15 + 1 εξώφυλλα «έργα τέχνης» από το 2015

(ΔΕΙΤΕ ΕΞΩΦΥΛΛΑ) 15+1 ξεχωριστά εξώφυλλα δίσκων από το 2015 και ένα τραγούδι για ένα «εξώφυλλο» από τα παλιά.
Bαδίζοντας ολοταχώς προς την αλλαγή του χρόνου και ψάχνοντας τους δίσκους της χρονιάς που πέρασε, σκέπτομαι πως όλοι μιλάμε για τα τραγούδια, αν είναι καλά, μέτρια ή αδιάφορα, για τους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους τραγουδιστές… Δυστυχώς δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου καμιά αναφορά για τα εξώφυλλα των δίσκων και τους καλλιτέχνες που τα σχεδίασαν…

Στα χρόνια του ’60 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70, τα εξώφυλλα αποτελούσαν σοβαρή υπόθεση στο συνολικό «πακέτο» του δίσκου. Περνώντας τα χρόνια, η «φάτσα του τραγουδιστή», όπως λέει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αντικατέστησε σταδιακά τα έργα τέχνης του Τσαρούχη, του Σταθόπουλου, του Μυταρά ή του Φασιανού κι έτσι στη συντριπτική πλειοψηφία, το κυρίαρχο θέμα στα εξώφυλλα των δίσκων ήταν το πρόσωπο του κατεξοχήν ερμηνευτή ή της ερμηνεύτριας.

Μ’ αυτή τη σκέψη, διάλεξα 15+1 από τα εξώφυλλα των δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2015, τα οποία είναι, κατά τη γνώμη μου, πραγματικά έργα τέχνης. Σκοπίμως απέφυγα τα εξώφυλλα στα οποία εμφανίζονται σε πρώτο πλάνο τα πρόσωπα τραγουδιστών ή των δημιουργών. Κι αν υπάρχουν 1-2, αυτά είναι σε δεύτερη «μοίρα» και συμπληρώνουν το θέμα του εξωφύλλου.

Η σειρά κατάταξης είναι εντελώς τυχαία…

Ελένη Αρβελέρ, Νίκος Πλάτανος & Γιώργος Νταλάρας «Αμίλητη ιστορία»


Δέκα ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο. Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχουν η Ασπασία Στρατηγού και η Μέμη Σπυράτου. Ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πίνακας εξωφύλλου: «Η δόξα των Ψαρών» του Νικόλαου Γύζη. Σχεδίαση, γραφιστική επιμέλεια: Οgdoo
1

Σταύρος Κουγιουμτζής «Ζωντανή ηχογράφηση στο Βασιλικό Θέατρο»


Η συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2003. Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Χατζημανώλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Μαρία Κουγιουμτζή, Χορωδία Νέων, Παιδική Χορωδία και η Ορχήστρα Νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη.

Σχεδιασμός - επιμέλεια γραφικών και εξωφύλλου: Καλλιόπη Κουτουνίδου.
2

Πάνος Παπαϊωάννου, Χρυσόστομος Καραντωνίου & Δημήτρης Παπαχαραλάμπους «Ο χορός των ημερών»


Μουσική: Χρυσόστομος Καραντωνίου, στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους (σε ένα τραγούδι οι στίχοι είναι του Νίκου Μαμαγκάκη). Τραγουδά ο Πάνος Παπαϊωάννου. Συμμετέχουν: Δήμητρα Γαλάνη, Παντελής Θαλασσινός, Λαμπρινή Καρακώστα.

Φωτογραφίες & σχεδίαση εξωφύλλου: Γιάννης Μαργετουσάκης & Πάνος Παπαϊωάννου.
3

Δημήτρης Λέντζος «Ο γύρος του θριάμβου»


Εικοσιτρία τραγούδια με λόγια του ποιητή – στιχουργού Δημήτρη Λέντζου. Moυσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μιχάλης Τερζής, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Σχοινάς, Στάθης Γκότσης, Νίκος Πλατύραχος, Αντώνης Παπαγγελής, Φίλιππος Πλακιάς, Πάνος Μπούσαλης, Παντελής Θαλασσινός, Μιχάλης Νικολούδης, Χρήστος Λεοντής.

Τραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βασίλης Λέκκας, Ζαχαρίας Καρούνης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Μπέττυ Χαρλαύτη, Νίκος Ανδρουλάκης, Bίκυ Καρατζόγλου, Φίλιππος Πλακιάς, Πάνος Μπούσαλης, Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τζαγκαράκη, Ιωάννα Φόρτη.

Το ζωγραφικό έργο του εξωφύλλου είναι της Έφης Κατσουρού.
4

Παντελής Θαλασσινός & Κώστας Φασουλάς «Να ταν ο πόλεμος χορός»


Δέκα παιγνίδια που έγιναν τραγούδια σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Κώστα Φασουλά. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Νάνα Μπινοπούλου & Φαίδρα Θαλασσινού.

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Λένα Σπανιά
5

Βασίλης Ανδρικόπουλος «Στη μοναξιά της εξορίας σου»


Ένας δίσκος αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη σε μουσική και στίχους Βασίλη Ανδρικόπουλου. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Τάκης Κωνσταντακόπουλος και ο Bασίλης Ανδρικόπουλος.

Το εξώφυλλο είναι έργο της Δήμητρας Ψυχογιού και η γραφιστική επιμέλεια του Πάνου Παπαϊωάννου.
6

Χρήστος Νικολόπουλος, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, Μανώλης Λιδάκης «Αυτός που ανοίγει το χορό»


Εννέα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη (σε ένα οι στίχοι είναι του Νίκου Μωραΐτη) με ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη. Ο δίσκος συμπληρώνεται με ένα ορχηστρικό.

Σχεδίαση εξωφύλλου: Θωμάς Παναγιωτόπουλος
7

Γιώργος Νταλάρας «Μίκης Θεοδωράκης – Κράτησα τη ζωή μου»


Διπλό cd με την αποτύπωση των δυο παραστάσεων του Γιώργου Νταλάρα με τίτλο «Η ποίηση στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτη του 2014. Συμμετέχουν ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Νεανική χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

Εικαστικό εξωφύλλου: Άγγελος Παπαδόπουλος, σχεδίαση γραφιστική επιμέλεια: Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος.
8

Γιώργος Ανδρέου & Ρίτα Αντωνοπούλου «Ζωή μου μην αργείς»


Δεκατρία τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου με ερμηνεύτρια την Ρίτα Αντωνοπούλου. Συμμετέχουν: Πάνος Κατσιμίχας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος.

Ζωγραφική: Ηώ Αγγελή, σχεδιασμός έκδοσης: Ανδρέας Γεωργιάδης
9

Ανδρέας Κατσιγιάννης «Μικρό μου Καστελλόριζο»


Το dvd με το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. «Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελλόριζο» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Άγγελου Κοβότσου και το cd με τη μουσική και τα δυο τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη (ένα σε στίχους Ελένης Φωτάκη κι ένα παραδοσιακό), που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.

Εικαστική επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης.
10

Γιάννης Νικολάου, Μαρία Παπαδάκη & Μιχάλης Κουνάλης «Του νότου τα πουλιά»


Έντεκα τραγούδια του Γιάννη Νικολάου σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη με ερμηνευτή τον Μιχάλη Κουνάλη. Συμμετέχουν: Εμμανουέλα Χιωτάκη, Αλέξανδρος Μπελλές.

Οι φωτογραφίες είναι της Ευδοκίας Ματσακά-Νικολάου. Σχεδιασμός έκδοσης: Αργυρώ Σύριγγα.
11

Τατιάνα Ζωγράφου «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι»


Δεκαέξι τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά σε μουσική της Τατιάνας Ζωγράφου.
Στίχοι: Mαριάννα Αβούρη, Φίλια Δενδρινού, Τατιάνα Ζωγράφου, Ιουλίτα Ιλιοπούλου, Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Παυλίνα Παμπούδη, Ελισάβετ Τάρη, Στέλλα Τζίβα, Μάκης Τσίτας.

Τραγουδούν: Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Γισδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Καζούλλης, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δάφνη Πανουργιά, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Παιδική χορωδία Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη – Κούκνη.

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Χρήστος Γκόλφης.
12

«Πήτερ Παν»


Ο «Πήτερ Παν» του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι ανέβηκε το Μάρτιο του 2012 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε διασκευή – σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου και μουσική του Γιώργου Καζαντζή. Τρία χρόνια μετά κυκλοφορεί σε βιβλίο – cd, με οδηγό τη διασκευή για το θέατρο του Γιάννη Καλατζόπουλου και τη μουσική του Γιώργου Καζαντζή σε νέα ηχογράφηση. Τραγουδούν: Γιώργος Ανδρέου, Μελίνα Κανά, Σταμάτης Κραουνάκης, Ναντίνα Κυριαζή, Ευτυχία Μητρίτσα, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Εικονογράφηση: Σταύρος Κιουτσιούκης – Έφη Θεοδωροπούλου
13

Μιχάλης Κουμπιός «Almyra»


O νέος δίσκος του Μιχάλη Κουμπιού με δεκατρία οργανικά και δυο τραγούδια – σε στίχους Άλκη Αλκαίου και Μιχάλη Κουμπιού – ερμηνευμένα από τον Βασίλη Λέκκα.

Το εξώφυλλο είναι πίνακας της Γιούλας Ροζάκου. Artwork: Δημήτρης Κατσαρής
14

Κώστας Άγας «Του Αιγαίου η μοναξιά ΙΙ – Η απάντηση»


Ο έκτος δίσκος του τραγουδοποιού Κώστα Άγα με 20 τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του (σε ένα τραγούδι η ποίηση είναι του Βλάμη). Τραγουδούν: Καλλιόπη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Φράγκος, Ηλιάνα Μπούτση, Κώστας Άγας. Συμμετέχουν φιλικά: Γιάννης Κούτρας, Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Aξίζει να σημειωθεί πως όπως και οι προηγούμενοι δίσκοι του, έτσι και αυτός δεν κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία, αλλά τον προσφέρει ο ίδιος ο δημιουργός του ως δώρο στους ενδιαφερόμενους που θα επικοινωνήσουν μαζί του.

Σχεδιασμός έκδοσης: www.elix.gr
15

Nίκος Πλατύραχος & Γιώργος Νταλάρας «Τα άστεγα»


Δεκατρία τραγούδια και δυο οργανικά σε μουσική του Νίκου Πλατύραχου και στίχους των Γιάννη Δούκα, Δημήτρη Λέντζου, Κώστα Παπαγεωργίου, Δημήτρη Ρούλια, Παναγιώτη Μακρή και Τίνας Γιωτοπούλου. Εννέα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και από ένα οι Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ασπασία Στρατηγού και ο Νίκος Πλατύραχος.

Σκιτσογράφος μουσικών οργάνων: Δημοσθένης Μπάρμπας, artwork: Ελένη Σακαλή
16
«Τι Όμορφο εξώφυλλο που είσαι…»

Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε αυτή την καταγραφή, από ένα τραγούδι του Χάρη Λυμπερόπουλου και της Σώτιας Τσώτου, που ηχογραφήθηκε το 1975 από τον Σταμάτη Κόκοτα με τίτλο «Τι όμορφο εξώφυλλο»…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!