Οι 10 σπουδαίοι Έλληνες που έφυγαν το 2016

Το 2017 θα βρει το καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- στερέωμα της Ελλάδας να είναι πολύ πιο «φτωχό».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όλοι μας και για πολλούς λόγους θέλουμε το 2016 να «φύγει» αφού πολλοί διάσημοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων απεβίωσαν την χρονιά που φεύγει.

10 εμβληματικές περιπτώσεις:

Πέτρος Φυσούν

ΦΥΣΣΟΥΝ

Ο Πέτρος Φυσσούν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση με προσωπικό χαρακτήρα και μοναδικές επιδόσεις. Ο Πέτρος Φυσσούν έφυγε από λοίμωξη του αναπνευστικού σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Βαγγέλης Γκούφας

gkoufas

Ο Βαγγέλης Γκούφας γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, για να ασχοληθεί αργότερα με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση. Μάθετε αναλυτικά ποιος ήταν ο Βαγγέλης Γκούφας μέσα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2004 στον Κώστα Μπαλαχούτη.

Αντώνης Σουρούνης

sourounis

Στις 5 Οκτωβρίου 2016 έφυγε ο Αντώνης Σουρούνης. Ο Αντώνης Σουρούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. To 1960, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στην Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και βιοποριζόταν ως συγγραφέας.

Θάνος Ανεστόπουλος

anestopoulos

O Θάνος Ανεστόπουλος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω του σημαντική μουσική κληρονομιά, ως ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς, ποιητές και στιχουργούς της γενιάς του. Ο Θάνος Ανεστόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1967 και υπήρξε μέλος, ως τραγουδιστής, του θρυλικού συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα από την ίδρυσή του. Η αγάπη του για την ποίηση τον ώθησε στη μελοποίηση ποιημάτων μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Ανδρέας Μπάρκουλης

barkoulis

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του θεάτρου και του σινεμά, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης 23 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 80 ετών. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά, στις 4 Αυγούστου 1936.

Δημήτρης Μαρωνίτης

maronitis

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων, ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων Δημήτρης Μαρωνίτης, γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε από το 1963 έως το 1968. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύθηκε και φυλακίστηκε. Μέσα στο κελί, θα γράψει σε χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, τη «Μαύρη γαλήνη» που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια» και το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Με την μεταπολίτευση επανήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή όπου και παρέμεινε σαν καθηγητής μέχρι και το 1996. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001.

Γιάννης Βόγλης

voglis

Ο Γιάννης Βόγλης την Τετάρτη 20 Απριλίου, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο». Έγινε γνωστός με τη φράση «Στάσου μύγδαλα!» Διαβάστε το πώς είχε γνωρίσει τον Γιάννη Βόγλη ο δημοσιογράφος Κώστας Μπαλαχούτης.

Κώστας Κουτσομύτης

koutsomitis

Ο Κώστας Κουτσομύτης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και άφησε την τελευταία του πνοή από οξύ ηπατικό σοκ στις 10 Μαρτίου. Γεννημένος στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους, ταινία. Ένα χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στη Φίνος Φιλμ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση, αποσπώντας πολλά βραβεία. Ο κατάλογος είναι πλούσιος: «Εκείνος κι εκείνος», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός». «Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης». Μέσα από αυτές τις σειρές γεννήθηκαν και σπουδαία τραγούδια

Νίκος Παναγιωτόπουλος

panagiotopoulos

Ο σκηνοθέτης & σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια, στις 12 Ιανουαρίου του 2016, λίγες εβδομάδες μετά την προβολή της ταινίας του, «Η κόρη του Ρέμπραντ», που έμελλε να είναι και η τελευταία.
Είχε γεννηθεί στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές, αλλά και ξένες παραγωγές. Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόννης, ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά το χρόνο του στη Cinémathèque Française, γαλλική ταινιοθήκη, όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα. Πλάι του καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του, η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος, συμμετείχε πιστά σε όλες του τις παραγωγές. Από το 1974 σκηνοθέτησε, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.

Άννα Συνοδινού

synodinou


Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Στο θέατρο άφησε ανεξίτηλο στίγμα. Ανάμεσα στις αξέχαστες εμφανίσεις είναι αυτές στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια»,«Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη» όπου και πρωταγωνίστησε.Ακόμη έπαιξε σε πλήθος κλασικών θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας δικαιωματικά μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των μεγάλων ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.Η Άννα Συνοδινού υπήρξε ιδρύτρια και θιασάρχης του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Έλαβε μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας αφήνοντας μοναδικές εντυπώσεις κ.ά.

Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Και στο κινηματογράφο είχε «σεμνή» όπως πάντα, αλλά και συνάμα έντονη χαρακτηριστική παρουσία.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!