Οδυσσέας Μοσχονάς & Γιώργος Νταλάρας στην Αυστραλιανή τηλεόραση

Ο Οδυσσέας Μοσχονάς γεννήθηκε στη Σάμο το 1910 -κατ’ άλλους το 1912- και πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1995.
Το 1930 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες του ρεμπέτικου και γενικότερα του παλιού λαϊκού τραγουδιού και δάσκαλος για πολλούς από τους νεώτερους τραγουδιστές. Οι ερμηνείες του, κυρίως στα τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, αλλά και πολλών άλλων λαϊκών συνθετών είναι αξεπέραστες.

Το 1983, ο Οδυσσέας Μοσχονάς συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλο) στο διπλό δίσκο «Σειρήνες». Την ίδια χρονιά, σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις του μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, τραγούδησε στο αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής και αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο. Μπουζούκια έπαιξαν οι Γιάννης Μωραΐτης και Στέλιος Μακρυδάκης, πιάνο η Βαγγελιώ Μαργαρώνη, κιθάρα ο Γιάννης Βενεκάς και μπαγλαμά ο Τάκης Καλλέργης.

Μια τελείως άγνωστη τηλεοπτική εμφάνιση του Οδυσσέα Μοσχονά πραγματοποιήθηκε το 1989 για ένα αφιέρωμα του καναλιού SBS της Αυστραλιανής τηλεόρασης στο ρεμπέτικο τραγούδι. Στο αφιέρωμα αυτό, αφηγητής του οποίου ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, μίλησαν και τραγούδησαν οι Μιχάλης Γενίτσαρης, Γιώργος Μουφλουζέλης, Σοφία Καρίβαλη, Σεβάς Χανούμ, ο Στέλιος Βαμβακάρης με τη Χαρά Πομώνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με το Θοδωρή Παπαδόπουλο και άλλοι. Εκεί ο Μοσχονάς μίλησε για τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα το «Πριν το χάραμα» του Γιάννη Παπαϊωάννου σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα), τραγούδι του οποίου, μαζί με το Στελλάκη Περπινιάδη, υπήρξαν οι πρώτοι διδάξαντες το 1948. Η στιγμή αυτή με το Μοσχονά και τον Νταλάρα, καθώς και το «Καλή καρδιά» των Γιάννη Παπαϊωάννου-Κώστα Μάνεση από το αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαϊωάννου το 1983, αποτυπώνονται στο video που συνοδεύει το κείμενο…

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη φίλη Irina Svetsinskaia για τη βοήθειά της.

Φωτογραφίες
Κεντρική: Γιώργος Νταλάρας, Οδυσσέας Μοσχονάς το 1983 στην προετοιμασία του αφιερώματος στον Γιάννη Παπαϊωάννου.
2: Από αριστερά: Στέλιος Κηρομύτης (ή Κερομύτης), Στελλάκης Περπινιάδης, όρθιος πίσω του ο Οδυσσέας Μοσχονάς, δίπλα ο μελετητής του ρεμπέτικου Κώστας Χατζηδουλής, η δημοσιογράφος Σοφία Μιχαλίτση και ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, το 1975 στην παρουσίαση της σειράς δίσκων «Ρεμπέτικη Ιστορία»

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates