16 εξώφυλλα «έργα τέχνης» από το 2016

(ΔΕΙΤΕ ΕΞΩΦΥΛΛΑ) 16 ξεχωριστά εξώφυλλα δίσκων από το 2016 και άλλες μουσικές ιστορίες.
Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και κάνοντας την «απαραίτητη» αναδρομή στη δισκογραφία της χρονιάς που φεύγει, σκέφτηκα φέτος να ξεκινήσουμε με τα ωραιότερα εξώφυλλα δίσκων της χρονιάς που σε λίγες ημέρες «παραδίδει τη σκυτάλη» στο 2017.

Όπως έγραφα πέρσι στην αντίστοιχη αναδρομή στα εξώφυλλα των δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2015:

“Στα χρόνια του ’60 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70, τα εξώφυλλα αποτελούσαν σοβαρή υπόθεση στο συνολικό «πακέτο» του δίσκου. Περνώντας τα χρόνια, η «φάτσα του τραγουδιστή», όπως λέει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αντικατέστησε σταδιακά τα έργα τέχνης του Τσαρούχη, του Σταθόπουλου, του Μυταρά ή του Φασιανού κι έτσι στη συντριπτική πλειοψηφία, το κυρίαρχο θέμα στα εξώφυλλα των δίσκων ήταν το πρόσωπο του κατεξοχήν ερμηνευτή ή της ερμηνεύτριας”.

Έτσι, διάλεξα 16 από τα εξώφυλλα των δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2016, που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αποτελούν έργα τέχνης. Σκόπιμα απέφυγα τα εξώφυλλα στα οποία εμφανίζονται σε πρώτο πλάνο τα πρόσωπα τραγουδιστών ή των δημιουργών. Κι αν υπάρχουν 1-2, αυτά είναι έρχονται ως «συμπλήρωμα» στο κεντρικό θέμα του εξωφύλλου…

Η σειρά κατάταξης είναι εντελώς τυχαία…

Βαγγέλης Κορακάκης «Θαλασσινά παλάτια» με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Βασίλη ΚορακάκηΟ καινούργιος δίσκος του Βαγγέλη Κορακάκη με τίτλο «Θαλασσινά παλάτια» με 13 ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα (9) και τον Βασίλη Κορακάκη (4). Ο δίσκος κυκλοφορεί από το Οgdoo Music Group.

Σχεδιασμός – επιμέλεια cd CReatures
eksofylla1.jpg

Μίλτος Πασχαλίδης «Περσείδες»


Έντεκα τραγούδια και δύο ορχηστρικά θέματα συνθέτουν τον δέκατο προσωπικό δίσκο του Μίλτου Πασχαλίδη, με τον τίτλο «Περσείδες» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Σχέδιο εξωφύλλου: Στάθης (Σταυρόπουλος), Artwork: Γιάννης Αντωνίου.
eksofylla2.jpg

Λάκης Παπαδόπουλος «Το πικάπ του Λάκη»


Ο τελευταίος δίσκος του Λάκη Παπαδόπουλου «Το πικάπ του Λάκη, Vol. 1» με 14 διασκευές μεγάλων διεθνών επιτυχιών, ερμηνευμένων από τους Χρήστο Δάντη, Φοίβο Δεληβοριά, Δώρο Δημοσθένους, Νίκο Ζιώγαλα, Τάσο Ιωαννίδη, Γεωργία Κεφαλά, Θοδωρή Μαραντίνη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Λάκη Παπαδόπουλο…

Δημιουργικό - Μακέτα: Κωνσταντίνος Δεληπάλλας
eksofylla3.jpg

Κώστας Τριανταφυλλίδης «Αστρικός χάρτης»


Ο νέος δίσκος του Κώστα Τριανταφυλλίδη με τίτλο «Αστρικός χάρτης» με επτά από τα εννιά τραγούδια σε μουσική του Τριανταφυλλίδη και στίχους των Γρηγόρη Μαρινάκη, Πέπης Δουρέκα και Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι σε μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους Ηλία Κατσούλη κι ένα του Άρη Κούκου με στίχους Γιάννη Μπελεσιώτη.

Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, με το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε»

Το artwork του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Ιωάννης Γκουσδοβάς.
eksofylla4.jpg

Άρης Κούκος & Μάτα Αδαμογιάννη «Με την καρδιά στη θάλασσα»


Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Άρης Κούκος παρουσίασε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Με την καρδιά στη θάλασσα», αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη, που σε πέντε κομμάτια συνυπογράφει και τη μουσική. Πέντε τραγούδια ερμηνεύει η Ιουλία Καραπατάκη και συμμετέχουν, λέγοντας από ένα τραγούδι, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Το δίσκο συμπληρώνει ένα οργανικό.

Οι ζωγραφιές που πλαισίωσαν την έκδοση είναι του ζωγράφου Nicola Delarte.
eksofylla5.jpg

Δημήτρης Παπαδημητρίου & Νίκος Γκάτσος «Μέρες Επιταφίου» με τον Μανώλη Μητσιά


Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη λαϊκή λειτουργία «Μέρες Επιταφίου» σε κείμενο - λιμπρέτο Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Αφηγητής ήταν ο Γιάννης Φέρτης, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τη Χορωδία διηύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός ενώ η διδασκαλία της χορωδίας έγινε από τον Valery Oreshkin. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2015.

Ο πίνακας εξωφύλλου «Ο Χριστός» (π. 1900) είναι έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη και παραχωρήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη και την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
eksofylla6.jpg

Νίκος Φωτιάδης «Μουσικός περίδρομος»


Ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης διάλεξε 39 από τα πιο «νόστιμα» ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, στους στίχους των οποίων αναφέρονται ελληνικά φαγητά και στο βιβλίο «Μουσικός περίδρομος» συγκέντρωσε 91 ξεχωριστές συνταγές για τα φαγητά αυτά…

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα cd με 16 επανεκτελέσεις των τραγουδιών αυτών, σε επιμέλεια του Βαγγέλη Μαχαίρα, από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Γιώτα Λιαποπούλου, Αντιγόνη Μπούνα, Κατερίνα Ρεντίφη, Νίκο Ρεντίφη, Πάνο Ρεντίφη, Μυρτώ Μαχαίρα και τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία».

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Τάκη Πανανίδη.
eksofylla7.jpg

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Γιάννης Κότσιρας «Παραγγελιά - Best of»


Zωντανή ηχογράφηση με 26 τραγούδια από τις παραστάσεις του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Γιάννη Κότσιρα, που πραγματοποιήθηκαν στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» τον περασμένο χειμώνα, με τίτλο «Παραγγελιά».

Εικαστικό αφίσας εξωφύλλου: mddesign
eksofylla8.jpg

Ο Γιάννης Λογοθέτης και οι φίλοι του «Ζωντανή ηχογράφηση από τον Ζυγό»


Το φθινόπωρο του 2007 ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό) και οι φίλοι του οργάνωσαν μια σειρά εμφανίσεων στο «Ζυγό». Αποσπάσματα από τις παραστάσεις αυτές κυκλοφόρησαν σε ένα cd με τίτλο «Ζωντανή ηχογράφηση από το Ζυγό το 2007». Μαζί με τον Γιάννη Λογοθέτη συμμετέχουν οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Μαργαρίτης, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Μάντζιος, Νίκη Τσαϊρέλη, Λάκης Παπαδόπουλος, τα Ημισκούμπρια και οι Αδελφοί Κατσάμπα!

Το σχέδιο του εξωφύλλου είναι βεβαίως του ίδιου του ΛοΓό.
eksofylla9.jpg

Νίκος Πρωτόπαππας & «The Rebetiko guitars project» «Τempo»


Ο λαϊκός κιθαρίστας Νίκος Πρωτόπαπας, παρουσίασε τη νέα του δισκογραφική δουλειά «TEMPO - Rebetiko guitars project», έχοντας σαν βάση τη λαϊκή κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Τραγουδούν: Γιώργος Ξηντάρης, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Μανώλης Δημητριανάκης, Γιώργος Τζώρτζης, Κατερίνα Τσιρίδου, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Σπύρος Πατράς, Στέλλα Καρύδα, Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης… Ο δίσκος περιέχει 14 προπολεμικά ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια και μια δημιουργία των Νίκου Γούναρη & Νίκου Φατσέα από το 1955…

Η γραφιστική επιμέλεια έγινε από τον Σωτήρη Παπατραγιάννη. Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι του Εμμανουήλ Μακρογιάννη.
eksofylla10.jpg

«Το ποίημα που έγινε τραγούδι»


Το άλμπουμ «Το ποίημα που έγινε τραγούδι» είναι η ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2015, με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου toradiofono.gr, αλλά και την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

14 μελοποιημένα ποιήματα, ηχογραφημένα ζωντανά από ερμηνευτές, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Τανάγρη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Βουμβάκη, Ηρώ, Απόστολος Ρίζος, Μαρία Παπαγεωργίου, Θέμης Καραμουρατίδης και οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης. Τα τραγούδια «Επινίκιο» και «Το πλήθος» περιλαμβάνονται για πρώτη φορά σε ένα άλμπουμ.

Το εξώφυλλο κοσμεί ένα έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και το artwork επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης.
eksofylla11.jpg

Τάσος Ζαφειρίου & Μιχάλης Μπουρμπούλης «Βήματα ειν’η ζωή μας»


Η νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Τάσου Ζαφειρίου με 13 τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, Μίρκας Παπαδημητρίου, Μαρίας Παπαδάκη, Ελένης Νανοπούλου, Αμαλίας Μπορτζοβίτου, Χαράς Ρίζου και Ανδρέα Βαρβαρήγου.

9 τραγούδια ερμηνεύει ο Τάσος Ζαφειρίου και από δύο ο Βασίλης Λέκκας και η Δέσποινα Ραφαήλ.

Photo editing: Φίλιππος Λευκαδίτης.
eksofylla12.jpg

Πάρις Παρασχόπουλος «Ερωτόκριτος» του Βασίλη Ρώτα


Ένα συλλεκτικό cd, που εκδόθηκε σε λίγα αντίτυπα, με τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Πάρις Παρασχόπουλος στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρχές του ‘90, πάνω σε στίχους του Βασίλη Ρώτα για τον «Ερωτόκριτο» του Ρώτα… Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Αγγελική Λεμονή, Όλγα Αθανασιάδου και ο Σταύρος Ζιώγας.

Η ηχογράφηση έγινε στο studio «Αγροτικό» από τον Γιώργο Ξάνθη και τον Νίκο Παπάζογλου. Η γραφιστική επιμέλεια και ο σχεδιασμός εξωφύλλου έγινε από τον Θανάση Σέρβο.
eksofylla13.jpg

Γρηγόρης Βασίλας & Κώστας Φασουλάς «Φανός Θυέλλης»


Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γρηγόρης Βασίλας και το συγκρότημα «Πυρήνας» στο δεύτερο δίσκο τους με τίτλο «Φανός θυέλλης», που περιέχει πέντε ορχηστρικά και έξι τραγούδια… Τραγουδούν ο Παντελής Θαλασσινός, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και η Χριστίνα Λάμπρου, ενώ ο Νίκος Τατασόπουλος συμμετέχει παίζοντας μπουζούκι σε ένα οργανικό. Οι στίχοι είναι σε τρία τραγούδια του Κώστα Φασουλά και σε δύο του Γρηγόρη Βασίλα… Στο δίσκο ακούγεται και μια επανεκτέλεση του «Σιγά τις μαχαιριές σιγά» του Γιάννη Βέλλα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Το artwork της έκδοσης είναι του Γιάννη Αλεξίου.
eksofylla14.jpg

Θωμάς Σιώμος & Νίκος Καρίμπας «Μοίρα Κρυμμένη»


O τέταρτος δίσκος του τραγουδοποιού Θωμά Σιώμου με τίτλο «Μοίρα κρυμμένη» με οκτώ τραγούδια σε στίχους Νίκου Καρίμπα, ένα του Νίκου Πολύζου και ένα που συνυπογράφουν ο Νίκος Καρίμπας με τον Νίκο Πολύζο. Τραγουδούν οι Πίτσα Παπαδοπούλου, Μανώλης Χατζημανώλης, Σοφία Παπάζογλου, Λένα Αλκαίου, Εύα Κανέλλη, Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Θωμάς Σιώμος.

Το εικαστικό θέμα του εξωφύλλου είναι του ζωγράφου Βαγγέλη Κουμπή.
eksofylla15.jpg

Μίκης Θεοδωράκης «Φύλαξα τ’ όνειρο»


Ένας καινούργιος διπλός δίσκος με 22 διασκευασμένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδισμένα από τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη. Ο δίσκος με τον τίτλο «Φύλαξα τ’ όνειρο» κλείνει με τρεις ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη. Σε ένα τραγούδι, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τραγουδά ο Μανώλης Πάππος.

Design: Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος - Illustration: lyeyee & dp
eksofylla16.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!