Ο Χρύσανθος τραγουδά Χριστόδουλο Χάλαρη

(ΑΚΟΥΣΕ) Η «έντεχνη» πλευρά του θρύλου του ποντιακού τραγουδιού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Στις 30 του Μάρτη 2005 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, ή Χρύσανθος, όπως έγινε γνωστός, ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές της μουσικής παράδοσης του Πόντου, που γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης.

Ο Χρύσανθος μπήκε στη δισκογραφία το 1955, με το τραγούδι «Τεμόν η καρδία γιαραλή» των Δ. Ψωμιάδη - Γρηγόρη Ασίκη, που ηχογραφήθηκε με τη συνοδεία του λυράρη Νίκου Λαζαρίδη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών Columbia.

Ακολουθία


Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του Χρύσανθου ήταν η συνεργασία του με ένα σπουδαίο δημιουργό, τον Χριστόδουλο Χάλαρη (συνθέτης που οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχω μελετήσει όσο θα ‘πρεπε και, κυρίως, όσο θα ‘θελα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά).

Η συνεργασία τους αποτυπώθηκε σε πέντε δίσκους κι ένα 45άρι, αρχής γενομένης με το έργο «Ακολουθία» σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη που κυκλοφόρησε από την Columbia τον Νοέμβρη του 1974. Βασικοί ερμηνευτές της «Ακολουθίας» ήταν ο Νίκος Ξυλούρης και η Δήμητρα Γαλάνη ενώ συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Χάλαρης σε ένα τραγούδι με την Δήμητρα Γαλάνη και ο Χρύσανθος σε ένα ιστορικό ντουέτο με τον Νίκο Ξυλούρη στο τραγούδι «Του θάνατου παράγγειλα». Ηχολήπτης ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ενώ την μακέτα του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Ανακρέων Καναβάκης.
xrisantho1
Στην πρώτη του έκδοση ο δίσκος κυκλοφόρησε με ανοιχτό εξώφυλλο «σαλόνι» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τους στίχους των τραγουδιών. Στην επανέκδοση το «σαλόνι» έκλεισε κι έμεινε μόνο ο «τοίχος». Το κλασικό εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο δηλαδή. Συνήθειες των καιρών…

Τα παιδικά


Ένα μήνα μετά την «Ακολουθία» κυκλοφόρησαν από την Columbia «Τα παιδικά» σε στίχους του Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό) με την Δήμητρα Γαλάνη σε πέντε τραγούδια, τον Θέμη Ανδρεάδη σε τρία τον Χρύσανθο σε ισάριθμα, ενώ το δίσκο συμπλήρωνε ένα ορχηστρικό.

Όπως έγραψα και πριν από δυο χρόνια στην παρουσίαση του δίσκου στο Ogdoo.gr “δεν ξέρω κατά πόσο αυτός ο δίσκος με την «παραδοσιακή» ενορχήστρωση, απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά. Είμαι σίγουρος όμως, πως το «ειδικό» περιεχόμενο των στίχων, μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός «Δούρειος Ίππος», που θα «συμπαρασύρει» τα μικρά παιδιά να ακούσουν τον «δύσκολο» παραδοσιακό ήχο με άλλο αυτί”.
xrisantho2
Ηχολήπτης και εδώ ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη. Στα «Παιδικά» ο Χρύσανθος τραγουδούσε το «Ελισσάκι - Ελισσώ», το «Με χρωματιστά μολύβια» και «Το ταχυδρομείο». Τα δυο τελευταία μάλιστα κυκλοφόρησαν το 1976 σε ένα δίσκο 45 στροφών.

Δροσουλίτες


Το 1975 ο Χριστόδουλος Χάλαρης παρουσίασε τους «Δροσουλίτες», έναν από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, με δέκα θρύλους και θρήνους του Νίκου Γκάτσου, που μοιράστηκαν ερμηνευτικά η Δήμητρα Γαλάνη και ο Χρύσανθος.
xrisantho3
Η παραγωγή ήταν και εδώ του Γιώργου Μακράκη, ηχολήπτης ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ενώ το εξώφυλλο ήταν σχέδιο του Γιώργου Σταθόπουλου.

Στους «Δροσουλίτες» ο Χρύσανθος ερμήνευσε το τραγούδι «Του Ριζικάρη», το «Κάτω στα τριπόταμα», το «Μαδριγάλι», τα «Φλουριά» και το συγκλονιστικότερο όλων «Μάνα μου μάνα», μια διασκευή του Χάλαρη, πάνω σε ένα θρησκευτικό ύμνο του Λιβάνου («Wa habibi»), που κυκλοφόρησε παράλληλα και σε δίσκο 45 στροφών.

xrisantho4
Στην άλλη πλευρά του δίσκου 45 στροφών με το «Μάνα μου μάνα», υπήρχε το «Είπα τραγούδι να σου γράψω», τραγούδι κι αυτό του Χάλαρη με στίχους του Νίκου Γκάτσου, που έμεινε έξω από τους «Δροσουλίτες», αλλά συμπεριλήφθηκε το 2006 σαν bonus track στην δεύτερη έκδοση του δίσκου σε cd.

Ο μεγαλέξαντρος


Τον Δεκέμβρη του 1980 κυκλοφόρησε από την Minos η μουσική και τα τραγούδια του Χριστόδουλου Χάλαρη από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο μεγαλέξαντρος». Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Γιάννη Κακουλίδη και του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Υπεύθυνος του εξωφύλλου ήταν ο Σπύρος Καραχρήστος.
xrisantho5
Ο Χρύσανθος συμμετείχε με «Το τραγούδι της τάβλας» σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη και το «Τραγούδι του Μεγαλέξανδρου» σε στίχους του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Πάθη απόκρυφα


Η τελευταία δισκογραφική καταγραφή της συνεργασίας του Χριστόδουλου Χάλαρη με τον Χρύσανθο πραγματοποιήθηκε το 1986 σε ένα θρησκευτικό, λαϊκό ορατόριο, που κυκλοφόρησε από την Columbia σε διπλό δίσκο με τίτλο «Πάθη απόκρυφα», σε ποιητική απόδοση του Γιάννη Κακουλίδη. Το έργο «Πάθη απόκρυφα» βασίσθηκε στο στιχουργικό του μέρος στα Απόκρυφα Ευαγγέλια και στην ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού, ενώ το μουσικό του μέρος στηρίζεται στην κοσμική και εκκλησιαστική μουσική του Βυζαντίου.

Εκτός του Χρύσανθου τραγουδά η Βάσω Κυριαζή και χορός ψαλτών που αποτελούν οι Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Παναγιώτης Μαθός, Χουρμούζιος Νταραβάνογλου, απαγγέλει η Ελένη Κισκύρα και παίζει η Ορχήστρα παλαιών παραδοσιακών και πρωτοτύπων οργάνων.
xrisantho6
Ο Χρύσανθος συμμετείχε σε τέσσερα κομμάτια του σημαντικότατου αυτού έργου. «Άνθρωπος στην πόλη», «Προσαγωγή στον Πιλάτο», «Κάθοδος στον Άδη» και «Στον Άδη» που ακούμε στο video που ακολουθεί…

Κλείνοντας αυτή τη μικρή αναφορά σ’ αυτή την ξεχωριστή συνεργασία, νομίζω πως η συγκέντρωση αυτού του υλικού, των συμμετοχών δηλαδή του Χρύσανθου στους δίσκους του Χριστόδουλου Χάλαρη, σε μια ενιαία συλλογή, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
xrisantho8

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!