Ο Μίμης Πλέσσας στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (2008)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ) Μια συναυλία αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 93α γενέθλια του.

Σαν σήμερα…


93 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Μίμης Πλέσσας, που γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Με αυτή την αφορμή διάλεξα για σήμερα από το αρχείο μια συναυλία αφιέρωμα στο συνθέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

Ο «Δρόμος» για την Θεσσαλονίκη…


Στις 9 και 11 Οκτωβρίου 2008 διοργανώθηκε στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη το 4ο - και τελευταίο - Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (σύμφωνα με τη νέα αρίθμηση, που ξεκίνησε το 2005). Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, την ΔΕΘ και την ΕΡΤ.

Στη βραδιά του ημιτελικού της 9ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στον Μίμη Πλέσσα, παρουσία του συνθέτη, ο οποίος έπαιξε πιάνο και διηύθυνε την ορχήστρα στην εισαγωγή της συναυλίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε - με απολαυστικό τρόπο - ο Γιάννης Ζουγανέλης, έπαιξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, τραγούδησαν ο Γιάννης Κότσιρας και η Ραλλία Χρηστίδου ενώ συμμετείχαν και ο Κωνσταντίνος με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην τιμητική συμμετοχή της Ζωής Κουρούκλη, που τραγούδησε το «Εδώ τελειώνει ο ουρανός» του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Κινδύνη (τραγούδι που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού το 1963) και το «all time classic» «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» του Πλέσσα σε στίχους της Δανάης. Μπουζούκια έπαιξαν ο Μανώλης Καραντίνης, ο Βαγγέλης Μαχαίρας και ο Γιώργος Παχής.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συναυλία.

«Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»


Στο επόμενο video μπορείτε να ακούσετε μια ιδιαίτερη διασκευή και εκτέλεση του «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, όπως ακούστηκε στη συναυλία, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η «λαϊκή» εκτέλεση του τραγουδιού από τον Γιάννη Κότσιρα και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τραγουδιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!