Ακούστε το απόκοσμο τραγούδι των Εσκιμώων Ινουίτ

Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά.
11/01/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η λέξη Ινουίτ στη γλώσσα τους σημαίνει άνθρωπος. Eμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και τους επόμενους αιώνες αποίκησαν την δυτική και ανατολική Γροιλανδία.


Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τουλ (Thule). Προσαρμόστηκαν άριστα στο αφιλόξενο περιβάλλον των πάγων κυρίως χάρις στις ξακουστές εφευρέσεις τους, τα σπίτια από πάγο (Ιγκλού) και τα έλκηθρα που μετακινούν πολύ ανθεκτικοί, εκπαιδευμένοι σκύλοι. Είναι αποκλειστικά κυνηγοί και ψαράδες. Τα θηράματά που τους προσφέρουν τροφή και ένδυση είναι τάρανδοι, φώκιες, θαλάσσιοι ελέφαντες και πολικές αρκούδες ενώ ψαρεύουν με επιτυχία και φάλαινες, το κρέας των οποίων τους θρέφει αλλά είναι και πολύτιμη πηγή βιταμίνης C.

Οι Ινουίτ πιστεύουν ότι κάθε τι φυσικό (ζώα, φυτά, θάλασσα, άνεμος) έχει ψυχή. Από αυτή τους την πεποίθησή επηρεάζεται και η μουσική τους που ηχεί απόκοσμη και γοητευτική στα αυτιά των δυτικών ακροατών. Έχει έντονο μυθικό στοιχείο και αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό τους φυσικούς ήχους που αντηχούν στις απέραντες παγωμένες εκτάσεις. Οι χοροί τους είναι ρυθμικοί και συνοδεύονται από τους ήχους τυμπάνων.

Πολύ χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό είναι το είδος τραγουδιού χωρίς συνοδεία οργάνων που συνδυάζει δύο ή περισσότερες φωνές και αναπτύσσει έναν μελωδικό διάλογο με έντονες ερωταποκρίσεις. Το τραγούδι αυτό έχει την ονομασία katajjaq (το τραγούδι του Inuit) και χαρακτηρίζεται από το μικρό μελωδικό του εύρος και την κυματοειδή μελωδική του κίνηση.

Η μουσική των Εσκιμώων Ινουίτ είναι πολύ σημαντική για την κοινωνικοποίηση των απομακρυσμένων ομάδων, δηλώνει την ιεραρχία των μελών τους και βοηθά στην εμψύχωση τους προκειμένου να επιβιώσουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα.

Παρακολουθείστε την συγκλονιστική ερμηνευτική «αναμέτρηση» δύο γυναικών Ινουίτ, της Kathy Keknek και της Janet Aglukkaq σε ένα katajjaq:

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!