Μια παλιά φωτογραφία: Βασίλης Τσιτσάνης & Μανώλης Μητσιάς

Τρεις φωτογραφίες και μια αφίσα από μια μικρή, αλλά ξεχωριστή συνεργασία.

Ο Μητσιάς τραγουδάει Τσιτσάνη


Πέντε επανεκτελέσεις τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη απαριθμεί στη δισκογραφία η συνεργασία του λαϊκού συνθέτη με τον Μανώλη Μητσιά. Τα «Μια Κυριακή σε γνώρισα» και «Βρήκα τη γυναίκα που γουστάρω» αποτυπώθηκαν στη δεύτερη - και ιδιαίτερα σπάνια - έκδοση του δίσκου «Το ξεκίνημα», που κυκλοφόρησε το 1973 από την Columbia, ενώ την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκαν η «Μάγισσα της Βαγδάτης» και η «Μποέμισσα» για τις ανάγκες της τρίτης έκδοσης του ίδιου δίσκου, στην οποία συμπεριλήφθηκαν επίσης και τα δυο προηγούμενα. Μια ηχογράφηση με τον Μητσιά, που πραγματοποιήθηκε την ίδια περίπου εποχή, για το τραγούδι «Το φιλί δεν είναι κρίμα», δεν κυκλοφόρησε τότε, αλλά βρήκε θέση το 1998 στη συλλογή τραγουδιών του ερμηνευτή «Τραγούδια από τις 45 στροφές» (στο ένθετο του cd αναγράφεται ως ημερομηνία ηχογράφησης το 1969, εικάζω όμως πως η φωνή του Μητσιά ηχογραφήθηκε το 1973 μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια). Δεύτερες φωνές κάνει η Βούλα Γκίκα, ενώ μπουζούκια παίζουν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη.
migigioll.jpg

Ο Μανώλης Μητσιάς θυμάται:                                                    


Στο πλαίσιο μιας συνέντευξης με τον Μανώλη Μητσιά, που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2009, αναφερθήκαμε και στη συνεργασία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη:

- Ας επιστρέψουμε στα πρώτα χρόνια της πορείας σου και να θυμηθούμε τον Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο συνεργάστηκες στο δίσκο «Το ξεκίνημα». 
- Όταν ήμουν φαντάρος τα είχα ηχογραφήσει αυτά τα τραγούδια. Το «Ξεκίνημα» υπάρχει σε δυο ηχογραφήσεις. Στην πρώτη έκδοση λέω δυο τραγούδια. 

- Άρα μιλάμε για τρεις εκδόσεις γιατί υπάρχει και μία που τα λέει όλα ο Τσιτσάνης. 
- Ναι. Σ’ αυτήν που συμμετέχω κι εγώ, αρχικά είπα δυο τραγούδια. Και θυμάμαι ότι μου είπε ο Τσιτσάνης «έλα να πεις κι άλλα δυο». Και στην άλλη ηχογράφηση λέω τέσσερα. Αλλά με τον Τσιτσάνη δουλέψαμε μαζί και στο θέατρο. Όταν έγινε μια παράσταση «40 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης» το 1980, θυμάμαι ότι ήμουν κάθε μέρα με τον Τσιτσάνη στο θέατρο. Παίζαμε και τραγουδούσαμε μαζί. Με αγαπούσε ο Τσιτσάνης… 
afsiamitsiss.jpg
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο Δομένικος Βαμβακάρης, ο στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης, η Αλεξάνδρα, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Στέλιος Βαμβακάρης.
mitisgiti3.jpg
Στο πέρασμα των χρόνων, o Μανώλης Μητσιάς ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια του Τσιτσάνη… Το 1983, το «Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» για το δίσκο «Παλιά ρεμπέτικα», το 2002, στο διπλό, ζωντανό cd «Τα μεγάλα τραγούδια» βρήκε θέση ο «Απόκληρος», το 2006 η «Αχάριστη» συμπεριλήφθηκε στο cd «Κιβωτός», με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του ερμηνευτή στο Ηρώδειο, ενώ το 2009 η «Αχάριστη» ξανακούστηκε στο Ηρώδειο και συμπεριλήφθηκε στο διπλό cd «Από την Ελευσίνα στο Ηρώδειο». Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο διπλό cd που κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο «Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι», με τη ζωντανή ηχογράφηση μέρους δυο συναυλιών με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και μιας συναυλίας με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που πραγματοποίησε ο Μανώλης Μητσιάς στην Πάτρα, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη, το 2001 και 2007 αντίστοιχα. 

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως το 2001 ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε δυο τραγούδια με στίχους του Βασίλη Τσιτσάνη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου («Με τον έρωτα θα κλάψεις» και «Όλα εδώ πληρώνονται») στο δίσκο «Η συνάντηση», με τη μελοποίηση ανέκδοτων στίχων του Τσιτσάνη από τον Χρήστο Νικολόπουλο…

- Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη σελίδα του Μανώλη Μητσιά στο facebook.
mitisi4.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates