Μπάσης - Γλυκερία στο Λυκαβηττό για το «Δίφωνο» το 1999

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Ο Δημήτρης Μπάσης γεννιέται στη Στουτγάρδη στις 4 Απριλίου του 1970, από μετανάστες γονείς.
Σε ηλικία 8 ετών επιστρέφει με την οικογένειά του στην Ελλάδα και εγκαθίστανται σ’ ένα ακριτικό χωριό, το Χέρσο, στο νομό Κιλκίς. Λίγο μετά αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού και στα δεκαεπτά του χρόνια παίρνει το πτυχίο της Βυζαντινής μουσικής. Ήδη έχει αρχίσει να τραγουδά ερασιτεχνικά, ενώ σε ηλικία 20 ετών, σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που τραγουδά επαγγελματικά πλέον, τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Έτσι κατεβαίνει στην Αθήνα και συνεργάζεται για τρεις χρονιές με τη θρυλική ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη, της Λίνας Νικολακοπούλου, της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Ανδρέα Βουτσινά.

Η πρώτη δισκογραφική του παρουσία γίνεται το 1995 με τη συμμετοχή του σε δυο δίσκους του Σταμάτη Κραουνάκη. Αρχικά στο διπλό «Όταν έρχονται οι φίλοι μου», που κυκλοφορεί το Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς ενώ λίγο μετά τραγουδά στο διπλό επίσης δίσκο, με τη μουσική και τα τραγούδια του Κραουνάκη από την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

Μεγάλη και σημαντική είναι και η συναυλιακή του παρουσία μέχρι σήμερα, τόσο σε προσωπικές του παραστάσεις, όσο και σαν συμμετοχή σε συναυλίες άλλων τραγουδιστών ή συνθετών.

Σε μια από τις συμμετοχές του αυτές ο Δημήτρης Μπάσης τραγούδησε στην τρίτη συναυλία που πραγματοποίησε το περιοδικό «Δίφωνο» στο Λυκαβηττό, στις 29 Ιουνίου 1999. Μαζί του η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Την επιμέλεια της ορχήστρας που αποτελούνταν από μουσικούς όπως ο Μανώλης Καραντίνης και ο Ηρακλής Βαβάτσικας είχε ο Γιώργος Ανδρέου. Η βραδιά μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση από το Mega. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συμπράξεις των τραγουδιστών, όπως αυτή του Μπάση με τη Γλυκερία, στο «Δίχτυ» των Σταύρου Ξαρχάκου-Νίκου Γκάτσου ή «πειραματική» εκτέλεση από όλους τους συμμετέχοντες στα «Καβουράκια» του Τσιτσάνη…

Αυτά τα δυο κομμάτια έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο video που συνοδεύει το κείμενο…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!