Οι δυο πρώτοι & εξαφανισμένοι δίσκοι του Μπιθικώτση

(ΣΠΑΝΙΟΙ ΔΙΣΚΟΙ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα δυο πρώτα, σπάνια και «εξαφανισμένα», εδώ και δεκαετίες, «πορτραίτα» του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Γρηγόρης Μπιθικώτσης Νο 1


Το έναυσμα για τη συγκεκριμένη καταγραφή, μου το έδωσε μια συζήτηση που είχα πριν από λίγες ημέρες με φίλο μουσικό, που δεν γνώριζε τους δυο δίσκους στους οποίους θα αναφερθώ παρακάτω, νομίζοντας πως ο πρώτος δίσκος του Γρηγόρη Μπιθικώτση, είναι η «Επίσημη αγαπημένη» που κυκλοφόρησε το 1968.

Το 1966, στη σειρά «Πορτραίτα μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών», κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τίτλο το όνομά του, με το label της His master’s voice και με κωδικό GCLP 24. Περιλαμβάνει εννέα ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διετία 1965 - 1966 και τρία τραγούδια («Αλεξανδριανή», «Φραγκοσυριανή» και «Παραπονιάρικο») που ηχογραφήθηκαν το 1962 και κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών. Είναι χαρακτηριστικό πως συμπεριλαμβάνονται αρκετά τραγούδια που δεν ανήκουν στις μεγάλες επιτυχίες του Μπιθικώτση και που χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, για να επανεκδοθούν σε συλλογές τραγουδιών του από δίσκους 45 στροφών, που εκδόθηκαν, κυρίως, στα χρόνια του ’90.
bith01

Τα τραγούδια του δίσκου


(Συμπληρώσαμε τις δεύτερες φωνές και τους στιχουργούς, όπου έλειπαν)

1) Στ’ Αποστόλη το κουτούκι (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) β’ φωνή: Απόστολος Καλδάρας
2) Αλεξανδριανή (Μάρκος Βαμβακάρης)
3) Στο Πέραμα (Χρήστος Πήττας)
4) Κουράστηκα να σε κρατώ (Μίκης Θεοδωράκης – Δημήτρης Χριστοδούλου) β’ φωνή: Μιχάλης Ιωαννίδης
5) Τέλος δεν έχει ο ουρανός (Απόστολος Καλδάρας – Χρήστος Αργυρόπουλος) β’ φωνή: Βίκυ Μοσχολιού
6) Απ’ τον καημό ξεχείλισα (Βασίλης Τσιτσάνης) β’ φωνές: Χαρούλα Λαμπράκη – Βασίλης Τσιτσάνης

Σημ: Στο τραγούδι «Απ’ τον καημό ξεχείλισα», για άγνωστο λόγο, κόπηκε η προεισαγωγή του τραγουδιού που υπήρχε στο 45άρι και μπαίνει κατευθείαν στο κυρίως θέμα. Νομίζω πως μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί ολόκληρο σε κάποια μεταγενέστερη συλλογή. Στο video μπορείτε να το ακούσετε με την κομμένη εισαγωγή.

7) Φραγκοσυριανή (Μάρκος Βαμβακάρης)
8) Ξάπλωσε λίγο στο κρεβάτι (Χρήστος Πήττας)
9) Πληγωμένο πουλί (Άκης Πάνου – Γρηγόρης Μπιθικώτσης) β’ φωνή: Βούλα Γκίκα
10) Απάνω στο μαντήλι σου (Νίκος Μάργαρης) β’ φωνή: Μυρτώ Λάζου
11) Μεγάλος είναι ο Θεός (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) β’φωνή: Απόστολος Καλδάρας
12) Παραπονιάρικο (Απόστολος Χατζηχρήστος – Γιάννης Λελάκης, Διασκευή: Γρηγόρης Μπιθικώτσης)

Σε αυτή τη συλλογή ακούγονται και τα δυο τραγούδια του συνθέτη Χρήστου Πήττα, «Ξάπλωσε λίγο στο κρεβάτι» και «Στο Πέραμα», που ηχογραφήθηκαν το 1966 από τον Δημήτρη Μητροπάνο (θα αποτελούσαν την πρώτη δισκογραφική του παρουσία), χωρίς όμως να κυκλοφορήσουν ποτέ με τη φωνή του.

Ένα από τα τραγούδια του δίσκου είναι το «Απάνω στο μαντήλι σου» του Νίκου Μάργαρη, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, έχοντας στην άλλη όψη το «Μην περιμένεις» του ίδιου συνθέτη. Ένα τραγούδι που παραπέμπει αρκετά στο ύφος των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη εκείνης της εποχής. Ψάχνοντας λοιπόν στοιχεία για τον δημιουργό του, έπεσα πάνω σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχόλια, που υπάρχουν στην ανάρτηση του τραγουδιού στο κανάλι του «konstantakopoulos1» στο Youtube. Αν και δεν γνωρίζω τον υπογράφοντα, θεωρώ πως έχουν ενδιαφέρον:

«Τραγούδι του συγγραφέα Νίκου Μάργαρη, που έζησε ως εξόριστος στην Ικαρία για δέκα χρόνια. Στους στίχους του, αυτό θέλει να πει. Το μαντήλι για τους εξόριστους ήταν κάτι σαν ιερό και θλιβερό μαζί. Ήταν ένα σύμβολο, καθώς ήταν το τελευταίο πράγμα που έβλεπαν από τους οικείους τους φεύγοντας για την εξορία και σκέφτονταν το ενδεχόμενο, να μην τους ξαναδούν ποτέ.

