Γιώργος Χατζηνάσιος - «Στην υγειά μας» (2009)

(VIDEO & PHOTOS) Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου του 1942, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Γιος της Άννας και του Αγάπιου Χατζηνάσιου, εξαίρετου σαξοφωνίστα και ντράμερ, από πολύ μικρός μυήθηκε στην «Απολλώνια Τέχνη». Στα 6 του χρόνια, ο Γιώργος Χατζηνάσιος ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Συνέχισε με σπουδές στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Όραμά του ήταν να γίνει σολίστ, οι άγραφοι «νόμοι» του βιοπορισμού, όμως, πρόσταζαν άλλα.

Στην Αθήνα βρέθηκε μετά από προτροπή του Χάρη Λεμονόπουλου, καταξιωμένου μπουζουξή και βιολονίστα. Έτσι εντάχθηκε στο σχήμα του Πάνου Γαβαλά στο Καλαμάκι ως πιανίστας. Ακολούθησε η καθοριστικής σημασίας «θητεία» του πλάι στον Γιώργο Μουζάκη και την ορχήστρα του στη «Νεράιδα», που διήρκησε σχεδόν 4 χρόνια. Από τους πρωτοπόρους του θεσμού, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1964 ως συνθέτης με ένα από τα πρώτα του τραγούδια, τον «Χωρισμό» σε στίχους Νίκου Παρησιάδη, που ερμήνευσαν η Νάντια Κωνσταντοπούλου και η Ζωή Κουρούκλη. Το 1969 συμμετείχε ξανά στο Φεστιβάλ με το τραγούδι «Μίλησε λίγο» σε στίχους Νίκου Ελληναίου, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε δίσκους άλλων δημιουργών ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας.
xatzinasiostsanaklidou
Γιώργος Χατζηνάσιος - Τάνια Τσανακλίδου

Κάποια στιγμή ο παραγωγός της τότε Helladisc (αργότερα Polygram), Σπύρος Ράλλης, τον παρότρυνε να ξεκινήσει την προσωπική του δισκογραφία δίνοντάς του στίχους της τότε συζύγου του, Σέβης Τηλιακού. Η πρώτη δισκογραφική του επιτυχία έγινε με το κινηματογραφικό «Κρίμα το μπόι σου» που τραγούδησε η Μαρινέλλα το 1970.

Ακολούθησε το «Όπου ο εγωισμός» (στίχοι Τάσου Οικονόμου) με τον Φίλιππο Νικολάου, το «Στοιχηματίζω» (στίχοι Νίκου Βρεττού) με τον Τόλη Βοσκόπουλο, το «Συμβιβαζόμαστε» (στίχοι Γιώργου Παρασυρού) με τη Μαρινέλλα και το «Τι θέλεις να κάνω» (στίχοι Κώστα Ρουβηνέτη) με τον Γιάννη Πάριο.

Ο πρώτος του μεγάλος δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia το 1972 και είχε τον τίτλο «4.5.3». Τραγουδιστές του δίσκου ήταν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου και ο Σταμάτης Κόκοτας. Και ποιος δεν τραγούδησε την «Αφιλότιμη» (στίχοι Τάσου Οικονόμου), το «Μια παρένθεση και μόνο» (στίχοι Νίκου Βρεττού) και το «Ήταν μια φορά κι έναν καιρό» (στίχοι Χρήστου Στίππα). Ακολούθησε ο δίσκος «Έχει ο Θεός», καρπός της συνεργασίας του με τον Γιάννη Λογοθέτη, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη, αλλά και η «Διαδρομή» με τους Γαλάνη, Κόκοτα, Μητσιά και Θέμη Ανδρεάδη, ο πρώτος δίσκος του συνθέτη που τιμήθηκε με χρυσή διάκριση (πωλήσεις 50.000 αντιτύπων). «Με λένε Γιώργο», «Συγγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ» και «Να ‘χα τα χρόνια σου» (σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου) ήταν μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του δίσκου.
xatzinasiosparios
Γιώργος Χατζηνάσιος - Γιάννης Πάριος

Έκτοτε, ο Γιώργος Χατζηνάσιος συνεργάστηκε με τους περισσότερους καταξιωμένους τραγουδιστές και στιχουργούς. Από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους δίσκους του ήταν το «Λεύκωμα» (1976) σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου με τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Δήμητρα Γαλάνη, το «Σήμερα» (1978) με τη Μαρινέλλα, οι «Εικόνες» (1979) με τη Δήμητρα Γαλάνη, το «Χωρίς ταυτότητα» (1980) με την Τάνια Τσανακλίδου, «Τα συναξάρια» (1981) με τον Δημήτρη Μητροπάνο, η «Επίθεση αγάπης» (1991) με τον Γιάννη Πάριο και η ανεπανάληπτη «Ενδεκάτη εντολή» (1985) σε στίχους Νίκου Γκάτσου με την Νάνα Μούσχουρη.

Πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία του στον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών ’70 και ’80 με περισσότερες από 35 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν από τα μουσικά θέματά τους. Ανάμεσά τους: «Ψυχή και σάρκα» (1974) και «Το αγκίστρι» (1976) των Ερρίκου Ανδρέου και Κλέαρχου Κονιτσιώτη, «Ένα γελαστό απόγευμα» (1979) του Ανδρέα Θωμόπουλου, καθώς και «Γλυκιά συμμορία» (1983) και «Πρωινή περίπολος» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη. Εκτενής ήταν και η ενασχόλησή του με τη μουσική για την τηλεόραση. Σειρές όπως «Μυστικοί αρραβώνες» (1980) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Ακριβή μου Σοφία» (1990) των Διαγόρα Χρονόπουλου και Φρέντυ Γερμανού, «Τμήμα ηθών» (1992) και «Άγγιγμα ψυχής» (1998) του Μανούσου Μανουσάκη, φέρουν την υπογραφή του.
xatzinasiosmousxouri
Γιώργος Χατζηνάσιος - Νάνα Μούσχουρη

Ανήσυχος δημιουργός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος δεν έμεινε μόνο στην σύνθεση τραγουδιών. Δοκιμάστηκε και σε άλλα είδη μουσικής. Σταθμός στην καριέρα του θεωρείται η δημιουργία της συμφωνικής καντάτας «Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο», η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο αλλά και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου το 2006. Ένα εξίσου σημαντικό έργο του, «Το χρονικόν της Αλώσεως», παρουσιάστηκε το 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μυστρά με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας. Πρόκειται για ένα ορατόριο του συνθέτη που αφορούσε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το θρήνο των Βυζαντινών και τη ζωή μετά την Άλωση. Ένα από τα «έργα ζωής» του ήταν επίσης και η όπερα «El Greco» (λιμπρέτο Ηλία Λιαμή) που παρουσιάστηκε το 2015 σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της επετείου των 400 χρόνων από τον θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομηνίκου Θεοτοκόπουλου.

Στην υγειά μας


Σταθμοί στην καριέρα του συνθέτη ήταν και οι συνεργασίες του με συναδέλφους του σε χώρους διασκέδασης. Η αρχή έγινε το 1984 στο «Michel» με τον Γιάννη Σπανό για να ακολουθήσουν ανάλογες συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα, τον Στέφανο Κορκολή, τον Μίμη Πλέσσα (δύο φορές), τον Χρήστο Νικολόπουλο και, πολύ πιο πρόσφατα, τον Γιώργο Θεοφάνους. Με αφορμή τη δεύτερη σύμπραξή του συνθέτη με τον Μίμη Πλέσσα στην Μουσική Σκηνή «Ωδήσια» της Ιεράς Οδού, υπό τον τίτλο «Εδώ τραγουδάμε», πραγματοποιήθηκε και η εκπομπή που παρακολουθούμε σήμερα. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο παρέα με τους ταλαντούχους ερμηνευτές που πλαισίωναν τους δύο συνθέτες στην «Ωδήσια» και πολλούς άλλους φίλους του συνθέτη. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από δηλώσεις καλλιτεχνών, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Νόρα Βαλσάμη και η Κάτια Δανδουλάκη, για τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Τραγουδούν: Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης, Πένυ Τριανταφύλλου, Δήμητρα Σταθοπούλου, Χρήστος Παπαχρήστος, Χρήστος Σεβαστός, Γιώτα Νικολάου και Σπύρος Κλείσσας.

Πρόγραμμα εκπομπής


1. Με λένε Γιώργο (Στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)
2. Τα γαλάζια σου γράμματα (Στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)
3. Αφιλότιμη (Στίχοι: Τάσος Οικονόμου)
4. Ξενύχτησα στην πόρτα σου (Στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)
5. Ο ανθρωπάκος (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
6. Κρίμα το μπόι σου (Στίχοι: Σέβη Τηλιακού)
7. Άγγιγμα ψυχής (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης)
8. Η ενδεκάτη εντολή (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος)
9. Ποιος να συγκριθεί μαζί σου (Στίχοι: Ντέλλα Ρούνικ)
10. Σ’ όποιον αρέσουμε (Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)
11. Μονά ζυγά (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
12. 220 Volt (Στίχοι: Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης)
13. Πώς (Στίχοι: Τάκης Καρνάτσος)
14. Μια παρένθεση και μόνο (Στίχοι: Νίκος Βρεττός)
15. Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό (Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης)
16. Άνοιξε το παράθυρο (Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός)
17. Παιδί απ’ την Ανάβυσσο (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης)
18. Πάρε τον ηλεκτρικό (Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης)
19. Να παίζει το τρανζίστορ (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης)
20. Έτσι φτιάχνεται η αγάπη (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης)
21. Δεν είναι που φεύγεις (Στίχοι: Μάνος Κουφιανάκης)
22. Καμιά φορά (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης)
23. Γι’ αυτό σου λέω πάμε (Στίχοι: Γιάννης Πάριος)
24. Σ’ αγάπησα για μια φορά (Στίχοι: Σέβη Τηλιακού)
25. Πόσο σ’ αγαπώ (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
26. Θα σ’ αγαπώ (Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης)
27. Ζω (Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης)
28. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό (Στίχοι: Χρήστος Στίππας)
29. Θα ‘θελα να ήσουν (Στίχοι: Νίκος Βρεττός)
30. Συμβιβαζόμαστε (Στίχοι: Γιώργος Παρασυρός)
31. Que reste-t-il de nos amours (Μουσική: Léo Chauliac & Charles Trenet / Στίχοι: Charles Trenet)
32. Πόσα σου πήρε ο ουρανός (Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη)
33. Τι θέλεις να κάνω (Στίχοι: Κώστας Ρουβηνέτης)
34. Ο τρόπος που σ’ αγάπησα (Στίχοι: Γιώργος Βρούβας)
35. Όλα μας τα πλούτη (Στίχοι: Σώτια Τσώτου)
36. Συγγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ (Στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)
37. Γιαρέμ γιαρέμ (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος)
38. Πού θα πάει (Στίχοι: Τάσος Οικονόμου)
39. Να ‘χα τα χρόνια σου (Στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)
40. Το παράπονο μου (Στίχοι: Σώτια Τσώτου)
41. Τι να πούμε τι (Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης)
42. Αφιλότιμη (Στίχοι: Τάσος Οικονόμου)
xatzinasiosw.jpg
Πηγές:

1. Λόλα Νταϊφά (2007), «Μουσικοί διάλογοι», Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
2. Λευτέρης Παπαδόπουλος (2007) «Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης», Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη.
3. Τηλεοπτική εκπομπή «Πρεμιέρα» (STAR) με τον Κώστα Χαρδαβέλλα. Σκηνοθεσία Πάνος Γεωργίου. Προβολή: 24 Δεκεμβρίου 1995.
4. Συνέντευξη του Γιώργου Χατζηνάσιου στον Παλμό 96,5 στην Κλέλια Χαρίση. 2012
5. Συνέντευξη του Γιώργου Χατζηνάσιου στον NGradio, στην εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τις Τέχνες» με την Τόνια Μασουρίδου, τον Στέλιο Νικολαΐδη, τον Ισίδωρο Πάτερο και τη Βασιλεία Περόγλου. 2015
6. Φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του συνθέτη: http://www.hatzinasios.gr/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!