Έφυγε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντίνος Κατσουρίδης

Μετά τον χαμό του Βαγγέλη Λειβαδά, η «απανωτή» απώλεια του Ντίνου Κατσουρίδη βαθαίνει την θλίψη των φίλων του θεάτρου, του κινηματογράφου…

των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα. Και οι δύο έφυγαν πλήρεις ημερών. Ο πρώτος «παραδόθηκε» στις φλόγες, στο κρεβάτι του σπιτιού του, ανήμπορος στα 90 του χρόνια να αντιδράσει στο κακό, και ο δεύτερος, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 84 ετών, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν.

Το ζήτημα που αυτόματα προκύπτει ερχόμενο «δραματικά» στην επιφάνεια, είναι η έλλειψη «αντικαταστατών». Δηλαδή ικανών επαγγελματιών και χαρισματικών καλλιτεχνών που θα ηγηθούν στο χώρο τους, χαράζοντας καινοτόμες στράτες, λειτουργώντας ως πρότυπα για τους επόμενους, ως μέτρο και σταθμά για τους ανερχόμενους αλλά και τους συνοδοιπόρους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον «πλάτες» να ακουμπήσουμε, «στηρίγματα» για να πάρουμε κουράγιο και να εμπνευστούμε, «καταφύγια» ελπίδων.

O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 ήρθε στην Aθήνα για σπουδές στην Iατρική Σχολή αλλά τελικά φοίτησε στην Σχολή Σταυράκου, στο τμήμα σκηνοθεσίας. Σύντομα, στην σχολή αυτή που λειτούργησε ως φυτώριο μιας ολάκερης «κινηματογραφικής» -και όχι μόνο – γενιάς, αναδείχθηκε σε καθηγητή φωτογραφίας.

H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με το μαγικό κόσμο του σινεμά, είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην νεορεαλιστική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Πικρό Ψωμί». Στη συνέχεια θα εργαστεί για οκτώ χρόνια στην Φίνος Φιλμ, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, σε δεκάδες ταινίες συνεργαζόμενος κορυφαίους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και πρωταγωνιστές: Γιώργος Τζαβέλλας, Αλέκος Σακελλάριος, Δημήτρης Χορν, Βασίλης Λογοθετίδης, Βασίλης Aυλωνίτης, Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά.

Παράλληλα, το 1960 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του Mανώλη Σκουλούδη «Υπόθεση Ντρέυφους», με τον τίτλο «Eίμαι Aθώος». Aκολουθεί την ίδια χρονιά το « Έγκλημα στα Παρασκήνια» με πρωταγωνιστές τους Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού και Αλίκη Γεωργούλη. Μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης -Φουκς) και το βραβείο β' γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).

Ο Κατσουρίδης συνεχίζει με μια σειρά ταινιών που συνδυάζουν την καλλιτεχνική με την εμπορική επιτυχία: «Ο Kύριος Πτέραρχος», «Tης Kακομοίρας», «Oι Aδίστακτοι» . Σταματάει για λίγο τη σκηνοθεσία εξακολουθώντας όμως να δίνει το παρών ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε έργα συναδέλφων του.

Στο λυκαυγές της δεκαετίας του ΄70 η σύμπραξή του με τον Θανάση Βέγγο θα αποβεί καταλυτική για την διαδρομή και την «προίκα» του: «Tι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση;» και «Θανάση Πάρε το Όπλο σου» είναι δυο δραματικές κωμωδίες που παίρνοντας «θέση» στα «κακώς κείμενα» της επταετίας (χούντας), «κατεβάζουν» βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γεμίζουν τις αίθουσες και φέρνουν λεφτά στα ταμεία, ανοίγοντας ταυτόχρονα ορίζοντες στο εγχώριο σινεμά.

Τα έργα αυτά θα αναδείξουν το τεράστιο και ανεξάντλητο «βάθος» του Βέγγου σε ρόλους που ξέφευγαν από το μέχρι τότε «προφίλ» του. Οι δύο τους θα προεκτείνουν με ξεχωριστά αποτελέσματα τη σχέση τους μέχρι και τα πρώτα χρόνια του ΄80.

