Εν Χορδαίς - Ethnopholia

(VIDEO) Τρία επεισόδια, αφιερωμένα στην ελληνική μουσική παράδοση.
Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, η ελληνική μουσική παράδοση και οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου, μεταβυζαντινή μουσική από χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος - 19ος αι), μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, καθώς και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), το Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bozar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff - Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room of South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre De La Ville - Les Abbesses (Παρίσι) και άλλους πολλούς. Σημαντικές είναι ακόμη οι συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Κεμπέκ, Λουξεμβούργο, Τύνιδα, Αμμάν, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσός, Βηρυτός, Άμπου Ντάμπι, Μουσκάτ, Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ, Προύσα, Ικόνιο κ.α.), καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Καναδούς, Εβραίους και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.

Το Νοέμβριο του 2006 το Εν Χορδαίς συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο επίσημο ταξίδι του στα ΗΑΕ και το Ομάν, ενώ το 2007 αποτέλεσε επίσημη πρόταση του Ελληνικού τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah για την προβολή του αραβικού πολιτισμού.

Το Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας «Prix France Musique des Musiques du Monde» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας, για τη συνδρομή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Το βραβείο συνοδεύεται από την ηχογράφηση ενός δίσκου του Εν Χορδαίς για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occora με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mundi.

Όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια του σχήματος Εν Χορδαίς έχει παρουσιαστεί εκτενώς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας ενθουσιώδεις κριτικές καθώς και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ. σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Turkish Radio Television, Al Jazeera, ΕΡΤ κλπ.).

Ethnopholia


Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τρία επεισόδια της σειράς «Ethnopholia» στα οποία το σχήμα Εν Χορδαίς είχε τον καλλιτεχνικό συντονισμό. Πρόκειται για μία παραγωγή του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Al Mayadeen με έδρα τον Λίβανο, που έχει ως περιεχόμενο τις μουσικές ανά τον κόσμο παραδόσεις. Τα τρία αυτά επεισόδια είναι αφιερωμένα στην ελληνική μουσική παράδοση και αποτελούν ένα μικρό δείγμα της ηχοχρωματικής ποικιλίας της.

Greece - Alive traditions from Pontos to Crete

Greece - From Macedonia region to Epirus

Greece - The Minor Asia influence on Greek music

Οι επόμενες συναυλίες των Εν Χορδαίς


18 of February 2017: Lippstadt, Germany: Exile
20 of February 2017: Alte Oper, Frankfurt, Germany: Exile

3 of March 2017: Stok Theater - Mediterranean Music Festival, Zurich, Switzerland: Trio Levante
4 of March 2017: Mediterranean Music Festival, Bern, Switzerland: Trio Levante

6 of April 2017: Werkraum Foundation, Lörrach, Germany: The Fairytale of the Music
7 of April 2017: Werkraum Foundation, Lörrach, Germany: The Fairytale of the Music
8 of April 2017: Werkraum Foundation, Lörrach, Germany: The Fairytale of the Music
27 of April 2017: Rocher de Palmer, Bordeaux, France: Exile

5 of May 2017: Espace Prévert Scène du Monde, Savigny-le-Temple (Paris), France: Kalaitzidis - Tabassian duo
19 of May 2017: Fellbach, Germany: Exile
20 of May 2017: Fellbach, Germany: The Prehistory of Rebetiko
28 of May 2017: Paphos Cultural Capital of Europe, Cyprus: Exile

7 of July 2017: Stimmen Festival, Lörrach, Germany: The Musical Voyages of Marco Polo

16 of September 2017: George Enescu Festival, Bucharest, Romania: The Musical Voyages of Marco Polo

www.enchordais.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates