Ένα μουσικό παραμύθι με τον Γιώργο Νταλάρα

(ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Ο Γιώργος Νταλάρας όπως δεν τον έχετε ξανακούσει ποτέ…

«Ο Φερδινάνδος» στο Μέγαρο Μουσικής


Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στους κινηματογράφους η πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Φερδινάνδος» («Ferdinand») σε σκηνοθεσία του Carlos Saldanha (σκηνοθέτης του «Rio»), ο οποίος βασίσθηκε στο αγαπημένο παραμύθι «Τhe story of Ferdinand», που γράφτηκε το 1936 από τον Munro Leaf και εικονογραφήθηκε από τον Robert Lawson.

Την ταινία δεν την έχω δει (ακόμα), αλλά η είδηση για την προβολή της με «ταξίδεψε» 26 και πλέον χρόνια πίσω, στον Δεκέμβρη του 1991, όταν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκε το μουσικό παραμύθι «Ο Φερδινάνδος» σε μουσική του Rolf Liebermann. Αφηγητής ήταν ο Γιώργος Νταλάρας και διευθυντής ορχήστρας ο Άλκης Μπαλτάς. Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των μουσικών παραμυθιών που παρουσίασε το «Μουσικό Αναλόγιο» που διηύθυνε τότε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Λίγα λόγια για το συνθέτη


Ο Ελβετός συνθέτης Rolf Liebermann γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 14 Σεπτεμβρίου 1910 και υπήρξε μια από τις κυρίαρχες μορφές της μουσικής ζωής του 2ου μισού του 20ου αιώνα, όχι τόσο για το συνθετικό έργο του, όσο για τον εμπνευσμένο τρόπο με τον οποίο άσκησε καθήκοντα διευθυντή σε διάφορα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Ο συνθέτης αρχίζει να γίνεται γνωστός από το 1947, όταν παρουσιάστηκε το έργο του για ορχήστρα «Furioso». Το 1959 έγινε διευθυντής της Όπερας του Αμβούργου, που την ανέδειξε σε πρώτη λυρική σκηνή παγκοσμίως, όσον αφορά το σύγχρονο ρεπερτόριο. Στη θέση αυτή έμεινε ως το 1973, από το ’73 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής των εθνικών λυρικών θεάτρων του Παρισιού, ενώ το 1982 σκηνοθέτησε για πρώτη φορά όπερα. Την όπερα του Wagner «Parsifal» στην Όπερα της Γενεύης. Το 1985 ανέλαβε πάλι τη θέση του διευθυντή στην Όπερα του Αμβούργου και το 1987 έγραψε την όπερα «Το δάσος» με λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Οστρόφσκι, που παρουσιάστηκε στην Όπερα της Γενεύης. Ο Liebermann ήταν επίσης ο εμπνευστής της μεταφοράς της όπερας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Περισσότερο γνωστά από τα έργα του είναι το «Κονσέρτο για jazz band και ορχήστρα» το 1954 και οι όπερες «Λεωνόρα» το 1952, «Πηνελόπη» το 1954 και «Σχολείο γυναικών» το 1955. Το 1992 παρουσιάστηκε η πέμπτη και τελευταία του όπερα, η «Μήδεια». Ο Rolf Liebermann πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1999 στο Παρίσι.*

Ο «Φερδινάνδος» στο ραδιόφωνο


Οι τρεις παραστάσεις του «Φερδινάνδου» πραγματοποιήθηκαν στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 1991. Η μία από τις τρεις ηχογραφήθηκε και μεταδόθηκε από τον «Μελωδία Fm 100» σε επιμέλεια του Κώστα Θωμαΐδη και μπορείτε να την ακούσετε στο video που ακολουθεί.

*Τα βιογραφικά στοιχεία για τον Rolf Liebermann προέρχονται από τη ραδιοφωνική μετάδοση του Κώστα Θωμαΐδη.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!