Άνθρωπε Αγάπα - Πώς γράφτηκε το ιστορικό τραγούδι των Poll

Το Άνθρωπε Αγάπα είναι το πρώτο και το πιο γνωστό τραγούδι των Poll, του ιστορικού ψυχεδελικού συγκροτήματος στην εποχή της δικτατορίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
27/05/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μήνυμά του, ειρηνικό, ζητούσε να σταματήσει ο Πόλεμος στο Βιετνάμ. Είναι ένα από τα δύο εκπληκτικά τραγούδια που γράφτηκαν από Έλληνες, ως διαμαρτυρία κατά εκείνου του πολύχρονου πολέμου (το άλλο, ήταν το Βιετναμ Γιε Γιε, του Διονύση Σαββόπουλου).

Γράφτηκε από τον Κώστα Τουρνά, πριν αυτός σχηματίσει τους Poll.

Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα
και τη δύναμή σου δώσ’ την στο φιλί σου

Ο Κώστας Τουρνάς μας αφηγήθηκε το πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι, ύστερα από την ισχυρή εντύπωση που του δημιούργησε η ταινία Φράουλες και Αίμα:

«Τον Δεκέμβρη του 1970 ήμουν φαντάρος. Δεν υπήρχαν ακόμη οι Poll, υπήρχε όμως μια ειρηνιστική διάθεση μέσα μου, την οποία και θα την έχω σε όλη μου την ζωή. Τότε, σε μια άδεια, είδα την ταινία Φράουλες και Αίμα. Με συγκλόνισε η παθητική αντίσταση των φοιτητών, που διαμαρτύρονταν καθιστικά και τραγουδιστικά για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και με συγκλόνισε ακόμα η απάνθρωπη βία εναντίον τους που επέφερε η αστυνομία. Η ειρηνική αυτή αντίσταση των φοιτητών είχε τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς Γκάντι έναντι των Εγγλέζων. Αυτό με φόρτισε συναισθηματικά τόσο πολύ, που τελειώνοντας η ταινία, είμαι έτοιμος να σηκωθώ, να βρίσω τους θεατές λέγοντας «Γιατί δεν χειροκροτάτε ρε;». Γιατί δεν χειροκροτάτε δηλαδή τους φοιτητές που συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί δεν επαναστατείτε με τους μπάτσους που τους πετάνε με τέτοια βία έξω. Και αυτό ήταν τελείως μια ψυχική ανάγκη, δεν είχε σχέση ούτε με μόδες, ούτε με flower power, με τίποτα, ήταν η ένταση της ψυχής μου. Γυρίζω στο σπίτι βουρκωμένος, δεν θέλω να φάω, δεν θέλω να κάνω τίποτα παρά πιάνω την κιθάρα και γράφω αμέσως το Άνθρωπε Αγάπα».
2-strawberry-statement-1.jpg
Το φιλμ Φράουλες και Αίμα (Strawberry Statement) αναφέρεται στις μεγάλες εξεγέρσεις των αμερικανών φοιτητών κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Βασίζεται στο βιβλίο The Strawberry Statement - Notes of a College Revolutionary (1968), του James Simon Kunen, που εξιστορεί την κατάληψη του Πανεπιστημίου Columbia University (Απρίλης 1968), από φοιτητές που ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ.
poll23.jpg
Φωτο: Το εξώφυλλο του Άνθρωπε Αγάπα όταν κυκλοφόρησε σαν μικρός δίσκος με δεύτερο τραγούδι το Ήλιε μου.1971.

Πολύ σύντομα, ο Κώστας Τουρνάς θα γράψει και το Ήλιε μου. Τα δύο αυτά τραγούδια, που κυκλοφορούν το 1971 και αφού έχει σχηματιστεί το συγκρότημα Poll, έχουν τεράστια επίδραση στην ελληνική νεολαία. Δεν πρόκειται για μία κρυφή αντιστασιακή μπροσούρα, η οποία να φθάνει στα χέρια λίγων δεκάδων. Εδώ έχουμε δύο τραγούδια, που μεσούσης της χούντας, κυκλοφορούν επίσημα και αγγίζουν εκατομμύρια κόσμο. Συνεπώς, ήταν από τους μεγαλύτερους επηρεασμούς που διαμόρφωσαν τότε, την σκέψη και τα αισθήματα της νεολαίας.
tournas2234.jpg
Φωτο: Ο Κώστας Τουρνάς, το 1971, όταν κυκλοφόρησαν τα Άνθρωπε Αγάπα και Ήλιε μου (Φωτογραφία Κ. Χαραλαμπίδης, ΑΡΧΕΙΟ Μ. Νταλούκα)

Πολύ γρήγορα, θα κυκλοφορήσει και η ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος, ο δίσκος με το ταγάρι. Ο δίσκος αυτός έχει τεράστια σημασία στην ιστορία της ελληνικής ψυχεδελικής νεολαίας.

Δημιουργεί μια ειρηνική επανάσταση. Το συγκρότημα Poll γοητεύει τη νεολαία και οι εμφανίσεις τους στο κλαμπ ΕΛΑΤΗΡΙΟ προκαλούν ένα "λαϊκό προσκύνημα". Το σήμα των Poll είναι το περιστέρι της Ειρήνης. Αυτό, σε συνδυασμό με το όνομα του συγκροτήματος που σήμαινε "δημοψήφισμα", αλλά και με τους στίχους των τραγουδιών, έφερε την πρώτη μαζική αντιδικτατορική στάση στην ψυχεδελική νεολαία.
poll5.jpg
Φωτο: Το συγκρότημα Poll, φωτογραφία από τον Κ. Χαραλαμπίδη, 1971. Από αριστερά: Σπύρος Παπαγιάννης, Κώστας Τουρνάς, Νάσια Σάνδη, Μαίρη Γκλας, Σταύρος Λογαρίδης, Ρόμπερτ Γουίλιαμς (ΑΡΧΕΙΟ Μ. Νταλούκα).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!