Μια παλιά φωτογραφία: Κουγιουμτζής & Νταλάρας

Στην παρουσίαση του θρυλικού δίσκου «Να ‘τανε το ‘21» το 1970.
Τη Δευτέρα 13 Απριλίου του 1970 η εταιρεία Mίνως Μάτσας & Υιός διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Κing Palace» για την παρουσίαση του πρώτου μεγάλου δίσκου του Σταύρου Κουγιουμτζή «Να ‘τανε το 21» με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Τους στίχους υπέγραφαν η Σώτια Τσώτου, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Θέμελης και ο ίδιος ο Σταύρος Κουγιουμτζής.

Εκτός του συνθέτη και του τραγουδιστή, στο πάνελ παραβρέθηκαν η στιχουργός Σώτια Τσώτου, που υπέγραφε τέσσερα από τα έντεκα τραγούδια και ο ηθοποιός Δημήτρης Νικολαΐδης.
palintal2.jpg
Ο δίσκος ήρθε σαν επιστέγασμα της μεγάλης επιτυχίας που γνώριζε ήδη το ομώνυμο τραγούδι από την κυκλοφορία του στους δίσκους 45 στροφών. Το «Να ’τανε το ‘21» κυκλοφόρησε το 1969 σε δυο εκτελέσεις, πρώτα με τον Γιώργο Νταλάρα και λίγες μέρες μετά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Μετά από την έντονη διαμαρτυρία του τουρκικού προξενείου, η λέξη «τουρκοπούλα» αντικαταστάθηκε με την «ομορφούλα», ακολούθησαν δυο καινούργιες ηχογραφήσεις από τους ίδιους ερμηνευτές, ενώ από το 1970 και μετά το ηχογράφησαν ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Ζωγράφος, οι Αδελφοί Κατσάμπα, ο Σταύρος Μιχαλόπουλος και πολλοί άλλοι. Μέχρι σήμερα, έχουν επισημανθεί περισσότερες από 25 δισκογραφημένες εκτελέσεις, μαζί με τις οργανικές.

Στην παρουσίαση ο Σταύρος Κουγιουμτζής δήλωσε, εκτός των άλλων:

«Λαϊκό τραγούδι είναι να μεταμορφώσεις σιγά, σιγά σε τραγούδι, τις μαρτυρίες των βιωμάτων σου για πολλές και ανεκδιήγητες στερήσεις μέσα στην πολιτεία…»

Διαλέξαμε δυο χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση, όπως αποτυπώθηκαν από το φακό του Δημήτρη Αλεξιάδη. Και, όπως είναι αυτονόητο, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την οικογένεια του Σταύρου Κουγιουμτζή για την παραχώρηση.
photpalia02.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!