O Γιάννης Πάριος τραγουδάει Γιώργο Κατσαρό

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Όλη η συνεργασία τους που έγραψε ιστορία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 7 Μαρτίου 1934 γεννιέται στην Κέρκυρα ο Γιώργος Κατσαρός… 12 χρόνια μετά, στις 8 Μαρτίου 1946, σε ένα άλλο νησί από την πλευρά του Αιγαίου, στην Πάρο, έρχεται στη ζωή ο Γιάννης Βαρθακούρης…

Και το όνομα αυτού: Γιάννης Πάριος

Τελειώνοντας το γυμνάσιο ο Γιάννης Πάριος μετακομίζει στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική σχολή. Εν τέλει όμως, τον κερδίζει τον τραγούδι και παράλληλα με τα μαθήματα μουσικής που παρακολουθεί στη σχολή του μαέστρου Κώστα Κλάββα (όπου σημαντικοί μουσικοί διδάσκουν χωρίς δίδακτρα), τραγουδά σε κέντρα της Αθήνας για να εξασφαλίσει τα «προς το ζειν»… Στη σχολή μουσικής τον ακούει και ο Γιώργος Κατσαρός και, με λίγα λόγια, του ανοίγει τις «πύλες του Παραδείσου»… Τον παρουσιάζει στον Μάκη Μάτσα και στην πρώτη κοινή τους συνάντηση, στα 1968, ο νεαρός τραγουδιστής από την Πάρο «ξαναβαφτίζεται», με «αναδόχους» τον Μάκη Μάτσα και τον Γιώργο Κατσαρό… Και το όνομα αυτού: Γιάννης Πάριος…

Τα πρώτα τους τραγούδια (1970 - 1972)


Η είσοδος του Γιάννη Πάριου στη δισκογραφία γίνεται στις αρχές του 1969 με το τραγούδι «Ράγισε ο καθρέφτης» σε μουσική Άγγελου Σέμπου και στίχους Κώστα Κινδύνη, από το μεγάλο δίσκο «Συνάντηση». Λίγο μετά o Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας αλλά και ο Σταύρος Κουγιουμτζής του εμπιστεύονται τα τραγούδια τους. Η επιτυχία έρχεται γρήγορα, όταν ένας βέρος «Παναθηναϊκός» εξυμνεί τον Ολυμπιακό, μέσα από την «Θάλασσα του Πειραιά» του Μητσάκη, αλλά και όταν, ένα χρόνο μετά, από το «Απέναντι παγκάκι» βλέπει την αγαπημένη του «γελαστή κι ασπροφορούσα ν’ ανεβαίνει μ’ έναν άλλον τα σκαλιά»… («Της μοίρας το παιχνίδι» των Απόστολου Καλδάρα - Ανδρέα Χατζηνικολάου).                                                        

Το ξεκίνημα της συνεργασίας του Γιώργου Κατσαρού με τον Γιάννη Πάριο στη δισκογραφία γίνεται το 1970 με το αργό χασάπικο «Οι δυο αγάπες» σε στίχους Πυθαγόρα, που κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών και το 1971 εντάσσεται στο μεγάλο δίσκο «Ο Σταμούλης ο λοχίας», καθώς και στο πρώτο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή. (Για να μην το επαναλαμβάνουμε σε κάθε τραγούδι, οφείλουμε να σημειώσουμε πως όλα τα τραγούδια, εκτός από τρία που θα επισημάνουμε, είναι σε στίχους του Πυθαγόρα). 

Την ίδια χρονιά ο Πάριος εμφανίζεται στην ταινία «Ο τρελός της πλατείας αγάμων» (σε σενάριο Θάνου Λειβαδίτη και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου), να τραγουδά το «Στην οδό Αριστοτέλους», που κυκλοφορεί τότε σε δίσκο 45 στροφών και παραμένει για πολλά χρόνια ανέκδοτο, μέχρι το 2007, που συμπεριλαμβάνεται στην κασετίνα 4 cd «Το πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου - Δεύτερη εποχή» σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

Το 1971 κυκλοφορεί το lp «Ο Σταμούλης ο λοχίας» με τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα και ερμηνευτές τον Γιάννη Καλατζή, τον Γιάννη Πάριο, τον Γιώργο Νταλάρα και την Λίτσα Διαμάντη. Εκεί, εκτός από τις «Δυο αγάπες» που προανέφερα, ο Πάριος τραγουδά «Γιατί με ειρωνεύεστε», ένα τραγούδι, που το 1972 συμπεριλαμβάνεται και στον προσωπικό του δίσκο «Τι θέλεις να κάνω».

Το 1971 επίσης, Κατσαρός, Πυθαγόρας και Πάριος γράφουν ένα 45άρι με δυο τραγούδια… Το «Τι κρίμα» γίνεται μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Πάριου, σε αντίθεση με το «τρυφερό» βαλσάκι «Αννούλα» που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα και, μέχρι σήμερα, παραμένει κλεισμένο στα αυλάκια των 45 στροφών…

Την ίδια χρονιά ηχογραφείται και το βαθιά φιλοσοφημένο τραγούδι «Άνθρωπε φιλοσόφησε», με στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, που ακούγεται στην ταινία του Σακελλάριου «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», όπου ο Πάριος δεν εμφανίζεται αλλά ντουμπλάρει τον Βασίλη Τσιβιλίκα και τον Κώστα Μεντή, που τραγουδούν ως «πλανόδιοι» μουσικοί, στο παραλιακό κέντρο που βρίσκεται η Ρένα Βλαχοπούλου με τον Βάσο Ανδρονίδη... Η ηχογράφηση αυτή βλέπει για πρώτη φορά το φως της έκδοσης στη συλλογή «Γιώργος Κατσαρός - Τα κινηματογραφικά» το 1995.

Το 1972 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Πάριου με τίτλο «Τι θέλεις να κάνω». Αποτελείται από ηχογραφήσεις τραγουδιών των Καλδάρα, Χατζηνάσιου, Κατσαρού, Βασιλειάδη, Πλέσσα και Ανδρέα Χατζηαποστόλου. Σε αυτό το δίσκο υπάρχει το «Γιατί με ειρωνεύεστε» (από το lp «Ο Σταμούλης ο λοχίας»), αλλά και μια επανεκτέλεση του «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», που λίγο πριν είχε ηχογραφηθεί στη Lyra από τον Γιάννη Πουλόπουλο. Αυτά τα δυο τραγούδια κυκλοφορούν παράλληλα και σε δίσκο 45 στροφών.

«Ούτε συζήτηση» το 1975…


Tο 1975 κυκλοφορεί ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Πάριου με τίτλο «Έρχονται στιγμές» με συνθέσεις των Στέλιου Ζαφειρίου, Λυκούργου Μαρκέα, Νίκου Καρβέλα, Σπύρου Παπαβασιλείου και την ελληνόγλωσση διασκευή του «El bimbo» του C. Morgan, που σαν «Ποτέ δεν σε ξεχνώ», είναι αυτό που, ουσιαστικά, χαρίζει στον ερμηνευτή τον πρώτο χρυσό του δίσκο, που σημειώνει περισσότερες από 50.000 πωλήσεις. Εδώ υπάρχουν και πέντε τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού με στίχους του Πυθαγόρα… «Γι’ αυτό σε χώρισα», «Θα γυρίσει το χαρτί», «Με συγχωρείς» και τα «Μείνε δίπλα μου Μαρία» που μαζί με το «Ούτε συζήτηση» κυκλοφόρησαν παράλληλα σε δίσκο 45 στροφών. Στα δυο τελευταία τον Γιάννη Πάριο σιγοντάρει η Λίτσα Διαμάντη… Οκτώ από τα 13 τραγούδια του δίσκου υπογράφει στιχουργικά ο Πυθαγόρας. (Μια στροφή από το «Ούτε συζήτηση» ακούγεται σε νέα εκτέλεση από τον Γιάννη Πάριο στο δίσκο του Γιώργου και του Νίκου Τζαβάρα «Μια ζωή στα Piano bar» που κυκλοφορεί το 1987, όπου εκτός του Πάριου συμμετέχουν ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Δήμου και η Αγγελική Γαΐτη).

«Σε ξέχασα» το 1977… μα «Δεν ξεχνιέσαι» το 1978…


Το 1977 κυκλοφορεί άλλος ένας πολυσυλλεκτικός και «χρυσωμένος» δίσκος του Γιάννη Πάριου… Ανάμεσα στα τραγούδια του «Μη φεύγεις μη», ήταν το «Και μετά απ’ αυτά» και το «Σε ξέχασα» του Γιώργου Κατσαρού, με στίχους Πυθαγόρα, ο οποίος υπογράφει τα 11 από τα 14 τραγούδια του δίσκου… (Εικάζω πως η δεύτερη φωνή στο «Και μετά απ’ αυτά, η οποία δεν αναγράφεται στο δίσκο, είναι κι εδώ της Λίτσας Διαμάντη).

Στο ίδιο «μοτίβο» το 1978 κυκλοφορεί το «Να γιατί σ’ αγάπησα» με 11 από τα 13 τραγούδια με λόγια του Πυθαγόρα και δυο τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, το ένα από τα οποία αποτελεί σταθμό στο ρεπερτόριο των τριών δημιουργών. Αναφέρομαι βεβαίως στο «Δεν ξεχνιέσαι, δεν ξεχνιέσαι»… Το δεύτερο τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού, με το οποίο κλείνει ο δίσκος, λέει «Κι όλο βρέχει, βρέχει»…

 «Εγώ, δεν είμαι εγώ» το 1979…


Η τελευταία συνεργασία τους, όσον αφορά καινούργια τραγούδια, καταγράφεται το 1979 στο δίσκο «Θα με θυμηθείς», όπου μεταξύ άλλων ακούγονται και τέσσερα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Πυθαγόρα (που υπογράφει τα 10 από τα 14  του δίσκου). «Εμείς», «Μου λείπει», «Έφυγε» και το «Εγώ, δεν είμαι εγώ» που ακούγεται περισσότερο απ’όλα…

«Μπράβο Κολονέλλο»


Το χειμώνα του 1940 ο θίασος του Κώστα Μουσούρη ανέβασε την πολεμική επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη «Μπράβο Κολονέλλο» σε μουσική Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ο θίασος αποτελούνταν από τους Μιράντα Μυράτ, Κώστα Μουσούρη, Κυριάκο Μαυρέα, Ορέστη Μακρή, Μαρίκα Κρεββατά, Κώστα Δούκα, Μαρίκα Νέζερ κ.ά.

Στις 27 Οκτωβρίου 1979 η παράσταση ξαναζωντανεύει στις τηλεοπτικές οθόνες, στα πλαίσια της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας». Τα κείμενα, η παρουσίαση και η σκηνοθεσία είναι του Αλέκου Σακελλάριου, η τηλεσκηνοθεσία του Σταύρου Ζερβάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Σακελλαρίδη. Παίζουν οι Γιάννης Γκιωνάκης, Γιάννης Βογιατζής, Τάκης Μηλιάδης, Άννα Καλουτά, Γιώργος Παπαζήσης κ.α. Η μουσική είναι του Γιώργου Κατσαρού και τραγουδούν ο Γιάννης Πάριος και η Δούκισσα. Ο Πάριος ερμηνεύει δυο τραγούδια από την «Αλβανία» σε στίχους Πυθαγόρα, που είχε πρωτοτραγουδήσει η Μαρινέλλα στα 1973, τα «Γράμμα απ’ το μέτωπο» και την «Οπισθοχώρηση», ενώ η Δούκισσα τα «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» των Θεόφραστου Σακελλαρίδη - Γιώργου Θίσβιου και «Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός» της Σοφίας Βέμπο και του Γιώργου Θίσβιου, που είχε πρωτοσφραγίσει με τη φωνή της η Σοφία Βέμπο… 30 χρόνια αργότερα η θεατρική παράσταση του 1979 εκδίδεται σε dvd και διανέμεται από το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».  

«Μια μέρα ακόμη» το 1988


Το 1988 κυκλοφορούν «Τα ερωτικά του ‘50»… Ένας διπλός δίσκος με την άποψη του Γιάννη Πάριου πάνω στο λεγόμενο «ελαφρό» τραγούδι. Ανάμεσα στα 26 τραγούδια του διπλού δίσκου είναι και το «Μια μέρα ακόμη» του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Λάκη Μιχαηλίδη, που είχε πρωτοτραγουδήσει η Νάνα Μούσχουρη το 1959. Στην ηχογράφηση ο συνθέτης συνοδεύει τον ερμηνευτή με το σαξόφωνό του…

Στο Μέγαρο Μουσικής, πολλά χρόνια μετά…


Η τελευταία δισκογραφική καταγραφή της φωνής του Πάριου σε τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού, γίνεται στο διπλό cd με την αποτύπωση των συναυλιών του τραγουδιστή, με τίτλο «Ο κύκλος του έρωτα», που πραγματοποιούνται τον Φλεβάρη του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τις ιδιαίτερες στιγμές των συναυλιών είναι όταν ο Γιώργος Κατσαρός ανεβαίνει στη σκηνή για να συνοδεύσει με το σαξόφωνό του τον Γιάννη Πάριο στο «Δεν ξεχνιέσαι, δεν ξεχνιέσαι»…

Τα σεγόντα στην Λίτσα Διαμάντη….


Έχει ενδιαφέρον πιστεύω, να καταγράψουμε και τα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, στα οποία ο Γιάννης Πάριος σιγοντάρει την Λίτσα Διαμάντη. Σε κάποιες περιπτώσεις το όνομα του ερμηνευτή αναγράφεται στην ετικέτα ή το εξώφυλλο του δίσκου, αντίθετα με κάποιες άλλες, όπου η αναγνώριση της δεύτερης φωνής επαφίεται στη «διακριτική ευχέρεια» του ακροατή…

Το 1970 κυκλοφορεί ένα 45άρι με δυο τραγούδια, από τα οποία το ένα, το «Δεν υπάρχει ευτυχία» γίνεται «σήμα κατατεθέν» της ερμηνεύτριας, αλλά και των δημιουργών του και το 1971 εντάσσεται κι αυτό στο μεγάλο δίσκο «Ο Σταμούλης ο λοχίας». Θέλω να σταθώ όμως στο δεύτερο τραγούδι, που δεν γίνεται ιδιαίτερα γνωστό, το βαλσάκι «Ένας φίλος» και που τη χρονιά εκείνη, ακούγεται και στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Η κρεβατομουρμούρα»…

Για το δίσκο «Ο Σταμούλης ο λοχίας» ηχογραφείται και η λαϊκή μπαλάντα «Απόψε σπάσε τα δεσμά», με την Διαμάντη και τον Πάριο στις δεύτερες φωνές.

Για λόγους που δεν γνωρίζω, στην ετικέτα του δίσκου 45 στροφών, με τα τραγούδια «Στη Βάρκιζα» και «Ένα ρεμπέτικο τραγούδι» που κυκλοφορεί το 1971 με την Λίτσα Διαμάντη, αναγράφεται σαν δεύτερη φωνή ο Ντίνος Ραζής, για του οποίου τη φωνή θα έπαιρνα όρκο πως είναι του Γιάννη Πάριου. Άλλωστε, μετά από έρευνα που έκανα, δεν βρήκα πουθενά αλλού τραγούδια με τη φωνή του Ντίνου Ραζή...

Το 1974 κυκλοφορεί ο μεγάλος δίσκος των Κατσαρού & Πυθαγόρα «13 περιπτώσεις» με τον Γιάννη Καλατζή και την Λίτσα Διαμάντη. Στα τραγούδια «Δεν σε γνωρίζω» και «Τι σημασία», με τη φωνή της Λίτσας Διαμάντη, είναι εμφανής η παρουσία του Γιάννη Πάριου στις δεύτερες φωνές, χωρίς να αναγράφεται το όνομά του στο δίσκο. (To «Τι σημασία» κυκλοφόρησε και σε δίσκο 45 στροφών). Το ίδιο συμβαίνει και με το «Γιατί να πικραινόμαστε γιατί» (σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου) που κυκλοφορεί εκείνη τη χρονιά σε 45άρι, αλλά και στο lp «Διαμάντη 3».

Τραγούδια για… άλλους και… συμπεράσματα


Αξίζει να αναφερθεί πως η συνεργασία Κατσαρού - Πάριου δε μένει στο επίπεδο συνθέτη - τραγουδιστή, αλλά επεκτείνεται και στο επίπεδο συνθέτη - στιχουργού.  Το 1979 στο δίσκο «Σ’ αγαπώ» η Μαρινέλλα τραγουδά «Και μου μιλάς για μοναξιά» και «Έτσι απλά σ’ αγαπάω», το 1980 στο δίσκο «Τόλης Βοσκόπουλος ‘80» ο Βοσκόπουλος τραγουδά «Μιλάνε τα μάτια», ενώ το 1982 στον πρώτο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη με τίτλο «Μετά από σένανε» με τραγούδια αποκλειστικά σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, τόσο το ομώνυμο, όσο και το «Κι όλο λέω να φύγω» είναι πάνω σε στίχους του Γιάννη Πάριου… Άλλα δυο τραγούδια του Κατσαρού με στίχους του Πάριου, τα «Έτσι όπως σε γνώρισα» και «Άσε με να σ’ αγαπήσω», ηχογράφησε το 1989 ο Μιχάλης Δημητριάδης για το δίσκο του «Μη ρωτάς». Στο δεύτερο τραγούδι μαζί με τον Δημητριάδη συμμετείχε η Κλεοπάτρα.

Εν κατακλείδι, αν και συνεργάστηκαν στενά, τουλάχιστον για μια δεκαετία, γράφοντας αρκετά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, ο Γιώργος Κατσαρός με τον Γιάννη Πάριο δεν ηχογράφησαν ούτε ένα ολοκληρωμένο δίσκο. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία του Πάριου με έναν άλλο συνθέτη, που επίσης συνεργάστηκε στενά εκείνα τα χρόνια, τον Γιάννη Σπανό… Υπάρχουν βεβαίως οι δίσκοι της περιόδου 1975 - 1979 όπου ο Πυθαγόρας υπογράφει την συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών. Στα εξώφυλλα μάλιστα τριών από αυτούς («Τώρα πια», «Να γιατί σ’ αγάπησα» και «Θα με θυμηθείς») υπάρχει η σημείωση «Στίχοι: Πυθαγόρας»…

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως ο πρώτος δίσκος του Γιάννη Πάριου που γράφτηκε αποκλειστικά από ένα συνθέτη, ήρθε 17 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση και ήταν ο δίσκος της συνεργασίας του με τον Σταύρο Ξαρχάκο, που κυκλοφόρησε το 1986… Αυτά τα στοιχεία νομίζω πως αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό της δισκογραφικής εταιρείας, όσον αφορά το «μοντέλο» που ήθελε να προωθήσει - και που στήριξε κατά κόρον πάνω στον Γιάννη Πάριο - με τον τραγουδιστή να κατέχει την πρωτοκαθεδρία και το συνθέτη με το στιχουργό να έρχονται «δεύτεροι και καταϊδρωμένοι»…

50 χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής


Πριν από ένα μήνα, την Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 ο Γιώργος Κατσαρός παρουσίασε ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις συναυλίες με τίτλο «50 χρόνια Γιώργος Κατσαρός» (αν και τα χρόνια είναι βεβαίως περισσότερα) συμμετείχαν οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας, Κώστας Χατζής και Νίκος Ιγνατιάδης, ενώ τραγούδησαν ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Μαρινέλλα και ο Γιάννης Πάριος. Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε το φινάλε της πρώτης συναυλίας….

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!