Ποιο ήταν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε ροκ εν ρολ στην Ελλάδα;

(VIDEO & PHOTOS) Αυτά συνέβαιναν το 1959. Το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έπαιξε ροκ εν ρολ, ήταν οι…
ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣ, ένα ντουέτο από τους Νίκο Αδάμα και Βασίλη Τζαβάρα. Ο πρώτος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε, ενώ ο δεύτερος έπαιζε... τσατσάρα! Αυτά συνέβαιναν το 1959, όταν παρουσιάζονταν σε μουσικά πρωϊνά που διοργάνωνε ο Όμηρος Αθηναίος και ξεσήκωναν τον νεαρόκοσμο, με ρυθμούς και τραγούδια Elvis Presley, Bill Halley και άλλων.

Φωτογραφία στην εφημερίδα ΝΕΑ, έτους 1959, δείχνει τους δύο έλληνες πρωτοπόρους, επί της σκηνής του Κινηματογράφου Τερψιθέα, να παίζουν ροκ εν ρολ. Ο Βασίλης Τζαβάρας περνούσε στα δόντια της τσατσάρας ένα κομμάτι χαρτί και φυσώντας με δικό του τρόπο, δημιουργούσε μοναδική πνευστή μελωδία.

Το όνομα ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣ, προέρχονταν από τα επώνυμά τους: Τζαβάρας και Αδάμας.
tzama2.jpg
Το 1960, οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣ παίρνουν μαζί τους την νεαρή τραγουδίστρια Βασιλική Σκυριανού, η οποία με το καλλιτεχνικό όνομα Κούκα, γίνεται το τρίτο μέλος. Το συγκρότημα πια, ονομάζεται ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ.

Με αυτό το όνομα εμφανίζονται σε διάφορα κλαμπ, μουσικά πρωινά και άλλες εκδηλώσεις, γινόμενοι δημοφιλείς στην ανήσυχη και διψασμένη για χορό, ελληνική νεολαία. Οι εμφανίσεις τους στα κλαμπ ΤΕΚΙΛΑ, και ΧΟΜΠΥ (1961-1963) μένουν στην ιστορία.

Είναι οι πρώτοι που λανσάρουν και τον νέο χορό της εποχής, Τουίστ.
adadmas3.jpg
Φωτο: Οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ σε μουσικό πρωινό, έτους 1961, λανσάρουν Τουίστ.

Γρήγορα, το τρίο μεγαλώνει και με άλλα μέλη και στην ελληνική ταινία «Αμαρτωλά Χέρια», έτους 1962 (προβλήθηκε το 1963), βλέπουμε τους ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ σε πλήρη απαρτία, να παίζουν το τραγούδι τους Δανεικά Φιλιά, το οποίο είναι τουίστ.

Αυτό το τραγούδι γράφτηκε από τον Κώστα Κοφινιώτη (στίχοι) και από τον Νίκο Αδάμα (μουσική).

Ο Νίκος Αδάμας είναι αυτός που παίζει την ηλεκτρική κιθάρα, ο Βασίλης Τζαβάρας αυτός που παίζει ντραμς και οι άλλοι είναι: Χάρης Χαλκίτης (κλαρίνο), Τάκης Σουρμαΐδης (κοντραμπάσσο) και Φάνης Φαρμάκης (τρομπέτα). Φυσικά, τραγουδά η Κούκα.

Το τραγούδι είναι τουίστ, αφού το τουίστ ήταν, τότε, ο δημοφιλέστερος χορός της νεολαίας.

Στα τέλη του 1963, οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ, για την χειμερινή περίοδο 1963-64, παίζουν στο Auto Club (Κεφαλάρι, Κηφισιάς).

Εκεί, αποφασίζεται να αλλάξουν όνομά τους σε Playboys.

Ένα άλλο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Νυχτοπερπατήματα» (1964), μας δείχνει τους Playboys πια, στο Auto Club (Κεφαλάρι, Κηφισιάς). Παίζουν ένα ροκ εν ρολ, το Ah! Say Yeah!, σύνθεση Νίκου Αδάμα.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!