Ο «Μύθος» του Μάνου, από Μίκη και Νταλάρα

(ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Tον Απρίλη του 2002 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε έξι παραστάσεις, η
όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου, κοστούμια Γιώργου Γαβαλά και χορογραφίες Βαγγελιώς Ιερωνυμάκη. Συμμετείχαν η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε διεύθυνση Φανής Παλαμίδη και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την επιμελητεία του Κωνσταντίνου Μάτσικα. Η μουσική διεύθυνση έγινε από τον Νίκο Τσούχλο σε τέσσερις παραστάσεις και από τον Βασίλη Χριστόπουλο σε δύο.

Το ρόλο της Λυσιστράτης έπαιξαν η Δάφνη Ευαγγελάτου και η Τζούλια Σουγλάκου, του κήρυκα ο Χριστόφορος Στάμπογλης, ενώ για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε σε όπερα, στο ρόλο του ποιητή, σχολιαστή των γεγονότων, πολεμικού ανταποκριτή…

Όπως σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στο πρόγραμμα-βιβλίο των παραστάσεων: «Τη Λυσιστράτη άρχισα να τη συνθέτω τον Μάιο του 2000. Στην ελεύθερη απόδοση του κειμένου εισήγαγα νέα στοιχεία, όπως λ.χ. το πρόσωπο του Ποιητή, και αναμόρφωσα πολλές σκηνές με βάση τις ανάγκες της προβολής των μουσικών στοιχείων που ως γνωστόν αποτελούν τη βάση ενός λυρικού-μουσικού έργου παραμένοντας βεβαίως πάντοτε πιστός στο πνεύμα και το γράμμα του Αριστοφάνη».

Στη συγκεκριμένη παράσταση όμως έχει θέση και ο Μάνος Χατζιδάκις, που διαμαρτύρεται έντονα, επειδή ένα δικό του τραγούδι, ακούγεται σε μια όπερα του Μίκη Θεοδωράκη! Μεταφέρω το απόσπασμα όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα:
Σκηνή 8: Εμφανίζεται ο Ποιητής τραγουδώντας το «Ένα μύθο θα σας πω», κι ευθύς εισβάλλει στη σκηνή με αρχαιοελληνική περιβολή, περικεφαλαία, δόρυ κι ασπίδα, ο Μάνος Χατζιδάκις. Φέρνει μαζί του τους χορωδούς, δαφνοστεφανωμένους και ντυμένους στα γιορτινά, και τους επιβάλλει να συνεχίσουν αυτοί το κομμάτι του. Τελειώνοντας το τραγούδι οι χορωδοί απομακρύνονται, και τελευταίος αποσύρεται ο Χατζιδάκις σημαδεύοντας πάντα με το δόρυ του τον λογοκλόπο.

(Το ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί στο video, είναι, τουλάχιστον, απολαυστικό).

Οι παραστάσεις, που δόθηκαν στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, επαναλήφθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την 1η και 2η Σεπτεμβρίου 2002 καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 14 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Στις παραστάσεις αυτές μάλιστα, στο σημείο της αντιπαράθεσης Θεοδωράκη-Χατζιδάκι, προστέθηκε ένα ακόμα κείμενο που δεν υπήρχε στις παραστάσεις της Αθήνας…

Μετά την «Ηλέκτρα», τη «Μήδεια» και την «Αντιγόνη», τρεις γυναικείες μορφές της αρχαιοελληνικής δραματουργίας, ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την τετραλογία με μια λυρική κωμωδία, παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Δυστυχώς η «Λυσιστράτη», αν δεν απατώμαι, είναι η μοναδική από τις όπερες του Μίκη, που δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.

Video¨«Ο μύθος»  (Μάνος Χατζιδάκις-Θρασύβουλος Σταύρου)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ερασιτεχνική ηχογράφηση από την Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16-4-2002) και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (1 & 2-9-2002).

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης, Εξώφυλλο προγράμματος: Αλέξης Κυριτσόπουλος (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!