Από εκεί και πέρα, ο Κατσουρίδης θα παραμείνει στις επάλξεις, ακούραστος, συνεισφέροντας με τις γνώσεις και την πολύτιμη πείρα και εμπειρία του στις εργασίες και απόπειρες των νεότερων κινηματογραφιστών.

Φωτογραφία 2: Από την ταινία «Οι Αδίστακτοι». Ο Νίκος Κούρκουλος τραγουδά μαζί με τουδ Στέλιο Καζαντζίδη και Μαρινέλλα το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Δημήτρη Χριστοδούλου

Φιλμογραφία Ντίνου Κατσουρίδη

Σκηνοθεσία
1.Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
2.Είμαι αθώος (1960)
3.Ο κύριος πτέραρχος (1963)
4.Της κακομοίρας (1963)
5.Αδίστακτοι (1965)
6.Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)
7.Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
8.Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)
9.Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972)
10.Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
11.Ο φαλακρός μαθητής (1979)
12.Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
13.Βέγγος ο τρελλός καμικάζι (1980)
14.Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982)

Σενάριο
1.Της κακομοίρας (1963)
2.Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
3.Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)
4.Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)
5.Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
6.Ο φαλακρός μαθητής (1979)
7.Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
8.Βέγγος ο τρελλός καμικάζι (1980)
9.Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982)

Φωτογραφία
1.Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
2.Η κυρά μας η μαμμή (1958)
3.Μια ζωή την έχουμε! (1958)
4.Ο Ηλίας του 16ου (1959)
5.Αλλοίμονο στους νέους (1961)
6.Εταιρία θαυμάτων (1962)
7.Τα δίδυμα (1964)
8.Αδίστακτοι (1965)
9.Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)
10.Ο τυχεράκιας / Θύμιος σουβλάκια και ΠΡΟΠΟ (1968)
11.Κακός, ψυχρός και ανάποδος (1969)
12.Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969)
13.Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)
14.Ο έρωτας του Οδυσσέα (1984)
15.Πρωινή περίπολος (1986)
16.120 ντεσιμπέλ (1987)
17.Η κόκκινη μαργαρίτα (1990)
18.Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991)
19.Γυναίκες δηλητήριο (1993)
20.Ακροπόλ (1995)
21.Το καναρινί ποδήλατο (1999)

Μοντάζ
1.Ο γρουσούζης (1952)
2.Μπροστά στο Θεό (1953)
3.Το σωφεράκι (1953)
4.Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
5.Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1954)
6.Γκόλφω (1955)
7.Η άγνωστος (1956)
8.Η καφετζού (1956)
9.Το αμαξάκι (1957)
10.Η θεία από το Σικάγο (1957)
11.Η κυρά μας η μαμμή (1958)
12.Ο Ηλίας του 16ου (1959)
13.Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)
14.Καλημέρα Αθήνα (1959)
15.Το ποτάμι (1960)
16.Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
17.Είμαι αθώος (1960)
18.Αλλοίμονο στους νέους (1961)
19.Εταιρία θαυμάτων (1962)
20.Της κακομοίρας (1963)
21.Ο κύριος πτέραρχος (1963)
22.Τα δίδυμα (1964)
23.Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964)
24.Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)
25.Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)
26.Ποιος Θανάσης!! (1968)
27.Ο τυχεράκιας / Θύμιος σουβλάκια και ΠΡΟΠΟ (1968)
28.Η ώρα της οργής (1968)
29.Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969)
30.Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)
31.Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969)
32.Σκιές στην άμμο (1970)
33.Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)
34.Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
35.Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)
36.Το προξενιό της Άννας (1972)
37.Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972)
38.Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)
39.Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
40.Από που πάνε για τη χαβούζα (1978)
41.Η κόντρα (1983)
42.Ο έρωτας του Οδυσσέα (1984)
43.120 ντεσιμπέλ (1987)
44.Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991)
45.Όλα είναι δρόμος (1997)
46.Το καναρινί ποδήλατο (1999)
47.Μάτια από νύχτα (2003)
48.Γυναικείες συνωμοσίες (2007)

Εικονολήπτης
1.Η καφετζού (1956)
2.Η άγνωστος (1956)
3.Το αμαξάκι (1957)
4.Η θεία από το Σικάγο (1957)
5.Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)

Βοηθός σκηνοθέτη
1.Πικρό ψωμί (1951)

Βοηθός εικονολήπτη
1.Το σωφεράκι (1953)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates