Άραγε ξέρουμε στην μνήμη ποιου γίνεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας;

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 35ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Χιλιάδες δρομείς θα κατακλύσουν το λεκανοπέδιο.

Το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, από το 1983 γίνεται στη μνήμη του ιατρού, βαλκανιονίκη και βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 21 Απριλίου του 1963, πραγματοποίησε την πρώτη, απαγορευμένη από το ελληνικό Κράτος, Πορεία Ειρήνης.

Ήταν η πρώτη Πορεία, που συνέβαινε στην Ελλάδα, με συνθήματα ΕΙΡΗΝΗ και ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ.

Τα γεγονότα της Πρώτης Πορείας καταγράφονται στην Ιστορία ως η κορυφαία εκδήλωση της ανεξάρτητης νεανικής οργάνωσης "Μπέρτραντ Ράσσελ" η οποία και είχε διοργανώσει την Πορεία.

Μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, η νεανική αυτή οργάνωση που είχε πάρει διαστάσεις πανελλήνιου κινήματος, μετασχηματίζεται για προφανείς συμβολικούς και τιμητικούς λόγους σε Νεολαία Λαμπράκη.
foftl2.jpg
Φωτο: Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (Τμήμα συνέντευξης του Μ.Περιστεράκη, Προέδρου της Μπέρτραντ Ράσσελ, στον Κ.Ανεμοδουρά, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Τα Νέα του Bertrand Russell")

Αν και οι διοργανωτές δήλωναν πως δεν ανήκαν σε κανένα κόμμα και πως στόχος τους ήταν η Παγκόσμια Ειρήνη, το κράτος κάνει την ανοησία. Στέκεται κάθετα αντίθετο με το κίνημα Ειρήνης. Κατηγορεί τον νεανικό Σύνδεσμο σαν κομμουνιστική οργάνωση και ρίχνει γραμμή στις δεξιές οικογένειες να απομακρύνουν τα παιδιά τους. Φυσικά, απαγορεύει την πορεία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δ. Δαβάκης, ανακοινώνει ότι «η κυβέρνησις δεν θα επιτρέψει την μελετώμενην «πορείαν ειρήνης» διότι οργανούται από τους εγχωρίους κομμουνιστάς».
tredffrr3.jpg
Φωτο: Το Πρόγραμμα και οι στίχοι του Ύμνου, όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Συνδέσμου.

Υπήρχε και τραγούδι της Πορείας, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από τον Μαραθώνα ξεκινήσαμε
Να πάμε στην Αθήνα ξεκινήσαμε
Έλα κι εσύ μαζί μας
Έλα κι εσύ κοντά μας

Δυστυχώς, μόνο οι στίχοι του έχουν διασωθεί. Η Μουσική, όπως μου διευκρίνισε ο συνθέτης, δεν καταγράφηκε και με τα χρόνια έχει ξεχαστεί.

Εκείνη η Κυριακή του Θωμά, 21 Απριλίου 1963, ξημέρωνε συννεφιασμένη. Το λεκανοπέδιο της Αττικής είχε μεταβληθεί από το βράδυ του Σαββάτου σε ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων. Από τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας ως τον Μαραθώνα είχαν διασκορπιστεί άντρες της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Στις ακτές, απέναντι από την Εύβοια, βρίσκονταν άντρες του ναυτικού για τον φόβο της απόβασης των οπαδών της ειρήνης και του σπασίματος του κλοιού από θαλάσσης! Κανένας σχεδόν δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την Πορεία. Όσοι το επεχείρησαν συνελήφθησαν.
pspsfs4.jpg
Μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης κατάφερε να ξεγελάσει τους χωροφύλακες και να περπατήσει για λίγο υπέρ της Ειρήνης, μέχρι που τον συνέλαβαν κι αυτόν. Μαζί με τον Λαμπράκη, περπάτησαν οι Παντελής Γούτης, Ανδρέας Μαμωνάς και Μπάμπης Παπαδοπουλος.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!