που γίνεται, είναι σχετικό με τον Ύμνο του φεστιβάλ, το θρυλικό τραγούδι Woodstock. Πολλοί νομίζουν ότι η Τζόνι Μίτσελ, που έγραψε το τραγούδι, πήγε και το τραγούδησε στο φεστιβάλ. Λάθος. Η Joni Mitchell ήταν από αυτούς που υποτίμησαν την εκδήλωση και δεν πήγαν. Στη διάρκεια όμως του Φεστιβάλ και παρακολουθώντας τις ανταποκρίσεις από την τηλεόραση, συγκλονίστηκε από τις εικόνες που είδε και έγραψε το γνωστό τραγούδι. 

Ο Ύμνος λοιπόν, γράφτηκε από την Joni, που παρευρισκόταν εκεί, όχι σωματικά, αλλά ψυχικά.
3 ΓΟΥΝΤΣΤΟΚ ΝΟΕ 1970
Ένα άλλο λάθος είναι ότι η ταινία Γούντστοκ προβλήθηκε κανονικά στην Ελλάδα την εποχή της δικτατορίας. Ψέμα, που διαδίδουν οι σύγχρονοι χουντικοί απολογητές, για να υποστηρίξουν ότι το ροκ δεν είχε κανένα πρόβλημα από την δικτατορία. 
  
Το φιλμ προβλήθηκε κανονικά μόνο μία ημέρα και αμέσως έγινε αστυνομική επέμβαση και απαγορεύτηκε. Η προβολή του «επετράπη» αργότερα, αφού όμως οι χουντικοί αφαίρεσαν το υλικό που έκριναν ως επικίνδυνο για τη νεολαία. Το υλικό που αφαιρέθηκε είχε διάρκεια μίας ώρας. Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση του φιλμ ίσχυε σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, διότι η αφαίρεση των ουσιαστικότερων σκηνών αλλοίωνε το ήθος και το ύφος.
4 woodstock love
Τέλος για την ιστορία, θα πούμε και δυο λόγια για το θρυλικό ζευγάρι, που εικονίζεται στο άνοιγμα του άρθρου: δυο νέοι αγκαλιασμένοι, τυλιγμένοι σε κουβέρτα, όρθιοι πάνω στο βρεγμένο έδαφος με φόντο άλλους χίπηδες που είναι ξαπλωμένοι. Η φωτογραφία τους, η πιο διάσημη του φεστιβάλ, έγινε σύμβολο για την εποχή των λουλουδιών και μπήκε εξώφυλλο στον δίσκο του Woodstock. 

Τόσα χρόνια μετά, γεροντάκια πια, είναι μαζί (παντρεύτηκαν δυο χρόνια μετά το φεστιβάλ) και δηλώνουν ακόμα ερωτευμένοι. Είναι οι Nick και Bobbi Ercoline.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates