18 ξεχωριστοί δίσκοι από το 2018

Στάθηκαν με αξιοπρέπεια
Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του 2018 και μετά από τη συγκέντρωση κάποιων από τα ωραιότερα εξώφυλλα των δίσκων του 2018, σκέφτηκα να σταθούμε σε κάποιους από τους καινούργιους δίσκους που κυκλοφόρησαν το 2018 και που, χωρίς να φέρνουν τα πάνω - κάτω στην ελληνική δισκογραφία, στάθηκαν με αξιοπρέπεια, τιμώντας το κοινό που επέλεξε να τις ακούσει και πολύ περισσότερο να τις αποκτήσει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως οφείλω καταρχάς να διευκρινίσω πως οι συγκεκριμένοι δίσκοι - πλην των δυο τελευταίων - αποτελούνται από καινούργια τραγούδια και όχι επανεκτελέσεις ή ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ η επιλογή έγινε αποκλειστικά από δίσκους που απέστειλαν οι καλλιτέχνες ή οι εταιρείες. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν κι άλλες δισκογραφικές δουλειές που δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια μας…

Γεράσιμος Ανδρεάτος «Αλλαγή εποχής»


Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσίασαν τον νέο τους δίσκο με τίτλο «Αλλαγή εποχής», που περιλαμβάνει επτά τραγούδια και δυο οργανικά.

Το album «Αλλαγή εποχής» είναι προϊόν της συνεργασίας δύο σημαντικών δημιουργών, του καταξιωμένου συνθέτη πολλών μεγάλων επιτυχιών Χρήστου Παπαδόπουλου και του στιχουργού και διακεκριμένου γιατρού Κωνσταντίνου Στρατή.

Κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

1.Gerasimos allagi epohis

Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Παράξενο τσίρκο»


Η νέα δισκογραφική δουλειά του μουσικού, ενορχηστρωτή και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με δέκα δικές του συνθέσεις, αυτή τη φορά σε στίχους του πολυγραφότατου Δημήτρη Λέντζου, με τίτλο «Παράξενο τσίρκο» και ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Σοφία Παπάζογλου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Απόστολο Ρίζο, Μίλτο Πασχαλίδη, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει ο ίδιος ο Ανδρουλιδάκης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

2.Paraxeno tsirko cover
Ηλίας Γκίζας «Αμμουδερή»


«Αμμουδερή» είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου του Ηλία Γκίζα, ενός νέου δημιουργού από την Χαλκίδα, ο οποίος έγραψε τη μουσική και τους στίχους σε δεκατέσσερα λαϊκά τραγούδια. Ερμηνεύουν ξεχωριστοί ερμηνευτές όπως η Σταυρούλα Μανωλοπούλου, ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ειρήνη Χαρίδου, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γρηγόρης Βασίλας, που ανέλαβε και την ευθύνη των ενορχηστρώσεων και ο ίδιος ο Ηλίας Γκίζας. Κυκλοφορεί από το «Δίκτυο».

3.GIZAS COVER
Αναστασία Έδεν «Κάψτε το σπίτι»


Ο συνθέτης Άρης Βλάχος και η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν παρουσίασαν το album «Κάψτε το σπίτι» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Το album «Κάψτε το σπίτι», το οποίο ο Μάνος Ελευθερίου χαρακτήρισε ως «σημαδιακό και διαχρονικό» περιλαμβάνει, εκτός από τα τραγούδια και αφηγήσεις του μεγάλου μας ποιητή, σε δικά του κείμενα, κάποια εκ των οποίων είναι ανέκδοτα, ενώ στο καλαίσθητο βιβλίο που συνοδεύει το cd υπάρχουν οι πρωτότυπες σημειώσεις και διορθώσεις του ποιητή στους στίχους των τραγουδιών. Ο δίσκος αυτός είναι και ο τελευταίος που επιμελήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου λίγο πριν το θάνατό του.

Κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση από το Ogdoo Music Group.

4.Vlahos Eden
Γιώργος Καγιαλίκος & Δημήτρης Λέντζος «Αιώνια μέθη»


Η «Αιώνια μέθη», είναι η πρώτη από τις δυο δισκογραφικές δουλειές του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου και του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου, που κυκλοφόρησε το 2018, με ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα, την Ευτυχία Μητρίτσα και την Πίτσα Παπαδοπούλου, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει ο ίδιος ο Γιώργος Καγιαλίκος.

Κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».

5.Aionia methi cover
Λιζέτα Καλημέρη «Εν φλύα»


Το 2018 κυκλοφόρησε μια από τις πιο αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές της χρονιάς, με τίτλο «Εν Φλύα» και μια σειρά από καινούργια τραγούδια σε μουσική του Ορφέα Περίδη, με ερμηνεύτρια την Λιζέτα Καλημέρη.

Επτά από τα τραγούδια του δίσκου, που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, υπογράφει στιχουργικά ο στενός συνεργάτης του Ορφέα Περίδη, Γιώργος Σιδερής, σε δυο οι στίχοι είναι του Περίδη, ένα τραγούδι είναι σε ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, ένα του Μανώλη Ρασούλη, ένα του Ρώμου Φιλύρα κι ένα της Δήμητρας Παντελίδα - Μελάκη. Τη μουσική του τραγουδιού «Το καπέλο» υπογράφει ο Γρηγόρης Μελάκης.

6.Lizeta En flya
Λίνος Κόκοτος & Κώστας Λάζαρης «Ανεμογιαλός»


Τον Απρίλη του 2018 κυκλοφόρησε ο «Ανεμογιαλός», με δέκα καινούργια τραγούδια σε μουσική του Λίνου Κόκοτου και στίχους του Κώστα Λάζαρη. Το μεγαλύτερο ερμηνευτικό βάρος σηκώνει με επτά τραγούδια ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμμετέχουν η Νένα Βενετσάνου και η Θέλμα Καραγιάννη. Η «αυλαία» του cd πέφτει με την οργανική εκδοχή του «Ανεμογιαλού». Κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».

7.Kokotos anemogialoscover
Βασίλης Κορακάκης «Από μηχανής τραγούδια»


«Επί του πιεστηρίου» έφτασε στα χέρια μας, ο πρώτος δίσκος του Βασίλη Κορακάκη, ο οποίος υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και τραγουδά στα δώδεκα «Από μηχανής τραγούδια», όπως είναι ο τίτλος του.

Τους στίχους σε δυο τραγούδια έγραψε ο Διονύσης Πανταζόπουλος ενώ η ενορχήστρωση έγινε από τον Αλέξη Βάκη και τον Βασίλη Κορακάκη.

Φωνητικά έκαναν ο Βασίλης Κορακάκης, η Κωνσταντίνα Λέκκα, ο Θοδωρής Ξηντάρης και στο τραγούδι «Φουρτουνιασμένος μάγκας» ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος έπαιξε μπουζούκι, μαζί με τον Βασίλη, στο τραγούδι «Του έρωτα τα κάστρα». Κυκλοφορεί από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών».

8.korakakiscd cover small
Μανώλης Λιδάκης «Στην κόψη»


Το 2018 κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων ένας μικρός δίσκος 45 στροφών extended play, με τέσσερα τραγούδια με ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη. Ο τίτλος του δίσκου είναι «Στην κόψη»» και προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική του Βασίλη Κορακάκη και στίχους του Πάρη Μήτσου, που υπογράφει στιχουργικά και τα υπόλοιπα τρία τραγούδια. Οι μουσικές στα τραγούδια αυτά είναι του Μανώλη Λιδάκη, του Χρήστου Βιδινιώτη και του Βασίλη Κορακάκη.

Με αυτό το δισκάκι η «Δίκτυο Ltd» του Πάρη Μήτσου εγκαινίασε τη σειρά «Κόκκινα βινύλια».

9.Lidakis kopsi
Γιώργος Νταλάρας «Έρωτας ή τίποτα»


Τον Φλεβάρη του 2018 κυκλοφόρησε ο δίσκος της συνεργασίας του Γιώργου Καζαντζή με τον Γιώργο Νταλάρα, με τίτλο «Έρωτας ή τίποτα».

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Μάνου Ελευθερίου, του Γιώργου Ανδρέου, της Ελένης Φωτάκη, του Ιωάννη Πανουτσόπουλου και της Ναντίνας Κυριαζή, συμμετέχει με «ένα γράμμα» η Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ σε δυο τραγούδια συνδράμει η Ελένη Τσαλιγοπούλου κάνοντας τις απαραίτητες δεύτερες φωνές.

Το εξώφυλλο του album, που κυκλοφόρησε από την Minos – Emi, επιμελήθηκε ο Άγγελος Παπαδόπουλος.

10.Kazantzis Dalaras
Πίτσα Παπαδοπούλου «Αγάπες μου παλιές»


Τη χρονιά που μας πέρασε κυκλοφόρησε ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος της συνεργασίας της Πίτσας Παπαδοπούλου με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τίτλο «Αγάπες μου παλιές», με επτά καινούργια τραγούδια σε στίχους Ελένης Γιαννατσούλια, Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, Δημήτρη Τσάφα και Νίκου Αναγνωστάκη, ένα ακυκλοφόρητο σε στίχους Πυθαγόρα και τέσσερις επανεκτελέσεις με λόγια του Πυθαγόρα, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Σώτιας Τσώτου. Στο τραγούδι «Και μάρτυράς μου ο Θεός» μαζί με την Πίτσα Παπαδοπούλου συμμετέχει ο Στέλιος Διονυσίου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από το «Ρήμα» και διανέμεται από την ΜLK.

11.Pitsa Nikolopoulos
Θανάσης Παπακωνσταντίνου & Σωκράτης Μάλαμας «Με στόμα που γελά»


23 χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία τους στο δίσκο «Στην Ανδρομέδα και στη γη» και μετά από κάποια από «σκόρπια» τραγούδια, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας (αποκλειστικά ως ερμηνευτής) παρουσίασαν τον περασμένο Φλεβάρη την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, με τίτλο «Με στόμα που γελά».
 
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έγραψε τη μουσική στα 13 τραγούδια και τους στίχους σε 11, σε ένα οι στίχοι είναι της Ανδριανής Διαγουμά, ενώ το εναρκτήριο κομμάτι, που είναι και το μοναδικό που τραγουδά ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, είναι γραμμένο σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

Κυκλοφορεί από την «Αχός» (Αριστοτέλης και Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου Ο.Ε.) και διανέμεται από την MLK.

12.Malamas Papakonstantinoy
Oρφέας Περίδης «Paradise plus»


Ο δίσκος «Εν Φλύα» με ερμηνεύτρια την Λιζέτα Καλημέρη, στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, ήταν η δεύτερη δισκογραφική δουλειά για τον Ορφέα Περίδη. Λίγους μήνες πριν κυκλοφόρησε - και πάλι από το Ogdoo Music Group - η, εμπλουτισμένη με δυο νέα τραγούδια, έκδοση του δίσκου του Περίδη «Paradise Plus».
 
Τη μουσική στα δεκαεπτά τραγούδια υπογράφει ο Ορφέας Περίδης και τους στίχους ο Άλκης Αλκαίος, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Γιώργος Σιδερής, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος, ο Μάνος Τσιλιμίδης και ο ίδιος ο Περίδης. Τρία τραγούδια είναι σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κι ένα του Τέλλου Άγρα, ενώ στο δίσκο συμμετέχουν τραγουδώντας ο Σωκράτης Μάλαμας και η Λιζέτα Καλημέρη.

13.Peridis plus
Νίκος Πλατύραχος & Δημήτρης Λέντζος «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο»


Τρία χρόνια μετά τα «Άστεγα», ο Νίκος Πλατύραχος παρουσίασε, πριν από λίγες μέρες, τον νέο κύκλο τραγουδιών του, σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου, με τίτλο «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο».

Δεκατρία τραγούδια με σαφείς αναφορές στο λαϊκό και ρεμπέτικο, αλλά με τον χαρακτηριστικό τρόπο που ο συνθέτης τα σμίγει με άλλες δυτικές μουσικές επιρροές. Τραγουδούν ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Νεφέλη Φασούλη και ο ίδιος ο Νίκος Πλατύραχος. Κυκλοφορεί από την MLK.

