Η άγνωστη ιστορία της πρότασης στον Αυλωνίτη να υποδυθεί τον Χατζιδάκι

Μεταξύ του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Αυλωνίτη υπήρχε μία σχέση βαθιάς αλληλοεκτίμησης και φιλίας.
Οι δύο άντρες είχαν γνωριστεί στην διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» το 1955. Ο Βασίλης Αυλωνίτης πρωταγωνιστεί στον ρόλο του λατερνατζή που τον καθιέρωσε σε μεγάλο πρωταγωνιστή του Ελληνικού κινηματογράφου και ο Μάνος Χατζιδάκις συνθέτει δύο χιλιοτραγουδισμένα κατόπιν τραγούδια του σε στίχους των Aλ. Σακελλάριου και Γ. Γιαννακόπουλου, το ζεϊμπέκικο «Είμαι άντρας» και το «Γαρούφαλλο στ’ αυτί».

Λίγα χρόνια αργότερα ο Βασίλης Αυλωνίτης δέχεται πολύ δελεαστική, χρηματικά, πρόταση να υποδυθεί τον μεγάλο συνθέτη σε ένα επιθεωρησιακό νούμερο που θα τον σατίριζε. Ο Βασίλης Αυλωνίτης γνωστός για την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του αρνήθηκε την πρόταση θεωρώντας ότι το κείμενο προσέβαλε τον Μάνο Χατζιδάκι. Μάλιστα αυτή του η στάση είχε σαν συνέπεια τον σιωπηρό αποκλεισμό του από αρκετές επιθεωρήσεις των επόμενων ετών, με σοβαρές συνέπειες τόσο στην καλλιτεχνική του προβολή όσο και στην οικονομική του κατάσταση.

Ωστόσο τόσο η ιστορία, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, όσο και η εκτίμηση του Μάνου Χατζιδάκι τον δικαίωσαν απόλυτα και τον αποζημίωσαν για την ακεραιότητά του.

Εδώ ο Βασίλης Αυλωνίτης στο τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελάριου «Αχ βρε παλιομισοφόρια» από την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα φτώχια και γαρύφαλλο» (1957)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!