10 (ακόμα) λαϊκά κορίτσια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Δέκα ακόμα τραγουδίστριες που μας ψυχαγωγούν και μας διασκεδάζουν με τις ξεχωριστές φωνές τους.
Μετά το πρώτο μέρος, που συνάντησε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, παρουσιάζουμε 10 ακόμα κορίτσια, τραγουδίστριες που συχνά βλέπουμε σε εκπομπές όπως αυτή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην Υγειά μας», που συναντάμε στις ταβέρνες, στα λαϊκά πάλκα, αλλά ενίοτε και σε μεγαλύτερους χώρους, στο πλάι καταξιωμένων δημιουργών - καλλιτεχνών, καθώς και στη δισκογραφία.

Η Ελλάδα, εκτός από εξαιρετικούς μουσικούς, «παράγει» και πολλές πραγματικά ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές φωνές.

Η επιλογή των 10 κοριτσιών είναι ενδεικτική -χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως περιορίζονται στο λαϊκό & ρεμπέτικο ρεπερτόριο- όπως κι αυτή των τραγουδιών που ερμηνεύει καθεμία, ενώ η σειρά παρουσίασής τους τυχαία.

Ειρήνη Τουμπάκη


Η Ειρήνη Τουμπάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Ως γόνος μουσικής οικογενείας, το 2000 ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και παράλληλα άρχισε να συνεργάζεται σε μουσικές σκηνές και λαϊκά πάλκα, με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: Τάκη Βούη, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Γιάννη Βογιατζή, Πέτρο Βαγιόπουλο, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Παναγιώτη Λάλεζα, Παντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μαρία Σουλτάτου, Φίλιππο Πλακιά, Σταμάτη Χατζηευσταθίου, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιάννη Ντουνιά, Κώστα Μάτζιο, Αφεντούλα Ραζέλη, Αργυρώ Καπαρού κ.α. Το 2007 συμμετείχε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ελεγεία» (σε στίχους Δανάης Μαστρογιάννη και μουσική Αντώνη Κυζούλη), αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, ενώ διαθέτει πολλές δισκογραφικές συμμετοχές, καθώς κι έναν δίσκο από κοινού με τον Βαγγέλη Μαχαίρα, με τίτλο «Της ζωής μου η γραμμή».

Μπουρνοβαλιά
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος - Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

Σταυρούλα Μανωλοπούλου


H Σταυρούλα Μανωλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της είχε διαφανεί η κλίση της στο τραγούδι. Στην επαγγελματική της πορεία έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικές συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Κανά, ο Κώστας Μακεδόνας, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Μαριώ, η Μαίρη Λίντα, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μωραΐτης κ.ά. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η εξαετής συνεργασία της με τον λαϊκό συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη. Συμμετέχει στο συγκρότημα λαϊκής μουσικής Πυρήνας. Έχει πολλές δισκογραφικές συμμετοχές τόσο στο χώρο της λαϊκής, όσο και της παραδοσιακής και ροκ σκηνής.

Μισιρλού
Στίχοι & Μουσική: Νίκος Ρουμπάνης

Χαρούλα Τσαλπαρά


Η τραγουδίστρια και μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά κατάγεται από την Ξάνθη και ασχολείται ήδη από το 2005 με την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Από το 2007 και μετά μελετά την ερμηνεία μεγάλων λαϊκών τραγουδιστριών, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Στέλλα Χασκήλ, η Σωτηρία Μπέλλου κ.α. Αποτελεί βασικό μέλος στο τραγούδι και το μπαγλαμά με το λαϊκό σχήμα «HiPsi 78rpm». Παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Μουσική Αυλή». Το 2004 εισάγεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2008 αποκτά το πτυχίο Αρμονίας στο Ελληνικό Ωδείο και συνεχίζει τις σπουδές ανώτερων θεωρητικών για να αποκτήσει, το 2010, το πτυχίο Αντίστιξης. Αποφοιτεί από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών το ίδιο έτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2011, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο πιάνο και αποκτά με άριστα το Δίπλωμα από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών, τάξη του κ. Γ. Μιχαηλίδη.

Μαρικάκι μου
Στίχοι & Μουσική: Κώστας Σκαρβέλης

Μαρία Σταφυλοπάτη


Η Μαρία Σταφυλοπάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ναυτιλιακά και θέατρο. Αν και το τραγούδι προέκυψε τυχαία στη ζωή της, είναι μια γνήσια εκπρόσωπος του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με σημαντικά πρόσωπα του χώρου, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μιχάλης Δημητριάδης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης & ο Γιάννης Λεμπέσης, ο οποίος υπογράφει τους στίχους & τη μουσική στο πρόσφατο τραγούδι της «Παντοτινά θα σ’ αγαπώ».

Σεράχ
Στίχοι & Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Αθηνά Λαμπίρη


H Αθηνά Λαμπίρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λιμενάρια Θάσου. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των 8 και έκανε μαθήματα κιθάρας για τρία χρόνια. Από το 2002 μέχρι το 2011 έζησε στο Ρέθυμνο όπου σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 2004 συνεργάστηκε με πολλούς κρητικούς μουσικούς και έμαθε πολίτικο και κρητικό λαούτο πλάι στους λαουτιέρηδες Συκάκη Στέλιο και Δημήτρη Σιδερή. Συνεργάστηκε με τους λυράρηδες Ζαχαρία Σπυριδάκη και Δημήτρη Σγουρό. Συμμετείχε στο τριπλό CD του Δημήτρη Σγουρού «Τραγούδια και μελωδίες από την Κρήτη. Το Αρχείο του Παύλου Γ. Βλαστού», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011. Το 2014 συμμετείχε στη μεγάλη περιοδεία του Γιώργου Νταλάρα, Rebetiko Unplugged, σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης έκτακτες συνεργασίες με τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο και Γρηγόρη Βασίλα και σταθερές εμφανίσεις με το δεξιοτέχνη Νίκο Τατασόπουλο.

Αργοσβήνεις μόνη
Στίχοι & Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Ελένη Καπηλίδου


Η Ελένη Καπηλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977 σε καλλιτεχνική οικογένεια. Έκανε πιάνο και θεωρητικά μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και μαθήματα κλασικού μπαλέτου στη Σχολή Χορού της Αγγελικής Σβήγκα. Συνέχισε τις σπουδές της στο χορό στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού της Νίκης Κονταξάκη στην Αθήνα, στο πιάνο με το Γιώργο Κοντραφούρη και στα σύγχρονα θεωρητικά με το Γιάννη Άννινο. Έκανε ακόμη βυζαντινή μουσική με το Χρίστο Τσιαμούλη, καθώς και μαθήματα φωνητικής με την Andrea Leigh και τη Νένη Ζάππα. Έχει συνεργαστεί με το Γιάννη Κότσιρα, τα Μακρινά Ξαδέρφια, τον Βαγγέλη Κορακάκη, το Λάκη Χαλκιά κ.ά. Το 2005 συμμετείχε με ένα τραγούδι στο δίσκο του Γιώργου Χατζηπιερή με τίτλο «Ο τεμπέλης δράκος και άλλες ιστορίες», με δυο τραγούδια στο δίσκο του συγκροτήματος Μακρινά Ξαδέρφια με τίτλο «Καλό ταξίδι», με ένα τραγούδι στο «Χωματόδρομο» του Βαγγέλη Κορακάκη. Το 2007 συμμετείχε στη μουσική τηλεοπτική εκπομπή Rewind της Σεμίνας Διγενή.

Πάρε το δάκρυ μου
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - Μουσική: Μανώλης Χιώτης

Μαριάνθη Λιουδάκη


Η Μαριάνθη Λιουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής -Ψυχολογίας. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε το 2002, ως μέλος της ορχήστρας «Νάστρα» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Παράλληλα έκανε μαθήματα τραγουδιού με το Σάκη Τσιλίκη στη θεατρική Σχολή της Μαίρης Ραζή «Η Πρόβα», κλασσικό τραγούδι και πιάνο. Τον Αύγουστο του 2009 παρακολούθησε το σεμινάριο με θέμα: «Τούρκικο λαϊκό τραγούδι» με τη Mercan Erzincan στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daily. Δισκογραφικά συμμετέχει στις δουλειές του Γιάννη Λεμπέση.

Τι σε μέλλει εσένανε
Στίχοι & Μουσική: Παραδοσιακό

Λίλυ Ριτσώνη


Μια λαϊκή τραγουδίστρια με προσωπικό ύφος και αμέτρητες ώρες στο πάλκο, στα πολλά χρόνια παρουσίας της στη ρεμπέτικη & λαϊκή μουσική σκηνή. Η Λίλυ Ριτσώνη έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς, αλλά και τραγουδιστές του είδους, σε live εμφανίσεις. Συμμετείχε στη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου «Σταύρος Τζουανάκος - Δεξιοτέχνες και ερμηνείες».

Της ταβέρνας το ρολόι
Στίχοι & Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Χρυσούλα Κεχαγιόγλου


Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου είναι μια από τις ξεχωριστές φωνές της νεότερης γενιάς ερμηνευτριών. Μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, της «Ομάδας Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου αλλά και του κέλτικου σχήματος «Ιέρνις», ασχολείται με διάφορα είδη μουσικής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παραδοσιακή μουσική ευρωπαϊκών χωρών και συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές, όπως στο δίσκο «Κάτω από την Ακρόπολη» του Νίκου Αντύπα και της Λίνας Νικολακοπούλου. Το maxi single «Σα φυλαχτό» είναι η πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, τη σύνθεση και τους στίχους της οποίας υπογράφει ο Λάζαρος Σαμαράς.

Γκιουλμπαχάρ
Στίχοι & Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Κωνσταντίνα Καραχάλιου


Η Κωνσταντίνα Καραχάλιου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου κι ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Τη συναντάμε σε διάφορα μουσικά στέκια. Έχει συνεργαστεί με τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Κατερίνα Τσιρίδου και τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Πατρά.

Χαρικλάκι
Στίχοι & Μουσική: Πάνος Τούντας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates