Η Ελληνική Ραδιοφωνία υπό Γερμανική Κατοχή

Όταν Έλληνες υποχρεώνονταν να ακούσουν μόνο τον Σταθμό της ναζιστικής προπαγάνδας. Ο Γενικός Διευθυντής του Σταθμού, δωσίλογος Ιωάννης Βουλπιώτης. Τι έγινε με την αποχώρηση των Γερμανών...
Στις 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και θέτουν αμέσως υπό τον έλεγχό τους, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, καταλαμβάνοντας τους ραδιοθαλάμους που τότε ήταν στο Ζάπειο, και τις εγκαταστάσεις των πομπών, που ήταν στα Νέα Λιόσια.

Στην σπάνια φωτογραφία του ανοίγματος, βλέπουμε τους Γερμανούς να ποζάρουν στο Κέντρο Εκπομπής (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ, Δωρεά Καλλιγέρη).

Λίγο πριν οι ναζί μπουν στην Αθήνα, ο εκφωνητής του ελληνικού ραδιοσταθμού, Κώστας Σταυρόπουλος, έλεγε...

«Έλληνες Ψηλά τις Καρδιές!»

και έκλεινε την τελευταία ελεύθερη εκπομπή με τα λόγια...

«Προσοχή. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα...».

Τα ψέματα των ναζί, άρχισαν να μεταδίδονται αμέσως από το ραδιόφωνο, και ακολούθησε το λεγόμενο «σφράγισμα» των ραδιοφώνων. Οι γερμανοί κατακτητές, ανάγκασαν άπαντες να προσκομίσουν τα ραδιόφωνά τους, σε ειδική υπηρεσία, όπου το ραδιόφωνο ρυθμιζόταν να πιάνει μόνο τον ψευδοελληνικό (στην πραγματικότητα γερμανικό) Σταθμό Αθηνών. Σφραγίστηκαν περίπου 43 χιλιάδες ραδιόφωνα, με σκοπό, οι Έλληνες να μην μπορούν να ακούσουν το BBC και τις συμμαχικές εκπομπές. Πολλοί ήταν οι θαρραλέοι πατριώτες που αψήφησαν τις διαταγές και ξεσφράγισαν τα ραδιόφωνά τους, βάζοντας όμως σε κίνδυνο την ζωή τους.

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης, Γενικός Διευθυντής του κατοχικού Σταθμού Αθηνών.

Γενικός Διευθυντής του υπό γερμανική κατοχή Σταθμού Αθηνών, ορίζεται ο Ιωάννης Βουλπιώτης, που ήταν και ο Γενικός Διεθυντής της Siemens.
nampei2
Ο Βουλπιώτης, μετέτρεψε τον σταθμό, σε κέντρο της ναζιστικής προπαγάνδας. Κατόρθωσε να προσελκύσει κάποιους έλληνες δυστυχώς, δημοσιογράφους, που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους ναζί. Ο Σταθμός, ονομάστηκε ΑΕΡΕ, αρχικά της Ανώνυμης Εταιρείας Ραδιοφωνικών Εκπομπών, που τότε ιδρύθηκε. Οι ναζί φέρνουν από την Γερμανία δισκοθήκη προσαρμοσμένη στα γούστα τους (της Αρίας Φυλής). Η περίοδος αυτή, δηλαδή τα χρόνια 1941-44, είναι τα πιο σκοτεινά στην ιστορία της Ραδιοφωνίας.

Οκτώβριος 1944 - Τι γίνεται με την αποχώρηση των Γερμανών

Στις 20 Οκτωβρίου 1944, οι ναζί αποχωρούν και πριν φύγουν ανατινάζουν την κεραία εκπομπής του Σταθμού, στις εγκαταστάσεις των πομπών στα Ν. Λιόσια. Έχουν παγιδεύσει μάλιστα και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις, με στόχο να ανατιναχτούν, μόλις μπουν μέσα οι ελεύθεροι Έλληνες. Σαν από θαύμα όμως, οι πατριώτες που φθάνουν στις εγκαταστάσεις όταν φεύγουν οι ναζί, αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις παγίδες με τα εκρηκτικά.
nampei3
Έλληνες πατριώτες μαζί με έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, στο Κέντρο Εκπομπής Λιοσίων, μετά την αποχώρηση των ναζί. Φαίνεται πίσω τους, η ανατιναγμένη από τους ναζί, κεραία του πομπού. Νοέμβριος 1945. ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ.

Με την αποχώρηση των γερμανών, ο Σταθμός Αθηνών περνά στα ελληνικά χέρια, και ο Γενικός του Διευθυντής συλλαμβάνεται. Κηρύσσεται δωσίλογος και περνά από δίκη. Μυστηριωδώς όμως, στην δίκη, εμφανίζονται μάρτυρες υπεράσπισης και αυτός ο φανερά συνεργάτης του εχθρού, αθωώνεται. Αυτή είναι άλλη μία πολύ σκοτεινή υπόθεση της εποχής που οι πραγματικές της διαστάσεις, είναι κρυμμένες ακόμα.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!