H άγνωστη ιστορία του απαγορευμένου Ob-la-di Ob-la-da των Beatles στα ελληνικά!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το κομμάτι έφθασε γρήγορα στα αυτιά των Beatles που ήρθαν σε επαφή μέσω των δικηγόρων τους με τον Παναθηναϊκό και το τραγούδι αμέσως απαγορεύτηκε!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 28 Απριλίου 1971, μία εβδομάδα μετά τους... εορτασμούς για την επέτειο 4 χρόνων από την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τους Γιουγκοσλάβους του Ερυθρού Αστέρα στην Λεωφόρο με αποστολή να ανατρέψει το 4-1 του Βελιγραδίου. Οι πράσινοι θα πετύχουν το θαύμα και θα νικήσουν με 3-0 τους υποτονικούς ερυθρόλευκους, ένα σκορ που έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ.

Τα αθλητικά - και όχι μόνο - έντυπα, είχαν μετατρέψει εκ των προτέρων σε εθνική υπόθεση την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, με τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και λατρείας προς την ομάδα.
panathinaikos wembley5
Έτσι η εφημερίδα «Έθνος» αμέσως κινητοποιήθηκε να αξιοποιήσει την ιδέα των ιθυνόντων της να βγάλει με σε δισκάκι 45στροφών μια μεγάλη ξένη επιτυχία της εποχής διασκευασμένη στα ελληνικά που θα είναι το γούρι του Παναθηναϊκού στο τελικό του Γουέμπλεϊ ! Το δισκάκι αυτό θα ήταν παραγωγής της εφημερίδας και θα πρόσφερε μέσα από ένα διαγωνισμό στους αναγνώστες και στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

Έτσι το εγχείρημα παίρνει μπρος αρχές Μαΐου του 1971. Μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων του «Έθνους» συναντά τον Μαρτέν Γκεσάρ, τον ιδρυτή της Music Box από το 1960, και του ζητά να προτείνει τρεις τίτλους που είναι μεγάλες επιτυχίες της εποχής. Εκείνος προτείνει ένα γαλλικό, ένα ιταλικό κι ένα εγγλέζικο τραγούδι. Το τελευταίο ήταν το «Ob-la-di Ob-la-da» των Beatles, ένα τραγούδι του συνθετικού δίδυμου των «σκαθαριών» John Lennon - Paul McCartney που βρήκε σαν σνγκλ το 1968 και υπάρχει στο περίφημο «White Album».

Οι δημοσιογράφοι εν συνεχεία επισκέπτονται τον Φραγκίσκο Σούρπη, τον διεθνή ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού (1962-73) εκείνη την εποχή, μέλος της ομάδας που έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αργότερα γιατρό της ομάδας του τριφυλλιού. Στα χέρια τους έχουν την λίστα των 3 διεθνών επιτυχιών και του προτείνουν να διαλέξει ένα από τα τρία τραγούδια και να γράψει τους στίχους στα ελληνικά!

Ο Σούρπης που τυγχάνει γαμπρός του Βασίλη Τσιτσάνη γιατί είχε παντρευτεί την κόρη του Βικτωρία, επέλεξε το αγγλικό τραγούδι γιατί όπως είχε πει η ομάδα θα πήγαινε να παίξει στο Λονδίνο!

Ας σημειωθεί ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης το 1964 είχε ηχογραφήσει το τραγούδι «Εμπρός, εμπρός Παναθηναϊκέ» με τις σπουδαίες φωνές του Μανώλη Αγγελόπουλου και της Βούλας Γκίκα.

Το «τραγούδι του Γουέμπλεϊ» ανέλαβε λοιπόν να τραγουδήσει ο Σάκης Παπανικολάου, ένα τραγουδιστής γνωστός την εποχή εκείνη και για τα φιλο-Παναθηναϊκά του αισθήματα. Όσο για την ενορχήστρωση του τραγουδιού, ανέλαβε ένα συγκρότημα της εποχής, οι Bunions. Και όλα αυτά χωρίς την άδεια των Beatles, που δεν γνώριζαν τίποτα για το όλο αυτό θέμα. Έτσι κι έγινε λοιπόν και το 45άρι κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο Θούριος του Γουέμπλεϊ» και όπως αναμενόταν κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τους φίλους του τριφυλλιού!

Οι στίχοι του ήταν αστειότατοι, όσο και η ενορχήστρωση του τραγουδιού… για κλάματα. Στην άλλη πλευρά του 45αριού υπήρχε το τραγούδι των Idols «Wanted By The Law» και ο δίσκος κυκλοφόρησε με την ετικέτα της Margophone (MARGO 6012)
PAO TO 45ARI
Το πήρε μαζί τους λοιπόν στο Λονδίνο η αποστολή και η ομάδα του Παναθηναϊκού του Φέρεντς Πούσκας, αλλά το τραγούδι έφθασε γρήγορα στα αυτιά του περιβάλλοντος των Beatles που ήρθαν σε επαφή μέσω των δικηγόρων τους με τον Παναθηναϊκό και το τραγούδι αμέσως απαγορεύτηκε!

Φυσικά οι σημερινοί κάτοχοι του σινγκλ του «Θούριου του Γουέμπλεϊ» έχουν στα χέρια τους ένα πολύ σπάνιο δίσκο…

Ο θούριος του Γουέμπλεϊ
Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό
Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά
Βρήκα σ' ένα σύντομο λογαριασμό
Πως τα γκολ είναι γλυκά σαν τα φιλιά

Ένα γκολ, δύο γκολ… στον αέρα
Πάντσο η ομάδα πετά
Ένα γκολ, δύο γκολ τέτοια μέρα
Άνοιξη έχει η καρδιά

Όταν θα γυρίσω θα στο ξαναπώ
Όσο μ' αγαπάς πως σ' αγαπώ
Πράσινο μαντήλι δέσε στα μαλλιά
Τώρα έχω στο Λονδίνο μια δουλειά

Ζενές Ες με θυμάσαι ακόμα
Σλόβαν με ξέρεις καλά
Του Αστέρος το κόκκινο χρώμα
Πράσινη πήρε μπογιά

Με ζεστή καρδιά και ψυχή βαθιά, ξανά,
Δώσε τη μάχη άλλη μια φορά,
Παναθηναϊκέ!

Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω
Μέσα σ’ ένα Κύπελλο χρυσό
Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό
Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό

Προχωρείτε του ΠΑΟ, λιοντάρια
Στο Γουέμπλεϊ βάλτε φωτιά
Σαν κι εσάς διαλεχτά παλικάρια
Μόνο η Ελλάδα γεννά!

Ακούστε το τραγούδι:

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!