Ένα «ρομάντζο» της Γιώτας Γιάννα μέσα στο «πρώτο φθινόπωρο»

(ΑΚΟΥΣΕ) Δυο κλασικά λαϊκά τραγούδια «με τα μάτια της Γιώτας Γιάννα».

Το «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη


Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, παρουσιάσαμε μια καταγραφή των δισκογραφημένων εκτελέσεων, ενός από τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια των τελευταίων 30 χρόνων. Αναφέρομαι στο «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά με τη φωνή του Γιώργου Τζώρτζη και κυκλοφόρησε το 1988 στο δίσκο «Άρχοντες». Την καταγραφή συνόδευε και μια μουσικολογική ανάλυση του φίλου μουσικού (και καθηγητή μπουζουκιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) Γιώργου Καραμφίλλη.

«Με τα μάτια της Γιώτας Γιάννα»


Έγραφα λοιπόν τότε: «…από το 1988 μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει έντεκα - αν δε μου διαφεύγει κάποια - δισκογραφημένες εκτελέσεις…» Κι ευτυχώς έγραψα το «αν δε μου διαφεύγει κάποια», γιατί όπως αποδείχθηκε, υπάρχει άλλη μια εκτέλεση, που διέφυγε της αντίληψής μου και που ανακάλυψα, αναζητώντας στοιχεία για την Γιώτα Γιάννα, με αφορμή την ανάρτηση του αφιερώματος του Γιάννη Τζουανόπουλου στην ερμηνεύτρια, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη «Φωνή της Ελλάδας».

Το 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα», που περιλάμβανε ένα κείμενο που αφιέρωσε το 2007 ο ποιητής Γιώργος Χρονάς στην Γιώτα Γιάννα («Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα») στο βιβλίο του «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», ένα κείμενο του δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Αντώνη Μποσκοΐτη με τίτλο «Η Γιώτα Γιάννα, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Γιώργος Χρονάς και μια πρόβα στο “Κύτταρο”», καθώς κι ένα cd με 18 τραγούδια ερμηνευμένα από την «Ελληνίδα Janis Joplin», όπως αποκάλεσε την Γιώτα Γιάννα ο Σταμάτης Κραουνάκης.
giannaggg
Ανάμεσα στα τραγούδια ήταν και το «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη, μέσα στο οποίο «εισέβαλλε» γλυκά «Το ρομάντζο μας», ένα ζεϊμπέκικο του Γιώργου Μητσάκη, που ηχογραφήθηκε 30 χρόνια πριν από το «Φθινόπωρο», με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα.

Γνωρίζοντας μάλιστα τη μεγάλη αγάπη του Βαγγέλη Κορακάκη για τον Γιώργο Μητσάκη (συνθέτη που θεωρεί έναν από τους δασκάλους του), αναρωτιέμαι πώς θα νιώθει ο Κορακάκης ακούγοντας ένα δικό του τραγούδι, παιγμένο σε μορφή ποτ-πουρί με ένα τραγούδι του Μητσάκη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η επιλογή δεν έγινε από τον ίδιο.

Στην ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στην μπουάτ «Έκφραση» από τον Νίκο Παπουτσά μια Δευτέρα και μια Τρίτη του Νοέμβρη του 2011, την Γιώτα Γιάννα με τη φυσαρμόνικά της συνοδεύουν ο Χρήστος Κωνσταντινίδης στο πιάνο και ο Ανδρέας Ανδρούτσος που παίζει μπουζούκι και κιθάρα. (Το τραγούδι «Καλλιτέχνης» ηχογραφήθηκε από τον Νίκο Πιτλόγλου στο Studio Arion Music). Οι φωτογραφίες είναι του Σωτήρη Λάμπρου και το artwork του Πέτρου Παράσχη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η επιλογή ολόκληρου του υλικού από το δίσκο της Γιώτας Γιάννα.

1) Σε ποιο βουνό (Μίκης Θεοδωράκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)
2)Ί σως φταίνε τα φεγγάρια (Νότης Μαυρουδής – Τάσος Σαμαρτζής)
3) Όποιο δρόμο κι αν πήρα (Στέλιος Χρυσίνης – Νίκος Μουρκάκος)
4) Πρώτο φθινόπωρο (Βαγγέλης Κορακάκης)
5) Το ρομάντζο μας (Γιώργος Μητσάκης)
6) Τα ξένα χέρια (Βασίλης Τσιτσάνης)
7) Εγώ ειμ’ ο κόσμος εγώ (Τάκης Σούκας – Νίκος Λουκάς)
8) Μέλισσες (Γιώργος Καζαντζής – Ελένη Φωτάκη)
9) Σε θέλω (Σταμάτης Κραουνάκης)
10) Πώς έφυγες (Σταμάτης Κραουνάκης)
11) Αν ερχόσουν (Κώστας Χατζής – Σώτια Τσώτου)
12) Το παρελθόν μου το βαρύ (Μπάμπης Μπακάλης – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
13) Αυτή η νύχτα μένει (Σταμάτης Κραουνάκης)
14) Του χρόνου τέτοια μέρα (Γιώργος Κριμιζάκης – Σώτια Τσώτου)
15) Πήρε ο ήλιος το φεγγάρι αγκαλιά (Τόλης Βοσκόπουλος – Μίμης Θειόπουλος)
16) Σαν ανεμόμυλος (Γιώργος Λαύκας – Οδυσσέας Μοσχονάς)
17) Ο θάνατος του ποιητή (Απόστολος Καλδάρας – Πυθαγόρας)
18) Καλλιτέχνης (Πάνος Παπαχριστόπουλος – Κώστας Ασμανίδης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!