Χρήστος Κολοκοτρώνης - Μια ζωή τραγούδι με «γούστο» (2008)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO – ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ιδιαίτερο, τηλεοπτικό αφιέρωμα στο σπουδαίο λαϊκό στιχουργό

Σαν σήμερα…

Στις 13 Νοεμβρίου 1999 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Χρήστος Κολοκοτρώνης. Είχε γεννηθεί το 1922 στην Αθήνα και σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα.

Ο Χρήστος Κολοκοτρώνης υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού. Μαζί με τον Βίρβο, την Παπαγιαννοπούλου και τον «Τσάντα», διαμόρφωσαν το λαϊκό στίχο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 και μετά... Ο ίδιος υπέγραψε αρκετά τραγούδια σαν συνθέτης, ενώ από το 1967 και μετά πραγματοποίησε εμφανίσεις σε διάφορα κέντρα της Αθήνας σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του.

«Έχει γούστο» για τον Χρήστο Κολοκοτρώνη

Σήμερα πάμε δέκα και πλέον χρόνια πριν, στις 10 Φεβρουαρίου 2008, όταν στο πλαίσιο της εκπομπής της ΝΕΤ «Έχει γούστο», η Μπήλιω Τσουκαλά πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Χρήστο Κολοκοτρώνη, με καλεσμένους στο studio τη σύζυγό του Μέλπω, την κόρη του Βούλα, τον γιο του Γιώργο Κολοκοτρώνη και την νεότερη Μέλπω, εγγονή του στιχουργού.

Οι αφηγήσεις για τη ζωή τους με το στιχουργό, αλλά και τις συνεργασίες του με κάποια από τα «μυθικά» πρόσωπα του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Κώστας Βίρβος, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και πολλοί άλλοι, παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της εκπομπής επικοινώνησαν τηλεφωνικά τόσο ο Γιάννης Σταματίου (ο περίφημος «Σπόρος» του μπουζουκιού), όσο και η Ευαγγελία Μαργαρώνη, η οποία αποκάλυψε πως έπαιξε ακορντεόν στην πρώτη εκτέλεση του «Πλουσιόπαιδου» το 1952, με τον Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι και ερμηνευτή τον Χρήστο Γιάννα (Χρήστος Γιαμπανάς το πραγματικό του επώνυμο).

Μια σειρά από τις μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Κολοκοτρώνη παρουσίασε η Αθηναϊκή Κομπανία, με τους Δημήτρη Χατζηδιάκο (μπουζούκι, τραγούδι), Χρήστο Κανελλόπουλο (μπαγλαμά, τραγούδι), Ελένη Φειδάκη (τραγούδι), Γιώργο Νικολέρη (μπουζούκι, τραγούδι), Νίκο Δούκα (κιθάρα), Θανάση Κελεπούρη (πιάνο), Νίκο Φάκαρο (βιολί), Οδυσσέα Νικολόπουλο (τύμπανα), Μάριο Πλωμαρίτη (ακορντεόν) και Θανάση Αρμυριώτη (μπάσο).

Η επιμέλεια του ρεπορτάζ ήταν του Νίκου Νικόλιζα και η σκηνοθεσία του Χρήστου Φασόη.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates