Η Θρυλική ροκ παμπ Μάρινερ της Δεκαετίας 1980

Ένα από τα σημαντικότερα ροκ στέκια της Μελαγχολικής Δεκαετίας ήταν η παμπ Mariner, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.
Τόπος συνάντησης φρικιών, αλλά και πολλών του μέταλ, του πανκ και του New wave. Η παμπ υπήρξε διάσημη φτωχομάνα της εποχής, ζεστό καταφύγιο για τους «απροσάρμοστους» νεαρούς όλης της Αθήνας.

Βρισκόταν στην οδό Καραγιώργη 6, πολύ κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα. Αρκετά μεγάλο μαγαζί, 200 τ.μ. με πατάρι 80 τ.μ.

Την είχε ανοίξει, το 1981, ο Στράτος Καχραμάνος, ροκάς από τα νιάτα του, ντραμίστας στην εποχή της δικτατορίας, στο ψυχεδελικό συγκρότημα Rebels.
mariner2.jpg
Φωτο: Θαμώνες έξω από την θρυλική παμπ. Στην πάνω σειρά, στο κέντρο, ο ιδιοκτήτης, Στράτος Καχραμάνος.

Μετά την χούντα, μπάρκαρε και έκανε δυο χρόνια ασυρματιστής στα καράβια και ύστερα άνοιξε την παμπ. Τιμώντας την εργασία που του έδωσε τα λεφτά, την ονόμασε Mariner, δηλαδή Ναύτης.
mariner3.jpg
Φωτο: Ο Χάρης ο Χάος, ένας εκ των πανκ που σύχναζαν εκεί. Η φωτογραφία, έξω από την Mariner, ίσως το 1985.

Και αυτός ο χώρος προκάλεσε ηθικό πανικό. Οι «σοβαροί» και «φιλήσυχοι» νοικοκυραίοι έκαναν συχνά μηνύσεις και καταγγελίες πως μαζεύονταν αλήτες στην γειτονιά τους, που έβαζαν δυνατά μουσική. Ο Καχραμάνος έτρεχε στα δικαστήρια, υπερασπιζόμενος παλικαρίσια την παμπ, το παιδικό του όνειρο δηλαδή, που έβλεπε να κινδυνεύει.
mariner4.jpg
Φωτο: Η Τζένη με τους Κρίκους, από τα πιο γνωστά πρόσωπα τότε, στην παμπ. Δίπλα της ο Νίκος Λεουνάκης.

Στην Mariner, προς ψυχαγωγία των νεαρών, εκτός της μουσικής και προβολής ταινιών, υπήρχαν φλίπερ, βελάκια, τάβλι και μπιλιάρδο. Η Αστυνομία παρενοχλούσε τον κόσμο με την συνηθισμένη της τακτική. Μπούκαρε και μάζευε νεαρούς για «εξακρίβωση στοιχείων». Το «έργο» αυτό παιζόταν συχνά και όχι μόνο στην Mariner εκείνα τα «όμορφα» και «δημοκρατικά» χρόνια. Στην παμπ όμως αυτή, του Νέου Ηράκλειου, οι αστυνομικοί έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο. Ίσως, γιατί πολλοί από την κατάληψη της Βίλας Στέλλας, της πρώτης και δεύτερης φάσης, σύχναζαν στην Mariner. Για την αστυνομία οι καταληψίες θεωρούνταν πάντα επικίνδυνοι αναρχικοί.
mariner5.jpg
Φωτο: Στην πίσω μεριά της παμπ, από αριστερά: Ο Αχινός, ο Γιάννης Λεουνάκης, και ο Στέφανος.

Η παμπ έκλεισε το 1991. Άντεξε δέκα χρόνια, αλλά στο τέλος ο Καχραμάνος κουράστηκε να αντιμετωπίζει καταγγελίες και μηνύσεις.

Ο ηθικός πανικός κέρδισε, το ροκ έχασε ένα εκπληκτικό στέκι. Η Mariner πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας όμως, σε όσους είχαν την τύχη να περάσουν από εκεί, τις καλύτερες αναμνήσεις.
mariner6.jpg
Φωτο: Παρέα της Mariner, βράδυ, δίπλα από το μαγαζί.

Η φωτογραφία, γύρω στα 1987, δείχνει όλες τις φυλές: Φρικιά, πανκ, new wave και μέταλ.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates