«Το Άξιον Εστί»: Πρόβες Μίκη με Νταλάρα και συνέντευξη της Μελίνας

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO -1988) Οι πρόβες του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Νταλάρα και η συνέντευξη τύπου της Μελίνας Μερκούρη για την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στο Ηρώδειο το 1988.

«Το Άξιον Εστί» στο Ηρώδειο. Η συνέντευξη τύπου

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί - κατά τραγική σύμπτωση, εν μέσω των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα μας - στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 14 Ιουλίου με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Πρώτη συμφωνία» και «Το Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Η πρώτη παρουσίαση το 1964

Τα σχετικά με την ιστορία του έργου είναι λίγο, πολύ γνωστά. Το 1964 ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ολοκληρώσει τη γραφή του «Άξιον Εστί» και θεωρεί πως ο λαός είναι έτοιμος για να δεχθεί ένα τέτοιο λαϊκό ορατόριο. Ηχογραφείται και κυκλοφορεί τη Μεγάλη Δευτέρα του ‘64 σε διπλό δίσκο με λαϊκό τραγουδιστή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ψάλτη τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, αφηγητή τον Μάνο Κατράκη, τη Μικρή Ορχήστρα Αθηνών, τη Χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου και τον Κώστα Παπαδόπουλο με τον Λάκη Καρνέζη στα μπουζούκια. 

Με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου τότε, αφού η κυβέρνηση έχει αλλάξει, ο συνθέτης συναντά την άρνηση του κρατικού μηχανισμού, σε αίτησή του να παρουσιάσει το έργο στο Ηρώδειο, με την πολύ «φθηνή» δικαιολογία, ότι «η παρουσία του Μπιθικώτση θεωρείται ανάρμοστη με την ιερότητα του χώρου»... Λίγο αργότερα βέβαια η ίδια κυβέρνηση παραχωρεί το αρχαίο θέατρο στον Frank Sinatra…. Το έργο, μετά από πολλές περιπέτειες, παρουσιάζεται στο θέατρο «Ρεξ» στις 21 Οκτωβρίου 1964…

Ο Μίκης στο Ηρώδειο το 1988

Τα όνειρα πήραν «εκδίκηση» 24 χρόνια μετά, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά από την ουσιαστική παρέμβαση της Μελίνας Μερκούρη, πραγματοποίησε δυο συναυλίες στο Ηρώδειο με τα «Έξι ποιήματα» του Fededico Garcia Lorca σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή και τον Κώστα Κοτσιώλη (κιθάρα) και το «Άξιον Εστί» με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Ανδρέα Κουλουμπή και τον Νικήτα Τσακίρογλου… Συνέπραξαν η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα, Μικρή Λαϊκή Ορχήστρα και το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο υπό τη διεύθυνση της Έλλης Νικολαΐδη. Μπουζούκια έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης.

Στην πρώτη συναυλία της 17ης Σεπτεμβρίου 1988 ήταν καλεσμένος και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος πριν το τέλος ανέβηκε και τραγούδησε (για πρώτη φορά στο Ηρώδειο και αυτός), τα «Ένα το χελιδόνι» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Προς το τέλος μάλιστα ο «δάσκαλος», γενναιόδωρος όπως πάντα, είπε για το «μαθητή»: «Χαίρομαι που ένας ακόμα λαϊκός τραγουδιστής μπήκε στο πάνθεον του κλασσικού τραγουδιού. Μπράβο, Γιώργο!».

Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε τότε σε διπλό δίσκο, ενώ μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση.

Από τότε, δεν είναι λίγες οι φορές, που ο Γιώργος Νταλάρας επανήλθε με το «Άξιον Εστί», είτε σαν ολοκληρωμένο έργο, είτε τραγουδώντας μεμονωμένα τα λαϊκά κομμάτια. Μια από τις ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του έργου, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μαζί με τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό cd.

Ένα σπάνιο video από το 1988

Χάρη στην οργάνωση και την απλοχεριά της καλής φίλης και συνεργάτιδας Ελίνας Κωστελέτου, που ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για μια ακόμη φορά, έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπάνιο video με αποσπάσματα από τις πρόβες του Μίκη στο Ηρώδειο για τη συναυλία του Σεπτέμβρη του 1988, αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου για τη συγκεκριμένη συναυλία, καθώς και συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη και του Μίκη Θεοδωράκη στη Δήμητρα Γκουντούνα για την ΕΡΤ.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!