8 ηχητικά γλυπτά παίζουν με τη δύναμη της φύσης!

(VIDEO & PHOTOS) Τα περισσότερα γλυπτά φτιάχνονται για να… βλέπονται. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι φτιαγμένα ειδικά για να ακούγονται!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/02/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μαριάννα Μπάτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
To amusingplanet παρουσιάζει οκτώ γλυπτά μεγάλου μεγέθους, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλληλοεπιδρώντας με τις δυνάμεις της φύσης, όπως τον αέρα και τη βροχή, δημιουργώντας μουσική!

Ας τα δούμε κι ας τα ακούσουμε!

Singing Ringing Tree, Burnley
Photo credit: Henry Brett/Flickr

Το Singing Ringing Tree, που ολοκληρώθηκε το 2006 στο Burnley του Lancashire της Αγγλίας, έχει τρία μέτρα ύψος και συνδυάζει γαλβανιζέ ατσάλινους σωλήνες διαφορετικού μήκους, με τρύπες. Όταν ο άνεμος φυσά, το γλυπτό παράγει ήχους σε διάφορες οκτάβες.
singing ringing tree 1

Aeolus Wind Pavilion, Λονδίνο
Photo credit: IanVisits/Flickr

Το Aeolus Wind Pavilion βρίσκεται στο Λονδίνο και αποτελείται από 310 ατσάλινους σωλήνες που καταλήγουν σε μια διπλή αψίδα, κάτω από την οποία μπορούν να σταθούν οι επισκέπτες για μια μοναδική, ακουστική εμπειρία. Πολλοί σωλήνες συνδέονται με χορδές, προσκολλημένες σε μια μεμβράνη στην εξωτερική τους άκρη, οι οποίες μεταφέρουν τον ήχο του ανέμου. Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Βρετανός καλλιτέχνης Luke Jerram.
aeolus wind pavilion 2

Sound Garden, Σιάτλ
Photo credit: The Kozy Shack/Flickr

Το Sound Garden βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), δίπλα στο Πάρκο Warren G. Magnuson στο Σιάτλ της Washington. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον γλύπτη Douglas Hollis τη δεκαετία του ‘80, αποτελείται από 12 ατσάλινους πύργους, που μοιάζουν με αυτούς της κινητής τηλεφωνίας, πάνω στους οποίους κρέμονται σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου σε διάφορα μήκη, που παράγουν χαμηλής συχνότητας ήχους, όταν ο άνεμος φυσά γύρω, αλλά και στο εσωτερικό τους. Στην κορυφή κάθε πύργου, ατσάλινα πτερύγια «αιχμαλωτίζουν» τον άνεμο και περιστρέφουν τους σωλήνες. Για να ακουστούν οι ήχοι του γλυπτού, όμως, απαιτείται σχετικά ισχυρός άνεμος.
sound garden 3

Sea Organ, Κροατία
Photo credit: Inssimato/Flickr

Το Sea Organ βρίσκεται στην παράκτια κροατική πόλη Ζαντάρ της Κροατίας και αποτελείται από 35 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου κρυμμένους κάτω από τα τσιμεντένια σκαλιά της ακτογραμμής. Η συνεχής κίνηση των κυμάτων και του ανέμου σπρώχνει τον αέρα μέσα και έξω από τους σωλήνες παράγοντας μια ποικιλία από μουσικές νότες, που διαφοροποιούνται καθώς κάποιος περπατά στο πεζοδρόμιο. Το γλυπτό κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nikola Bašić, ως μέρος του σχεδιασμού ανάπλασης της ακτής.
sea organ zadar 4

Wave Organ, Σαν Φρανσίσκο
Photo credit: Allison Meier/Flickr

Το Wave Organ βρίσκεται σε μια προβλήτα της μαρίνας του Σαν Φρανσίσκο. Σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Peter Richards, σε συνεργασία με το γλύπτη George Gonzales, αποτελείται από 25 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου από PVC και τσιμέντο. Ο συνδυασμός παλίρροιας και κυμάτων ωθεί τον αέρα μέσα τους, δημιουργώντας ήχους.
wave organ san francisco5

Blackpool High Tide Organ, Βρετανία
Photo credit: Rept0n1x/Wikimedia

Το High Tide Organ έχει 15 μέτρα ύψος και κατασκευάστηκε το 2002, ως κομμάτι της σειράς γλυπτών «The Great Promenade Show», που βρίσκονται κατά μήκος του νέου πεζόδρομου στο Blackpool της Αγγλίας. 8 σωλήνες συνδέονται με 18 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, η διόγκωση του νερού ωθεί τον αέρα από τη θάλασσα στο εσωτερικό τους, παράγοντας διάφορους ήχους. Η καλύτερη ώρα για να το ακούσει κανείς είναι δυο - τρεις ώρες πριν ή μετά την παλίρροια. Σε πολύ ήρεμες μέρες, το όργανο παραμένει αθόρυβο. Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τους Liam Curtin & John Gooding.
blackpool high tide organ6

Funnel Wall, Δρέσδη
Photo credit: Serge Bystro/Flickr

Βρίσκεται στη γειτονιά Kunsthofpassage της Δρέσδης της Γερμανίας, στον εξωτερικό τοίχο ενός μεγάλου, ιστορικού, μπλε κτηρίου. Μια σειρά από μεταλλικούς σωλήνες διάφορων μεγεθών παίζουν μουσική όταν το νερό της βροχής ρέει από την οροφή προς τα κάτω στις υδρορροές.
funnel wall dresden 7

Windorgel Vlissingen, Ολλανδία
Photo credit: Gerwin Filius/Flickr

Το Windorgel είναι ένα ακόμα ηχητικό γλυπτό που βρίσκεται στην πόλη Vlissingen της Ολλανδίας. Αποτελείται από πολλούς κάθετα τοποθετημένους σωλήνες μπαμπού, τρυπημένους σε όλο τους το μήκος, οι οποίοι παράγουν ήχους με τη βοήθεια του ανέμου. Το πρωτότυπο γλυπτό κατασκευάστηκε το 1975, αλλά κράτησε μόνο ένα χρόνο, καθώς καταστράφηκε από μια καταιγίδα. Αντικαταστάθηκε αμέσως μετά από ένα δεύτερο, το οποίο και κατέστρεψαν βάνδαλοι το 1981, οδηγώντας στη δημιουργία ενός τρίτου - και τελευταίου για την ώρα -, το 1983.
windorgel vlissingen8

Ηχητικό γλυπτό και στην Ελλάδα;


Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό, όπως διαβάζουμε στο kozan.gr, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός ηχητικού γλυπτού και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ηχητικό γλυπτό αφιερωμένο στο Νικόλα Άσιμο, στην Κοζάνη.

Η εγκατάσταση αναμένεται να τοποθετηθεί 40-50 πόντους κάτω από τη γη, δίπλα από την κεντρική είσοδο του Κοβενταρείου στην Κοζάνη, στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το σπίτι, στο οποίο ο Νικόλας Άσιμος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Σιατιστινός καλλιτέχνης Φώτης Καραγεωργίου, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα κι ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μιλά για τα σχέδιά του, δε γνωρίζουμε όμως πως εξελίσσεται το θέμα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!