Ο Νίκος Μάργαρης που γεννήθηκε το 1922 στην Αμαλιάδα, έφυγε από τη ζωή το 2004, αφήνοντας πίσω του 40 περίπου τραγούδια που έγραψε ως αυτοδίδακτος μουσικός, καθώς και την ιστορία της Μακρονήσου (όπου υπηρέτησε ως φαντάρος), που εκδόθηκε το 1966, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε και το συγκεκριμένο τραγούδι. Δεύτερη φωνή κάνει η Μυρτώ Λάζου».

«Ο δημοφιλέστερος Έλληνας τραγουδιστής»


Στον αντίποδα των παραπάνω πληροφοριών, το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου (υπάρχει το ίδιο και στους δυο δίσκους), που θυμίζει αρκετά τα σημερινά δελτία τύπου των δισκογραφικών εταιρειών:

Το λαϊκό τραγούδι εξακολουθεί πάντα να κρατεί τα πρωτεία μέσα στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ασφαλώς ένας από τους λόγους της ακμής του είναι η έντονη παρουσίασις των γνησίων ερμηνευτών του. Σε μία σειρά νέων δίσκων μακράς διαρκείας που ονομάσαμεν «ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ» παρουσιάζουμε τον ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, τον ΠΑΝΟ ΓΑΒΑΛΑ, την ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ και τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ σε πρώτες εκτελέσεις μεγάλων επιτυχιών, όλων σχεδόν των συγχρόνων Ελλήνων συνθετών λαϊκής μουσικής.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος Έλληνας τραγουδιστής.


Δεν είναι όμως μόνον αυτό, είναι και ο πιο ολοκληρωμένος. Η ερμηνευτική παρουσίασις της φωνής του δεν εντυπωσιάζει τόσο, όσο πείθει. Αυτό είναι το σημαντικότερον στοιχείον της προσωπικότητός του που τον ξεχωρίζει από όλους τους Έλληνας τραγουδιστάς. Η λιτή αλήθεια της φωνής του δεν έχει τίποτα το εξηζητημένο. Η βαθιά γνώσις του τραγουδιού και η εσωτερικότητα του ύφους του, έκαναν τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ειδικό τραγουδιστή σε όλα τα είδη Νεοελληνικής λαϊκής μουσικής.

Ο νέος δίσκος μακράς διαρκείας του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ περιέχει μια σειρά από πρόσφατα αντιπροσωπευτικά τραγούδια του, σαν ένα δείγμα της αξίας του ως ερμηνευτού.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης Νο 2

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το δεύτερο πορτραίτο του ερμηνευτή, με ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1965 μέχρι το 1967 και κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών. Εικάζω πως η συλλογή αυτή, με το label της Columbia και κωδικό 33GSX 31, κυκλοφόρησε στα τέλη του 1967 ή αρχές του 1968. Κι εδώ, όπως και στον πρώτο δίσκο, υπάρχουν αρκετά τραγούδια που δεν ανήκουν στα μεγάλα σουξέ του Μπιθικώτση και που είδαν το φως της επανέκδοσης αρκετά χρόνια μετά. Ανάμεσά τους και το «Παίζει το μπαγλαμαδάκι», ένα από τα τρία τραγούδια στα οποία η Άννα Χρυσάφη σιγοντάρει τον Μπιθικώτση. (Τα άλλα δυο ήταν «Ο καϊξής» ή «40 χρόνια καϊξής» του Κώστα Καπλάνη και του Γιώργου Μουφλουζέλη και «Ο κόκορας» του Κώστα Καπλάνη και του Χρήστου Αργυρόπουλου).
bith02

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Ρολόι κομπολόι (Άκης Πάνου)
2) Κρίμα βρε φίλε μου (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Σωτήρης Παπαϊωάννου)
3) Το σφουγγάρι (Νίκος Δαλέζιος)
4) Αφού αμαρτήσανε τα δυο σου χείλη (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
5) Μη μου λες εμένα τέτοια (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Άκης Πάνου)
6) Να 'χα στους ώμους μου φτερά (Βαγγέλης Πιτσιλαδής – Λευτέρης Παπαδόπουλος)

7) Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα (Βασίλης Βασιλειάδης – Πυθαγόρας) β’ φωνές: Χαρούλα Λαμπράκη – Σταμάτης Κόκοτας
8) Είχε και κείνος μιαν αγάπη (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Μιχάλης Παπανικολάου)
9) Στο Λαύριο (Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος)
10) Παίζει το μπαγλαμαδάκι (Κώστας Καπλάνης) β’ φωνή: Άννα Χρυσάφη
11) Τι να σου κάνει μια καρδιά (Αντώνης Κατινάρης – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
12) Δεν θα 'σαι το φινάλε (Άκης Πάνου – Γρηγόρης Μπιθικώτσης) β’ φωνή: Βούλα Γκίκα

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!