Ποιος έλληνας ρόκερ αγωνίστηκε να αποδείξει πως ήταν... ζωντανός;

Μία περίπτωση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ροκ στην Ελλάδα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τον είχαν για πεθαμένο και όταν εμφανίστηκε φωνάζοντας «Ζω!» είπαν πως ήταν ένας άλλος! Απίστευτο και όμως, αληθινό.


Επί τριάντα χρόνια γραφόταν πως ο Γιάννης Μπελτέκας, ένας από τους πρώτους του πανκ/new wave, είχε πεθάνει. Μάλιστα κάποιοι έδιναν και λεπτομέρειες του θανάτου του, πιστοποιώντας ότι ο έλληνας ρόκερ πέθανε «από νοθευμένη ηρωίνη στην Σαλαμίνα». Τότε, είχε αναρτηθεί και βίντεο στο Youtube, αφιερωμένο στην μνήμη του, με την ένδειξη RIP Giannis Beltekas.

Όλες αυτές οι ειδήσεις ήταν ένα τεράστιο ψέμα, βγαλμένες από κακόβουλα κουτσομπολιά, που δεν έμπαιναν στον κόπο να εξακριβώσουν την αλήθεια.

Ο Γιάννης Μπελτέκας ήταν ζωντανός, αλλά είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από το ελληνικό ροκ και να αλλάξει ζωή. Γιατί; Πράγματα και νοοτροπίες που είχε δει, τον είχαν πληγώσει. Δικαίωμά του.

Το 2013, ύστερα από έρευνα, εντόπισα τον Μπελτέκα. Θέλοντας να διαλύσω την πλάνη, του πήρα συνέντευξη και τον έβγαλα φωτογραφίες, τις οποίες και ανέβασα στο προσωπικό μου μπλογκ.

Ο Μπελτέκας έλεγε «Είμαι ζωντανός και χαίρω άκρας υγείας!».

Αποτέλεσμα; Χαρακτηρίστηκα απατεώνας!

Σοβαρά (υποτίθεται) πρόσωπα του ροκ χώρου, έγραψαν πως είχα βρει κάποιον που παρίστανε τον Μπελτέκα και πως θα πρέπει να ντρέπομαι γι' αυτήν την απάτη.

Ο Νίκος Σπυρόπουλος, του συγκροτήματος Σπυριδούλα, σε κλειστό γκρουπ στο ίντερνετ, έγραψε πως η συνέντευξη είναι δείγμα «δημοσιογραφικής αλητείας». Προχώρησε μάλιστα, εξετάζοντας τα αυτιά (!) του Μπελτέκα που είχα φωτογραφήσει και συγκρίνοντάς τα με εκείνα παλαιότερής του φωτογραφίας, κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι δεν ήταν ο Μπελτέκας.

Συγκεκριμένα, έγραφε ο Νίκος Σπυρόπουλος...

(Ο Νταλούκας), βρήκε έναν μουσικό που είναι εξαφανισμένος 30 χρόνια και θεωρείτο νεκρός και του πήρε συνέντευξη!!!
Πέρα από αυτή τη συνέντευξη το παραμικρό σημείο ζωής...
Αυτές είναι δημοσιογραφικές επιτυχίες...
Μάλιστα τον πήρε και φωτογραφία!!!
Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομερή συγκριτική ανάλυση των φωτογραφιών,
θα αναφέρω μόνο ένα σημείο!
Προσέξτε το κάτω μέρος των αυτιών που φαίνονται καθαρά.
Λοβίο, Τράγος και Μεσοτράγειος εντομή είναι τελείως διαφορετικά
και αυτά δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου!

(Νίκος Σπυρόπουλος)
betek2
Φωτο: Οι δύο φωτογραφίες που σύγκρινε ο Σπυρόπουλος, βγάζοντας το συμπέρασμα πως ήταν απάτη.

Κάτω από την «ανάλυση» του Σπυρόπουλου, ακολουθούσαν σχόλια υβριστικά για μένα, αλλά και για όλους τους δημοσιογράφους, τους οποίους ο Σπυρόπουλος χαρακτήριζε εκτός από ρουφιάνους - αλήτες και... ομοφυλόφιλους!

Κάποια Μισέλ, προέβλεπε πως για αυτό που έκανα, θα φάω μπουνιές.

Όλα αυτά τα απειλητικά, σεξιστικά και απαράδεκτα, γραφόταν σε έναν υποτιθέμενο ροκ ιστότοπο μόνο και μόνο, γιατί κατά την άποψή τους, ο Μπελτέκας ήταν νεκρός και εγώ, ως δημοσιογράφος ήμουν αλήτης και όλα τα άλλα.

Μου τα πληροφόρησε τότε, ο καλός μου φίλος και αείμνηστος πια, Nicholas Liber, στέλνοντας μου σκαν με τα αηδιαστικά σχόλια και καταλήγοντας...

Εννοείται πως δεν θα σχολιάσω για τον αυτίατρο-μουσουργό-μουσικοσυνθέτη-διορατικό, κλπ, Νίκο Σπυρόπουλο... Προς αποφυγή άχρηστων & αχρείαστων παραξηγήσεων θα ποιήσω την νύσσαν Πεκίνου...
(Nicholas Liber)

Ακολούθησαν γρήγορα, άλλες φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων που αποδείκνυαν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο Μπελτέκας, είναι ζωντανός. Ο ίδιος φώναζε προς πάσα κατεύθυνση «Ζω!».

Ο Νίκος Σπυρόπουλος και η παρέα του ποτέ δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη.

Τα γράφω όλα αυτά, για να σας δείξω ότι ο χώρος, όπως έλεγε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, δεν έχει μόνο εύοσμα άνθη, έχει και τσουκνίδες. Και για κάτι τέτοιες τσουκνίδες αποφάσισε και ο Μπελτέκας να αποσυρθεί.
beltek3
Φωτο: Ο Γιάννης Μπελτέκας, το 1983.

Σχετικά με την ροκ ιστορία του Γιάννη Μπελτέκα.

Ο Γιάννης Μπελτέκας θεωρείται πρωτοπόρος στο ελληνικό πανκ-new wave. Εμφανίστηκε με τους Trash, το 1977, παρουσιάζοντας στα κλαμπ δικά του τραγούδια από το 1978, και πριν από τους Παρθενογένεσις, που μέχρι τώρα θεωρούνταν οι πρώτοι του πανκ-new wave.

Τα στοιχεία που αποτελούν το κυρίως αποδεικτικό υλικό, είναι, η «ανακάλυψη» ξεχασμένης τηλεοπτικής έρευνας της ΕΡΤ, για το ελληνικό πανκ, έτους 1978, και μία σειρά ηχογραφήσεων, που τεκμηριώνει χρονολογικά το έργο των Trash. Όλα αυτά διασταυρώνονται με μαρτυρίες που δίνει ο Γιάννης Μπελτέκας, αρχηγός των Trash και η Άντα Λαμπάρα, που έζησε από πολύ κοντά τους Trash, και που πιστοποιεί εμφανίσεις τους στην Πλάκα, από το 1978, πριν τους Παρθενογένεσις.

Οι Trash διαλύονται στο τέλος του 1980. Ο Γιάννης Μπελτέκας θα συνεχίσει μόνος και, με session μουσικούς, θα βγάλει δύο προσωπικά άλμπουμ, τα Yannis Beltekas (1981) και Against Flesh Regimes (1983), θα κάνει κάποιες λίγες εμφανίσεις και μετά θα αποσυρθεί.

Credits - Όλες οι φωτογραφίες του Γιάννη Μπελτέκα, πλην εκείνης από το εξώφυλλο δίσκου, από τον Μανώλη Νταλούκα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!