Για ποιο «Ξεχασμένο Πηγάδι» τραγούδησαν οι Πουλικάκος και Σιδηρόπουλος;

Προσοχή! Δύο τραγούδια για την παγίδα που καταπίνει ανθρώπους...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τι είναι αυτό το Ξεχασμένο Πηγάδι και πού βρίσκεται; Ο θρύλος λέει πως είναι πολύ επικίνδυνο, και πως πολλοί έχουν πέσει μέσα. Για το πηγάδι αυτό, πρώτος μας είχε μιλήσει ο Δρ. Πολυκαρπώφ, κατά κόσμον Δημήτρης Πουλικάκος.

Αυτός λοιπόν, βασιζόμενος στις κατηχήσεις, ενός οξυδερκούς ερευνητή, του Αντώνιου Τριανταφύλλου, μας διηγήθηκε το 1970, την τραγική ιστορία τριών φίλων, των Βρασίδα, Χαρίλαου και Λούλη. Η ιστορία, όπως αποτυπώθηκε στο τραγούδι του ιστορικού συγκροτήματος Εξαδάχτυλος, αναφέρει πως οι τρεις φίλοι, μια ζεστή μέρα αποφασίσανε να πάνε εκδρομή. Φτάσανε στην ποθητή τοποθεσία, χωρίς να υποψιάζονται την τραγωδία που θα επακολουθούσε. Δυστυχώς, ο χαρούμενος και πηδηχτούλης Λούλης, έπεσε μες στο πηγάδι που ήταν ξεχασμένο εκεί, και καραδοκούσε το θύμα του. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μέχρι εκείνη την στιγμή ανέμελα πρόσωπά τους, ο Βρασίδας κι ο Χαρίλαος προσπάθησαν να τραβήξουν τον Λούλη απ' τα βάθη του ξεχασμένου πηγαδιού. Μάταια όμως γιατί σχοινί δεν βρήκαν πουθενά για να τον βγάλουν έξω.

Το τραγούδι αφήνει έναν γρίφο στο τέλος, γιατί μας λέει πως παρόλο που ο νεαρός Λούλης δεν κατόρθωσε να βγει απ’ το πηγάδι, πέθανε 64 ετών.

Ποιο είναι το νόημα;

Το Ξεχασμένο Πηγάδι που ρούφηξε τον Λούλη, είναι γραμμένο (από τον Αντώνη Τριανταφύλλου) μες στην δικτατορία. Συμβολίζει την χουντική κοινωνία που ρουφούσε τον ανέμελο και εφησυχασμένο Έλληνα. Ο Λούλης πέφτει στο πηγάδι που καραδοκούσε το θύμα του, όπως ακριβώς ο "φιλήσυχος" πολίτης έπεφτε στην παγίδα της συμμορίας των συνταγματαρχών, που από το 1958. καραδοκούσαν τη Δημοκρατία. Ο Λούλης είναι αδύνατον να βγει από το πηγάδι, και όμως, πεθαίνει 64 χρόνων. Το νόημα στους ψυχεδελικούς κύκλους, ήταν φανερό: η ζωή υπάρχει έξω από το πηγάδι του συμβιβασμού. Ο μικροκακόμοιρος, που ζει σύμφωνα με το χουντικό ιδεώδες, μπορεί να πεθαίνει 64 χρόνων, αλλά είναι από χρόνια, βαθιά σε ένα πηγάδι πεθαμένος.

Το Ξεχασμένο Πηγάδι, επηρέασε όλους τους μετέπειτα καλλιτέχνες του ροκ, και μάλιστα, το 1988, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, γράφει το τραγούδι "Της Εθνικής Συμφιλίωσης", που αποτελεί την συνέχεια της ιστορίας.

Στο τραγούδι του Παύλου, τα χρόνια έχουν περάσει, στην παρέα είναι πάλι τρεις φίλοι , αλλά μόνον οι δύο από τα παλιά, ο Χαρίλαος, δεν υπάρχει. Σε ένα χειρόγραφό του ο Παύλος, εξηγεί το γιατί: Ο Χαρίλαος, έγινε στέλεχος του ΚΚΕ! Ο Βρασίδας και ο Λούλης, τώρα έχουν ένα καινούργιο φίλο, τον Τέλη. Και οι τρεις, είναι νοικοκύρηδες και έχουν αποκτήσει παιδιά. Στο τραγούδι, ο Παύλος καταγγέλλει τους τρεις νοικοκύρηδες, ως αδιάφορους για την νέα γενιά. Τους περιγράφει σαν παλιούς αντιστασιακούς να κάνουν τις βόλτες τους στο πάρκο του ΕΑΤ-ΕΣΑ (κολαστήριο επί χούντας) αλλά αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στον κόσμο των νέων.
2selidesnew
Είναι μια σοβαρή καταγγελία αυτή που απευθύνεται στους πρώην αγωνιστές που μεγάλωσαν και έγιναν οι δημοκρατικοί νοικοκύρηδες της μεταπολίτευσης. Όμως, θα ρωτήσει κανείς: Πού είναι εδώ το σύμβολο; Το Ξεχασμένο Πηγάδι, βρίσκεται σε μια τέτοια εικόνα; Βεβαίως.

Το Ξεχασμένο Πηγάδι, εδώ, είναι η Λήθη. Οι τρεις του Πολυτεχνείου, ξέχασαν τι σημαίνει να είναι νέος κανείς, αφού ξέχασαν και τα δικά τους παλιά όνειρα.

Το τραγούδι, κάνει αναφορά στην κατάληψη του Χημείου, που πραγματοποιείται από την νέα γενιά, ενώ καταδικάζεται από την παλιά.

Στο χειρόγραφο, ο Παύλος, δίνει σαν μουσικό συνθέτη τον John Lennon. Πράγματι, η μουσική είναι από το τραγούδι The Ballad of John and Yoko του Λέννον, ενώ οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον Παύλο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!