Πώς γράφτηκε το «Ζητάτε να σας πω» του Αττίκ

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια γυναίκα, δυο τραγούδια, μια ιστορία.
Βασικός εκφραστής του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού, ο Κλέων Τριανταφύλλου ή Αττίκ, όπως έχει μείνει γνωστός, με ευρωπαϊκές επιρροές, μπόλιασε τις μουσικές του με προσωπικά στοιχεία και άφησε το στίγμα του. Το καλοκαίρι του 1930 καθόρισε την πορεία του. Έχοντας ήδη κερδίσει την αναγνώριση και την επιτυχία, ο Αττίκ ίδρυσε τη «Μάντρα». Εκεί έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε και το κοινό απολάμβανε. Αρχικά η Μάντρα στήθηκε στην οδό Μηθύμνης και αργότερα στην Αχαρνών.

«Είδα μάτια»


Η Μαρίκα Φιλιππίδου ήταν η γυναίκα που τον στιγμάτισε. Την ερωτεύθηκε παράφορα, παντρεύτηκαν κι έμειναν μαζί γύρω στα τέσσερα χρόνια. Χώρισαν το 1914. Εκείνη τον εγκατέλειψε για τον ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη, μετέπειτα σύζυγό της και πατέρα της Μελίνας. Ο Αττίκ είχε γράψει το «Είδα μάτια» για κείνη, μετά τον χωρισμό τους, όμως, απέφευγε να το ερμηνεύει στην Μάντρα.

«Ζητάτε να σας πω»


Ένα βράδυ, η Μαρίκα Φιλιππίδου, πάντα ωραία και εντυπωσιακή, συνοδευόμενη από τον Σταμάτη Μερκούρη, πήγε στη Μάντρα του Αττίκ. Το κοινό που ήταν εκεί, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία της, άρχισε να του ζητά να παίξει το «Είδα μάτια». Εκείνος ταραγμένος, σηκώθηκε και πήγε πίσω από τη σκηνή, μη μπορώντας να ελέγξει τα συναισθήματά του. Έλειψε για πέντε δέκα λεπτά και επέστρεψε με το κορυφαίο τραγούδι της καριέρας του. Έκατσε στο πιάνο κι έπαιξε το κομμάτι που μόλις είχε συνθέσει...

«Ζητάτε να σας πω,
τον πρώτο μου σκοπό,
τα πρώτα μου γινάτια,
ζητάτε “Είδα μάτια”,
με σκίζετε κομμάτια...»

Η Μαρίκα Φιλιππίδου μόλις το άκουσε, λένε πως δάκρυσε και αποχώρησε από τη Μάντρα...

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο bovary.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates