Ποιος είναι ο πιο γνωστός ροκ στίχος;

Ποιος ροκ στίχος αγαπήθηκε από ροκάδες, έντεχνους και λαϊκούς;
Το ελληνικό ροκ έχει να επιδείξει σπουδαίους στιχουργούς, με βάθος σκέψης και πρωτοτυπία. Στίχοι ερωτικοί, μιας πολύ ρομαντικής αλλά και ζόρικης εφηβείας. Στίχοι σουρεαλιστικοί, πολλές φορές χιουμοριστικοί, ή και αλλόκοτης φαντασίας. Της ήττας και της επανάστασης. Από όλα έχει ο απροσδιόριστος και πολύμορφος ροκ κόσμος. Ποιος από όλους τους ροκ στίχους είναι ο πιο γνωστός; Ποιον στίχο θα μπορούσε να τραγουδήσει αμέσως, ακόμη και ένας λαϊκός;

Κατά την γνώμη μου, δύο είναι οι πλέον γνωστοί.

Ο πρώτος είναι ο στίχος

Να μ’ αγαπάς, όσο μπορείς να μ’ αγαπάς

που έγραψε ο Ανδρέας Θωμόπουλος και τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ο άλλος, είναι

Έχω ένα παπάκι να μου κάνει πα
να μου κάνει πα πα πα

που έγραψε ο Νικόλας Άσιμος και τραγούδησε η Χαρούλα Αλεξίου.

Και τα δύο αυτά τραγούδια έχουν ερμηνευτεί από δεκάδες καλλιτέχνες, ροκ, έντεχνους και λαϊκούς. Χαρακτηριστικό είναι πως το «Να μ’ αγαπάς» έχει ερμηνευτεί ακόμα και από την Πάολα, ενώ «Το Παπάκι» έχει τραγουδηθεί και στα Ισπανικά. Είναι τραγούδια που έχουν ψυχή, γι' αυτό και η τεράστια επιτυχία.

Πέρα από την εμπορική επιτυχία, στίχοι γνωστοί, περισσότερο στον ροκ και λιγότερο όμως στον έντεχνο ή λαϊκό χώρο, είναι:

Φλου φίλε μου, τα πάντα είναι φλου
(Παύλος Σιδηρόπουλος)

Σκόνη πέτρες λάσπη κι όλη μέρα στο γιαπί
πενήντα ώρες την βδομάδα για δυο πιάτα φασουλάδα λαδερή
(Δημήτρης Πουλικάκος)

Κάποτε θα ’ρθουν να σου πουν πως σε πιστεύουν σ' αγαπούν και πως σε θένε
(Λευτέρης Παπαδόπουλος)

και άλλοι πολλοί.

Ας πούμε όμως και δυο λόγια για την ιστορία των δύο πιο γνωστών ροκ τραγουδιών.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ο οποίος έχει γράψει τους στίχους και την μουσική στο «Να μ’ αγαπάς», το τραγούδι είναι γραμμένο για την γυναίκα του. Ο ίδιος δεν το έχει δισκογραφήσει (με την φωνή του) ποτέ. Το έδωσε στον Παύλο Σιδηρόπουλο να το πει, όταν τον επέλεξε για πρωταγωνιστή της ταινίας του «Ο Ασυμβίβαστος».

«Το Παπάκι» είναι γραμμένο από τον Άσιμο για έναν μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Αμίρα, κάποτε αναρχική των Εξαρχείων και τώρα ακόλουθη πνευματικού δρόμου, αφού έγινε σανιάσι του Όσσο. Η Αμίρα μου είπε πως το έγραψε για αυτήν όταν του είπε πως ήθελε να χωρίσουνε. Οι στίχοι έχουν έμπνευση και από παιδικό ανέμελο παιχνίδι που έπαιζε τότε η κόρη του Νιουνιου-Λιλιαν.

Φωτογραφία: She Rocks!, Μανώλης Νταλούκας 2008

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!