14.Mavri mpogia sto marmaro
Πάνος Σαββόπουλος «Οι ρωγμές της σαγήνης»


Ο διακεκριμένος ερευνητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού (ο ίδιος αυτοαποκαλείται «σερβιτόρος των ρεμπέτικου), τραγουδοποιός (και πολιτικός μηχανικός) Πάνος Σαββόπουλος παρουσίασε το 2018 την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Οι ρωγμές της σαγήνης» με μια σειρά από καινούργια τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του. Τραγουδούν οι Γιώργος Μαργαρίτης, Αγάθων, Βαγγέλης Γερμανός, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ασπασία Στρατηγού, Πάρις Περυσινάκης, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Ευανθία Λώλου, Μελίνα Καϊμάκη, Βασίλης Σμάνης, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος και ο Πάνος Σαββόπουλος, που υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις.

Εκτός από το cd, η δουλειά αυτή κυκλοφόρησε και σε 300 συλλεκτικά βινύλια, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται σαν δώρο και το cd, για ευκολία στην ακρόαση σε οποιοδήποτε χώρο. (Πρόκειται για το πρώτο βινύλιο των εκδόσεων «Μετρονόμος»).

15.Panosavopoulos Rogmes
Μάκης Ψαραδέλλης «Στου χρόνου το σεντούκι»


Ο πρώτος δίσκος του Μυτιληνιού τραγουδοποιού Μάκη Ψαραδέλλη με τίτλο «Στου χρόνου το σεντούκι»  με οκτώ ιστορίες ανθρώπων που έχασαν την πατρίδα τους κι έγιναν ισάριθμα τραγούδια (τα περισσότερα σε μουσική και στίχους του Ψαραδέλλη), που ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Παρίσσης, ο Μάκης Σεβίλογλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Καίτη Κουλλιά, ο Παντελής Θαλασσινός, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Ελένη Καρακάση και ο Μάκης Ψαραδέλλης. Μαζί με όλα αυτά και μια ηχογραφημένη μαρτυρία της Σταυρούλας Κολοκοτρώνη, που ήρθε το 1922 σε ηλικία πέντε χρονών με τα καραβάνια των προσφύγων, από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα…

Το βιβλίο - cd κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μωραΐτη, ενώ παράλληλα εκδόθηκε και μια συλλεκτική έκδοση με ένα μικρό σεντούκι (μ’ ένα χρυσό κλειδάκι), που έκρυβε μέσα του το βιβλίο με το cd.
16.Stou hronou to sentouki
Οι δυο τελευταίοι δίσκοι περιέχουν τόσο παλιά όσο και καινούργια τραγούδια και νομίζω πως δικαιούνται μια θέση σε αυτή τη λίστα.

Stringless «Stringless»


Η πρώτη δισκογραφική δουλειά ενός φωνητικού συνόλου έξι γυναικών, που φέρουν το πρωτότυπο όνομα STRINGLESS, με τίτλο το όνομά τους.

Το υλικό αποτελείται από παραδοσιακά αλλά και καινούργια τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν «a capella» τον Δεκέμβρη του 2014. Κυκλοφορεί από την Outlandish Recordings.

17.Stringless cover
ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ «Χρώματα»


Μια ιδιαίτερη παραγωγή, που κυκλοφόρησε από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ένας δίσκος με τίτλο «Χρώματα», με τρία καινούργια τραγούδια και οκτώ επανεκτελέσεις.

Συμμετέχουν μέλη από τις Ομάδες Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, από τις ομάδες της Πρωινής και της Βραδινής Κοινότητας, ομάδες της Βραδινής Επανένταξης και Ολοκλήρωσης, της Έγκαιρης Παρέμβασης καθώς και εθελοντές μουσικοί.

Ο σχεδιασμός έγινε από το εργαστήρι επαγγελματικής κατάρτισης στις γραφικές τέχνες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, υπό την εποπτεία του Θανάση Γούναρη, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από την MLK.
18.COVER Page 1 small

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates