Πώς γράφτηκε το «Πότε Βούδας, πότε Κούδας»

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Μανώλης Ρασούλης αποκάλυψε τις άγνωστες πτυχές του τραγουδιού.
Συναντήθηκε με τον «μάτζικ», όπως τον αποκαλούσε, Γιώργο Κούδα και εξομολογήθηκαν στη δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη. Μίλησαν για την ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας Πότε Κούδας», το αριστερό τους παρελθόν και παρόν, το ρεκόρ του Κούδα στο βιβλίο Γκίνες και τα λόγια του πατέρα του, που ακόμα του φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του σπουδαίου και ανατρεπτικού στιχουργού.

Το θέμα επανα-παρουσιάζεται στον ιστότοπο mixanitouxronou.gr

Γιώργος Κούδας & Μανώλης Ρασούλης


Όπως είπε ο Γιώργος Κούδας: «Ο πατέρας μου ήταν αριστερός, κυνηγήθηκε, πήγε εξορίες και στον πόλεμο πιάστηκε όμηρος, αλλά γλίτωσε. Όταν στα παιδικά μου χρόνια πήγα το πρώτο μου ταξίδι με την Εθνική Νέων στις χώρες του τότε Παραπετάσματος και είδα ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά να πάρουν ένα ψωμί, γύρισα και του είπα «Πατέρα εμείς είμαστε κομμουνιστές τώρα;» και εκείνος μου απάντησε: «κοίταξε να δεις παιδί μου δεν είναι να ‘σαι κομμουνιστής, δεξιός ή δεν ξέρω κι εγώ τι, είναι να’ σαι άνθρωπος. Τα πάντα, και τα συστήματα ακόμα, εξαρτώνται από τον άνθρωπο».

Ο Μανώλης Ρασούλης από την άλλη θυμήθηκε την απάντηση που του έδωσε ο πατέρας του όταν τον ρώτησε ο ίδιος γιατί δεν πήρε τη σύνταξη που δικαιούταν από την Εθνική Αντίσταση: «Ήταν κι αυτός σκληρός ΚΚΕ, πήγε στην Αλβανία, μετά εξορία, στις φυλακές των Ιταλών και όταν δίναν τις συντάξεις για την Εθνική Αντίσταση, του λέω: Δεν θα πας να πάρεις τη σύνταξη; Μου λέει: Εγώ πολέμησα για την πατρίδα μου, δεν πολέμησα για τη σύνταξη. Περάσαμε κι εμείς από την Αριστεράντζα κάργα».
80174 rasouliskoudas 700x576

Το ρεκόρ Γκίνες του Κούδα


Ο «Μεγαλέξανδρος» -όπως τον αποκαλούν οι Θεσσαλονικείς- του ελληνικού ποδοσφαίρου εξομολογήθηκε πως σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του θεωρεί τη δήλωση που έκανε ο πατέρας του σε μια εκδήλωση που είχε γίνει προς τιμήν του. Όταν του ζήτησαν να πει δυο λόγια για τον γιο του εκείνος απάντησε: «Τι να πω εγώ για το παιδί μου, μιλάει όλο το γήπεδο γι' αυτόν».

Είναι μια στιγμή που δεν μπορεί να ξεχάσει και όποτε την βλέπει σε βίντεο του έρχονται δάκρυα στα μάτια, αφού δυο χρόνια μετά ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Στα 49 του χρόνια ο Γιώργος Κούδας έκανε μια φιλική συμμετοχή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις 504 συμμετοχές σε μια ομάδα και το ότι αγωνίστηκε από 16 χρονών σε αυτή τον κατέγραψαν στο ρεκόρ Γκίνες. Στην καριέρα του έβαλε περίπου 170 γκολ και αν δεν μεσολαβούσε η διετής αποχή από τα γήπεδα εξαιτίας της περιπέτειας με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ, θα ήταν σίγουρα περισσότερα.

Η ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας - Πότε Κούδας»


Ο Μανώλης Ρασούλης αποκάλυψε πως ο Κούδας τρόμαξε όταν άκουσε στο ραδιόφωνο για πρώτη φορά το τραγούδι. «Έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο και… έπεσα επάνω στο «Κούδας» και λέω τι έχω κάνει;»

Όταν ρωτήθηκε ο στιχουργός για την έμπνευση του να «ταιριάξει» τον Βούδα με τον Κούδα ο ίδιος απάντησε: «Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι. Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο: Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!». Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν μάτζικ! Έτσι μου «έκατσε» πολύ στιχουργικά, το Βούδας - Κούδας.

Και εγώ πλέον λέω «και Βούδας και Κούδας» δηλαδή έχουμε και το ανθρώπινο και το θεϊκό. «Μακάρι να αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας σαν ένα παιχνίδι που έχει μαγεία, μας οδηγεί κάπου, στη γνώση, στην απελευθέρωση, στη λύτρωση. Να ζούμε όπως ο Κούδας έπαιζε μπάλα. Αέρινος, δυνατός, μάτζικ. Παιχνίδι με νόημα, ζωή με νόημα. Ελπίζω να βάλω κι εγώ -πολιτιστικά μιλώντας- γκολ στα δίχτυα της άγνοιας.»

Η συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη και του Γιώργου Κούδα δόθηκε στη δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη για λογαριασμό του περιοδικού Thessaloniki Comfidetial το 2010.
POTE VOUDAS POTE KOUDAS cover
Φωτογραφία: Δημήτρης Ανδρίτσος

Πηγή: mixanitouxronou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!